Bietjes tartaar met makreel filet

Bietjes tartaar met makreel filet

Elk jaar als ik het kerstdiner ga voorbereiden begin ik natuurlijk al ruim voor de kerst daarmee. Dat betekent dus tegen de tijd dat het daadwerkelijk kerst is alles op de foto staat en goed geproefd is! Een diner voor mij betekent wel uitpakken hoor. Minimaal vier gangen, en misschien ook nog wel een amuse en een kaasplank achteraf… Afvallen doen we wel weer in het nieuwe jaar met de welbekende goede voornemens. Dit voorgerechtje van bietjes tartaar met makreel filet is lekker licht. En maak je gebruik van die handige kookringen dan kun je door niet voor de grootste te kiezen een fijn gerechtje maken. Zo kun je van een zeer uitgebreid diner genieten, met vele gangen zonder dat je na het voorgerecht eigenlijk al vol zit.

Bietjes tartaar met makreel filet
Een heerlijk voorgerechtje om de smaakpapillen wakker te schudden.

Bietjes tartaar met makreel filet

Een fijn voorgerechtje voor het kerstdiner.
Voorbereidingstijd15 min
Gang: voorgerecht
Keuken: European
Trefwoord: augurk, biet, kappertjes, makreel, sjalot
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • kookringen
  • kom

Ingrediënten

  • 1 bakje gesneden bietjes ( 400 gram, maar we gebruiken iets minder)
  • 200 gr makreel filet
  • 5 augurken
  • 2 el kappertjes
  • 2 sjalotten fijn gesnipperd
  • 2 el mayonaise
  • 2 el dukkah ter decoratie op het bord
  • 1 el wittewijn azijn
  • 1 tl worcestershiresaus
  • peterselie
  • 4 kapper-appeltjes ter decoratie op het bord
  • zout / peper

Instructies

  • Ik heb gekozen voor gekookte en gesneden biet in dit recept omdat wat makkelijker en sneller is, je mag natuurlijk altijd zelf je bietjes koken en snijden.
  • Snipper de sjalotten heel fijn, snij de augurk in kleine blokjes, hak de kappertjes fijn. Doe alles in een kom. Voeg hier de mayonaise, witte wijnazijn, worcestershiresaus aan toe en breng op smaak met peper en zout. Mix het geheel door elkaar.
  • Zet de kookringen op de bordjes en schep hier een laag bietjestartaar in en druk goed aan.
  • Breek de stukjes makreel filet en leg deze op de bietjes, duw een beetje aan.
  • Garneer met de dukkah en de kapper-appeltjes. Haal de ringen er voorzichtig af en serveer.
  • Heerlijk Happen!
Maak wat moois van je kerst-tafel dat geeft het een echte luxe sfeer.

Bietjes tartaar met makreel filet

Bieten zijn het hele jaar rond te verkrijgen. Dit komt doordat er verschillende soorten teelt zijn. Zeer vroeg, vroeg, zomerteelt en herfstteelt. Hierdoor zul je ze eigenlijk altijd kunnen kopen bij de supermarkt of bij je groenteboer. De combinatie van de bietjes en de makreel gaan heel goed samen. Het is een lekker vette vis die heel gezond voor je is. De kruiden/ specerijen die je op het bordje ziet liggen is Dukkah. Hier heb ik al eerder eens een blog over geschreven want dit kun je heel makkelijk zelf maken en bewaren. Een heerlijke mix die je bij heel veel gerechten kunt gebruiken, als decoratie, om smaak te geven en als dip met wat olijfolie en wat lekker brood erbij. Wil je het recept voor deze dukkah? klik dan hier en ga er lekker zelf mee aan de slag. Doe dat wel ruim voor de kerst zodat je tijdens de feestdagen niet hoeft te stressen!

Wil jij andere gerechtjes proberen met vis? Maak eens één van deze gerechtjes:

Bietjes tartaar met makreel filet
Bietjes en makreel gaan heel goed samen.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *