Homemade Irish soda bread

Homemade Irish soda bread

Hou jij van brood? En denk je dat het heel ingewikkeld is om zelf te bakken? Nou dan heb ik hier een recept voor je wat makkelijk is, weinig ingrediënten heeft, niet hoeft te rijzen en maar 40 minuutjes in de oven hoeft. We maken een homemade Irish soda bread. Een echt typisch Iers recept wat zeker gezien de viering van St Patricksday op 17 maart niet kan ontbreken op mijn website. Overigens had ik er al eerder één gebakken bij een Ierse stoof, maar dat was zonder de rozijnen. Dit is dus een lekker zoet recept, ideaal om mee te ontbijten of te brunchen. Sowieso geurt natuurlijk heel je keuken naar warm net gebakken brood en zal het water je in de mond lopen. Besmeer lekker met wat Kerrygold, dat is echte Ierse roomboter en waan je even helemaal Iers.

Homemade Irish soda bread
Lekkere laag roomboter erop!
Homemade Irish soda bread

Homemade Irish soda bread

Francine
Een easy to bake brood.
Gang brood
Keuken Iers
Porties 1 brood

Equipment

  • oven
  • Bakblik ( ik gebruikte een quiche vorm)

Ingrediënten
  

  • 500 gr tarwebloem
  • 375 ml karnemelk
  • 75 gr koude roomboter in blokjes
  • 60 gr suiker
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 125 gr rozijnen
  • 1 ei

Instructies
 

  • Verwarm je oven voor op 190 graden
  • Neem een kom erbij en doe hierin eerst de droge ingrediënten, mix het geheel goed door elkaar.
  • Voeg de blokjes boter toe en kneed deze helemaal door het meel zodat het kleine korreltjes worden.
  • Voeg de rozijnen toe en schep om.
  • Nu voeg je het ei en de karnemelk toe en met een keukenmachine ( handmixer) meng je tot zich een grof deeg vormt.
  • Bebloem je werkblad en schep het deeg uit de kom, vorm een bol van het deeg. Let op het is heel "sticky" , bebloem daarom ook je handen zodat het zo min mogelijk blijft plakken.
  • Spray wat bakspray op je quichevorm en leg het brood erop.
  • Zet in de oven voor 40-45 minuutjes tot het mooi goudbruin aan de buitenkant is.
  • Laat hem even afkoelen voordat je hem aansnijdt.
  • Heerlijk Happen!
Trefwoord bakingsoda, rozijnen, soda, tarwebloem
Homemade Irish soda bread
Met heel weinig toch iets heel lekkers maken!

Homemade Irish soda bread

Ierland heeft een ingewikkelde historie wat voedsel betreft. Het is natuurlijk een eiland waardoor veel ingevoerd moet worden, en het heeft zeker een lange tijd flinke hongersnood gekend. De massa emigratie naar Amerika is daardoor ook op gang gekomen. Het brood werd rond 1830 uitgevonden en gebruikt geen gist maar Baking soda. Omdat het dus een brood is waar maar weinig dure ingrediënten voor nodig zijn kan het vrij makkelijk gebakken worden en kon het zelf de armste monden voeden. Tarwemeel wordt volop in Ierland verbouwd vanwege het klimaat daar en is dus het hoofdingredient van dit brood. In vroeger tijden werd het gebakken in gietijzeren pannen over open vuur.

Dol op Ierland lees dan eens deze blogs, of maak één van onderstaande recepten:

Homemade Irish soda bread
Het brood gaat na het kneden zó de oven in!
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *