Indische sambal goreng boontjes

Indische sambal goreng boontjes

Geschatte leestijd: 5 minuten

Heel toepasselijk om na deze reeks van vijf klassieke recepten te eindigen met een stukje over de welbekende rijsttafel. Want…. wie kent dit fenomeen nou niet? Een tafel gedekt met allerlei schalen met heerlijke gerechten, van vlees tot vis, van groenten tot sambal en kroepoek toe! Onmisbaar daarbij zijn de Indische sambal goreng boontjes. Daarom geef ik je een heerlijk sambal goreng boontjes recept die perfect bij de rijsttafel geserveerd kan worden.

Een stukje geschiedenis:

Er wordt vaak gezegd dat de rijsttafel een ‘uitvinding’ van de Nederlander is. Het is ontstaan in de tijd dat Indonesië nog Indië werd genoemd. De toen belangrijke Nederlandse ambtenaren en regeringsleiders die voor hun werk in Indië waren gestationeerd en etentjes gaven. De gastvrouw zorgde ervoor dat het haar gasten aan niets ontbrak! En heel belangrijk in die tijd was het om door de combinatie èn hoeveelheid van diverse gerechten te laten zien, hoé goed het met de gastheer ging. Heel chic was het om al het personeel in te schakelen. Om vervolgens alle schalen en kommen door hen in een rij binnen te laten brengen.

Indische sambal goreng boontjes
Vul je rijsttafel aan met kroepoek, daar zijn heel veel soorten van te vinden.

De Indonesiër en de rijsttafel.

Tegenwoordig is de rijsttafel een internationaal begrip geworden. Op menukaarten in grote hotels en restaurants in Indonesië is ‘the famous Dutch ricetable’ niet meer weg te denken. De local Indonesiër zelf kijkt nog altijd vreemd aan tegen de rijsttafel. Thuis bij de inheemse bevolking zullen er zelden of nooit zoveel gerechten tegelijk worden geserveerd. In een traditionele Indonesisch huishouden is het uitzonderlijk dat er rijst gegeten wordt met zo’n hoeveelheid van gerechten. De Indonesiër is in het algemeen een sobere eter. Hij zal niet zo snel twee vlees- of visgerechten bij zijn rijst nemen. Meestal voldoet wat groente met wat sambal en kroepoek erbij.


Wanneer Indonesiërs gasten verwachten – waarbij natuurlijk altijd gegeten wordt-, wordt er vaak iets extra’s gebakken of gekookt. Het is hierbij niet de bedoeling indruk te maken op de gasten. Maar vooral om er zéker van te zijn de gast niet te hoeven teleur te stellen. Mocht hij het ene gerecht niet lekker vinden, dan is er altijd wel een ander dat hij graag eet. In Indonesië gaat dus het verhaal dat de rijsttafel op deze manier is ontstaan ….  

Indische sambal goreng boontjes
Cynthia bij een groente kraampje, op zoek naar alle groenten voor een rijsttafel.

Sambal goreng boontjes.

Hoe groter het aantal eters dat wordt verwacht, hoe uitgebreider je de rijsttafel kunt maken. Een goede planning en voorbereiding is hierbij wel belangrijk. De bereiding van Ind(ones)ische gerechten vraagt namelijk om zorg en tijd èn veel liefde. Gelukkig kunnen verschillende gerechten al enkele dagen van te voren gemaakt worden. Ze smaken dan zelfs beter dan wanneer ze zó van het fornuis vandaan komen.

sambal goreng boontjes recept

De kruiden kunnen dan langer intrekken. “Indische sambal goreng boontjes” is zo’n voorbeeld van een gerecht dat je van te voren kunt klaarmaken! Gerecht goed af laten koelen en daarna in een tupperware bakje of schaal afgedekt in de koelkast bewaren. Succes!

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Indische sambal goreng boontjes

Indische sambal goreng boontjes

Een perfect bijgerechtje voor een uitgebreide rijsttafel.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 22 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: sperziebonen, tomaat, ui
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Cynthia van Stenus
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 300 gram sperziebonen
  • 1 tomaat
  • ½ rode paprika
  • ½ rode peper
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook

Kruiden en specerijen: ( veelal in een toko te koop )

  • 25 gram santenblok - ( dat is 1/8 van een santenblok, kokos creme blok)
  • 1 cm van een verse laos - of 2 tl laos poeder
  • 1 salamblad - ( Indonesische laurier )
  • 2 tl trassiepoeder
  • ½ tl zout

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Was de boontjes, haal de eindjes eraf en snijd ze in stukken.
  • Schil de ui, het stukje laos en pel het knoflookteentje.
  • Wrijf dit samen met de trassi, de lomboh ( rode peper) en het zout in een ‘cobèh’ -vijzel- of lekker makkelijk in een keukenmachine. Dit wordt de ‘bumbu’ , het kruidenpapje genoemd. Fruit deze ‘bumbu’  in wat olie in een pan; snijd het tomaatje in stukken en voeg dit toe aan de ‘bumbu’. De sperziebonen kunnen er nu ook bij,  bak ze even mee. Het gaat nu lekker ruiken in de keuken! 
  • Voeg 150 ml water en het salamblad toe en laat dit gerecht 8 minuten op klein vuur lekker pruttelen. Houd het deksel op de pan. 
  • Doe het stuk santen erbij en laat dit 2 minuten zonder deksel meekoken. Nog steeds op klein vuur. Op het laatst voeg je de fijngesneden paprika toe.
    Je ziet nu dat de tomaat wat ‘stukgekookt’ is. De saus is door de santen wat dikker geworden. Kruid naar eigen smaak sambal, zout en/of suiker bij.
  • Heerlijk Happen!
Tip: warm dit groentengerecht op in een pannetje op het vuur of plaats de tupperware bak voor enkele minuten in de magnetron. Presenteer dit gerecht in een mooie schaal of kom, deze groenten laat zich goed combineren en smaakt overal goed bij
Tip: wist je dat de overige vijf gerechten in deze reeks hier op Heerlijke Happen ook prima smaken bij deze rijsttafel?
S*E*L*A*M*A*T    M*A*K*A*N !!
 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog ” Indische sambal goreng boontjes ” is de laatste in de reeks van Cynthia van de Indomama. Hiermee sluit zij haar reis met ons door Indonesië af en kunnen we met haar toppers een prachtige rijsttafel maken. Natuurlijk kun je op haar blog nog een hele wereld aan Indische gerechten vinden.

Wat hebben we nu allemaal al gemaakt, nog één keertje op een rijtje:

Ook de Martabak streetfood snack is heerlijk.

Een basis recept voor een klassieke nasi goreng.

En deze heerlijke vegetarische gado gado.

Lekker snacken met deze semur smoor gehaktballetjes.

Lekker fruitig met wat pit met deze Roedjak Manis fruitsalade.

Dank aan Cynthia voor de heerlijke gerechtjes die ik bij haar kon afhalen voor deze blogs, en haar mooie verhalen over Indonesië. Je kunt trouwens bij haar bestellen en afhalen, dat zou ik zéker een keer doen!

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » bijgerechten » Indische sambal goreng boontjes

recept sambal goreng boontjes

5 gedachten over “Indische sambal goreng boontjes”

4.91 from 22 votes (17 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept