Ierse steak en aardappel chips

Ierse steak en aardappel chips: een heerlijk hapje uit de oven

Geschatte leestijd: 4 minuten

Als ik aan Ierland denk dan zijn er een aantal dingen die gelijk in mijn hoofd schieten. Irish beef, steak, dat zeker maar ook aardappels. Wellicht staat het je nog bij uit je geschiedenislessen en weet je dat Ierland een grote hongersnood heeft gekend. De aardappeloogst mislukte en miljoenen Ieren waren genoodzaakt hun land te verlaten. Als je nu naar het Ierse landschap kijkt zie je kilometers groene weides waar de Ierse koeien naar hartelust grazen, en worden er nog steeds veel aardappels geteeld. Dit Ierse steak en aardappel chips recept maakte ik in samenwerking met Irishbeef.nl en BordBia. Dit jaar mag ik mee op persreis en de boeren zelf bezoeken! Daar later dus zeker nog meer over.

Ierse steak en aardappel chips

Ierse steak en aardappel chips

We eten allemaal een stuk minder vlees dan voorheen en dat is ook prima. We kiezen steeds vaker voor een goed stuk vlees dat kwalitatief uitmuntend is. Als ik dan mag kiezen dan dus graag vlees met veel smaak. Het grote geheim van Irish beef zit hem in het voer wat de koeien eten. En dat is dus gras!

De Ierse koeien lopen gemiddeld 220 dagen per jaar buiten en eten gras. De dagen dat ze binnen staan eten ze hooi en kuilgras. In totaal is dus 90% van hun dieet Iers gras. De koeien leven buiten op de uitgestrekte groene weides en genieten van de ziltige Ierse lucht en het sappige gras die het vlees zo veel smaak geeft.

Ierse steak en aardappel chips

Dit recept voor Ierse steak en aardappel chips heeft in principe maar weinig ingrediënten. De meeste kruiden en specerijen zul je wel in huis hebben. Een fijn maaltje wat je in het weekend kunt maken. Het liefst gebruik je Guiness bier voor de saus, maar heb je dat niet in huis dan kun je ook rundvleesbouillon gebruiken.

Ierse steak en aardappel chips

Ik kan me zo indenken dat je zoiets als dit ook in een Ierse pub zou kunnen bestellen, of bij een streetfood kraampje bij een Ierse foodtruck! Wil jij nog meer weten? Of nog meer recepten ontdekken? Kijk dan ook eens op mijn blog.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Ierse steak en aardappel chips

Ierse steak en aardappel chips

Kort gebakken Ierse steak in een spicy saus met crispy aardappel chips, om je vingers bij af te likken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 52 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Ierse
Trefwoord: aardappelen, chili vlokken, Irish beef, Parmezaanse kaas
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 357kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

microplane

Ingrediënten:

  • 4 grote aardappels - licht kruimig
  • 350 gram Ierse biefstuk

Voor de aardappels:

Voor de vlees-marinade:

Voor de vlees-saus:

  • 2 el roomboter
  • 2 sjalotjes - fijngehakt
  • 3 tenen knoflook - fijngehakt
  • 1 el Franse mosterd
  • 1 tl tijm
  • 1 el citroensap
  • 150 ml Guiness bier - ( of 150 ml rundvleesbouillon)

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Snijd de aardappels door het midden en dan elke helft over de lengte weer in drie stukken. Zo krijg je mooie lange "wedges".
  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Leg de wedges op een bakplaat bekleed met bakpapier. Mix de olijfolie met de kruiden en specerijen ( de peterselie strooi je er pas op als ze klaar zijn). Schenk over de wedges en hussel de aardappels. Met je microplane rasp je de Parmezaanse kaas erover. Zet in de oven voor 35 minuten en schep halfweg alles nog een keertje om.
  • Snijd het Irish beef in reepjes. Doe de marinade in een kom en laat het vlees daar een twintig minuutjes in marineren.
  • Smelt een eetlepel roomboter in de koekenpan en bak kort(!) de reepjes beef. We willen absoluut niet dat ze doorbakken zijn! Schep ze met een schuimspaan in een kom en dek deze af met een deksel of aluminiumfolie.
  • In de koekenpan bak je in het overgebleven vet de sjalotjes en knoflook voor een paar minuutjes. Schep dan de mosterd erbij en blus af met het Guinnes bier. Voeg de tijm de roomboter en het citroensap toe en met een houten spatel roer je alles goed. Laat op middelhoog vuur de saus voor een aantal minuten inkoken.
  • Als de aardappels klaar zijn haal je ze uit de oven en schep je ze op de borden.
  • Schep het vlees terug in de koekenpan bij de saus en verwarm even kort. Schep dan met de saus op de borden bij de aardappels en strooi er de peterselie overheen.
  • Heerlijk Happen!
Pas op met zout! De sojasaus in de marinade is al zout van zichzelf en bij de aardappels is de Parmezaanse kaas ook zout. Je kunt beter wat Keltisch zeezout over de aardappels en het vlees strooien als je het geproefd hebt. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Andere recepten met Iers rundvlees? Bekijk dan zeker deze eens:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Ierse steak en aardappel chips: een heerlijk hapje uit de oven

4 gedachten over “Ierse steak en aardappel chips: een heerlijk hapje uit de oven”

  1. Pingback: Kastanje champignonsoep met Irish beef - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Irish Beef Stooffestival in Amsterdam - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Homemade Irish soda bread met rozijnen - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Huisgemaakt Iers soda roggebrood - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept