Hou jij van brood? En denk je dat het heel ingewikkeld is om zelf te bakken? Nou dan heb ik hier een recept voor je wat makkelijk is, weinig ingrediënten heeft, niet hoeft te rijzen en maar 40 minuutjes in de oven hoeft. We maken een homemade Irish soda bread recept. Een echt typisch Iers recept wat zeker gezien de viering van St Patricksday op 17 maart niet kan ontbreken op mijn website. Overigens had ik er al eerder één gebakken bij een Ierse stoof, maar dat was zonder de rozijnen. Dit is dus een lekker zoet recept, ideaal om mee te ontbijten of te brunchen. Sowieso geurt natuurlijk heel je keuken naar warm net gebakken brood en zal het water je in de mond lopen. Besmeer lekker met wat Kerrygold, dat is echte Ierse roomboter en waan je even helemaal Iers. Basis recept sodabread


Homemade Irish soda bread
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 500 gr tarwebloem
- 375 ml karnemelk
- 75 gr koude roomboter in blokjes
- 60 gr suiker
- 1 tl baking soda
- 1 tl zout
- 125 gr rozijnen
- 1 ei
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 190 graden.
- Neem een kom erbij en doe hierin eerst de droge ingrediënten, mix het geheel goed door elkaar.
- Voeg de blokjes boter toe en kneed deze helemaal door het meel zodat het kleine korreltjes worden.
- Voeg de rozijnen toe en schep om.
- Nu voeg je het ei en de karnemelk toe en met een keukenmachine ( handmixer) meng je heel kort tot er een grof samenhangend deeg ontstaat. Echt niet te lang mixen het geheel blijft heel grof en korrelig.
- Bebloem je werkblad en schep het deeg uit de kom, vorm een bol van het deeg. Let op het is heel "sticky" , bebloem daarom ook je handen zodat het zo min mogelijk blijft plakken.
- Spray wat bakspray op je quichevorm en leg het brood erop. Snijd met een mes een kruis bovenop het brood.
- Zet in de oven voor 40-45 minuutjes tot het mooi goudbruin aan de buitenkant is.
- Laat hem even afkoelen voordat je hem aansnijdt.
- Heerlijk Happen!

Homemade Irish soda bread
Ierland heeft een ingewikkelde historie wat voedsel betreft. Het is natuurlijk een eiland waardoor veel ingevoerd moet worden, en het heeft zeker een lange tijd flinke hongersnood gekend. De massa emigratie naar Amerika is daardoor ook op gang gekomen. Het brood werd rond 1830 uitgevonden en gebruikt geen gist maar baking soda. Omdat het dus een brood is waar maar weinig dure ingrediënten voor nodig zijn kan het vrij makkelijk gebakken worden en kon het zelf de armste monden voeden. Tarwemeel wordt volop in Ierland verbouwd vanwege het klimaat daar en is dus het hoofdingredient van dit brood. In vroeger tijden werd het gebakken in gietijzeren pannen over open vuur. Geniet van irish soda bread raisins!
Dol op Ierland lees dan eens deze blogs, of maak één van onderstaande recepten zoals Homemade Irish soda bread:
- Maak eens deze Ierse runderstoof met Iers rundvlees.
- Of deze lekkere verwarmende Ierse kastanjechampignonsoep.
- Lees het verhaal van het stooffestival.
- En leer meer over St Patricksday in deze blog.

soda bread recept Basis recept sodabread
Pingback: Irish stew met soda bread uit Ierland - Heerlijke Happen
Verassend lekker
Pingback: Twee sterren St Patricksday - Heerlijke Happen