Klassieke Italiaanse Giardiniera

Klassieke Italiaanse Giardiniera

In deze blog geef ik je een mooi basis recept voor een klassieke Italiaanse Giardiniera. “Uit de tuin” dat is wat we in de pot stoppen. Verse groenten uit de tuin en eigenlijk op heel veel verschillende manieren te gebruiken. Er is wel een soort basis zoals paprika, selderij stengels, wortel, bloemkool. Maar daar kan dus vanaf geweken worden. In Nederland kennen we dit ook wel als “tafelzuur”. Groenten in een pot zuur. In dit geval witte wijnazijn en olijfolie met specerijen. In Italië veelal gegeten als antipasto of geserveerd bij een salade. Hier in Nederland dus iets minder bekend want wij zijn niet niet persé van die uitgebreide “eters”. Onze eetcultuur zit gewoon anders in elkaar. Maar we zijn nooit te oud om te leren en met dit soort recepten neem ik jullie mee in mijn culinaire ontdekkingreis. Een tafelzuur recept als dit Giardiniera recept is heel makkelijk gemaakt. Je hebt er alleen wat tijd voor nodig. De groenten moeten een aantal dagen marineren voordat je ze gaat eten. Aan de slag!

Giardiniera recept
Klassieke Italiaanse Giardiniera

Klassieke Italiaanse Giardiniera

Een fijn basisrecept uit de Italiaanse keuken, op super veel manieren te gebruiken.
5 van 3 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: anti pasto, Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bloemkool, paprika, selderijstengels, wortel
Voorbereidingstijd: 1 dag
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 dag 15 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 587kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

 • 80 gram zout
 • ½ bloemkool - in kleine roosjes gesneden
 • 1 rode paprika - in blokjes gesneden
 • 6 wortels - in plakjes gesneden
 • 3 stengels bleekselderij - in plakjes gesneden

Uit de voorraadkast:

En zo maak je het:

 • Was alle groenten en snijd ze in blokjes/ plakjes/ kleine roosjes.
 • Neem een kom erbij en doe hier alle groenten in. Vul aan met water zodat alles onder water staat. Schep het zout erbij. Roer door en zet deze kom een nacht in de koelkast. De volgende dag spoel je het zoute water weg en spoel je de groenten goed af onder koud water. Laat uitlekken in het vergiet.
 • In je glazen ( of weckpot) strooi je alle specerijen en daarop vul je de pot aan met de groenten. Duw zonodig even aan, vul aan met de olie en azijn en schroef het deksel erop. Even goed schudden en dan in de koelkast zetten.
 • Laat minimaal 2 dagen marineren voordat je het gaat eten. Op deze manier is je Giardiniera 2 tot 3 weken te bewaren in de koelkast.
 • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
tafelzuur recept

Klassieke Italiaanse Giardiniera

Dit Giardiniera recept is de klassieke versie, er zijn er nog meer maar daar kom ik later bij je op terug met een andere blog. Dit Giardiniera recept kun je een aantal weken bewaren in je koelkast. We pekelen de rauwe groenten één nacht in koud water. Hierdoor hoef je verder geen zout aan het recept toe te voegen. Het op zuur zetten van groenten komt uit ons verleden. Zo waren er vroeger geen koelkasten en ook niet veel verse groenten in de winter. Door de groenten op zuur te zetten konden ze lang bewaard worden. In Nederland ken je natuurlijk augurken en zilveruitjes op zuur. Daarmee is dit tafelzuur recept dus te vergelijken. Al met al kun je zeggen dat ik een fan ben van deze knapperige groenten.

Andere fijn recept-ideetjes heb ik nog genoeg voor je, probeer anders eens één van de onderstaande gerechtjes:

2 gedachten over “Klassieke Italiaanse Giardiniera”

 1. Pingback: Italiaanse scroppino met citroensorbetijs - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept