Authentiek Italië Bari en zijn orecchettie

Authentiek Italië Bari en zijn orecchiette

Wil jij ook een lekker gerecht maken met orecchiette? Deze pasta kun je gewoon gedroogd in de supermarkt kopen. Orecchiette worden vaak gegeten met ragù, de traditionele vleessaus! 
Authentiek Italië Bari en zijn orecchettie

Italië staat bekend om haar eeuwenoude steden waar de geschiedenis van de gebouwen druipt. Ik ben in veel historische steden in Italië geweest, maar er is geen enkele stad die zo’n indruk op mij heeft gemaakt als Bari. Lees mee in mijn blog “Authentiek Italië Bari en zijn orecchiette”. En als bonus een heerlijk orecchiette recept voor een klassieke orecchiette al ragù. pasta recepten

orecchiette al ragù
Italië alsof je in een film loopt.

Bari…. De stad waar de tijd stil heeft gestaan

De streek Puglia

Vorig jaar zomer heb ik samen met mijn broertje een rondreis door Zuid-Italië gemaakt. Ik ben al ontelbare keren in Italië geweest, maar aangezien mijn familie in het Noorden woont kwam ik niet zo snel in het zuiden. De streek Puglia stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Met name om de goede wijnen en het lekkere eten, maar ook vanwege de prachtige steden. We begonnen onze rondreis in Bari, de hoofdstad van de streek. 

Jaren 50 film 

We kwamen vanuit het Noorden (we hadden eerst onze familie bezocht) met de trein en na een tussenstop in Rome arriveerden we op het station van Bari. Als je het station uitstapt ziet Bari er op het eerste gezicht uit als een normale Italiaanse stad, maar niets is minder waar. Na vijf minuten lopen belandt je ‘Bari vecchia’ oftewel het historische centrum. En dan is het nèt alsof in je in een tijdmachine stapt. De smalle straatjes, de hele oude huizen, de inwoners die voor hun deur zitten, de was die uit de ramen hangt, omaatjes die voor in de straat pasta maken. Je loopt voor je gevoel door een Italiaanse film uit de jaren 50. 

De smalle steegjes waar je uren in kunt verdwalen.

De inwoners zo warm als de Italiaanse zon

Je kunt uren wandelen door het oude centrum. Het ene straatje is nog mooier dan het andere. Wat mij enorm is bijgebleven zijn de inwoners. Ik ben nog nooit zulke hartelijke en vriendelijke mensen tegen gekomen in Italië, als in Bari. Wij sliepen in een Airbnb in het centrum. Dat kan ik overigens iedereen aanraden. Onze buren zaten continu buiten in de straat te eten, zoals de meeste inwoners daar doen. Er werd meerdere malen aan ons gevraagd of wij al gegeten hadden en of wij niet een bordje met pasta mee wilden eten. Niet zo gek ook dat ze dat vroegen, want eten delen is ontzetten belangrijk in de Italiaanse cultuur. Toen wij door de straten liepen werden we vaak aangesproken en raakten we met verschillende mensen aan de praat. Het hielp dat ik Italiaans spreek, maar ookal spreek je geen woord Italiaans dat maakt de Baresi niets uit! Met handen en voeten kom je heel ver. 

Orecchiette, de Italiaanse oortjes pasta

Wie in Bari is geweest ontkomt hier niet aan: de orecchiette! Orecchiette is een pastasoort die gemaakt wordt van semola di grano duro (durum tarwe). Orecchiette betekent letterlijk ‘oortjes’ omdat de pasta de vorm heeft van, je raadt het al, oortjes! Deze pasta komt oorspronkelijk uit de streek Puglia en in Bari is er zelfs een straat waar nonna’s (oma’s) de orecchiette voor hun deur met de hand maken en verkopen. En wie denkt dat allemaal voor de toeristen is, heeft het helemaal mis. De meeste pasta’s worden gewoon door de locals gekocht! Orecchiette maken is overigens niet makkelijk, het vergt de juiste techniek. De Italiaanse nonna’s doen dit dag in en dag uit en deze pasta vliegt daar letterlijk om je oren! Hieronder mijn recept voor een klassieke orecchiette al ragù.

Authentiek Italië Bari en zijn orecchettie

Orecchiette al rugù

Wil jij ook een lekker gerecht maken met orecchiette? Deze pasta kun je gewoon gedroogd in de supermarkt kopen. Orecchiette worden vaak gegeten met ragù, de traditionele vleessaus! 
5 van 19 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: orecchiette, pasta, ragù
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Tim Harzing

Benodigdheden:

koekenpan
hapjespan

Ingrediënten: 

  • 380 gram orecchiette
  • 1 winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 witte uien
  • 400 gram rundergehakt
  • 250 ml passata
  • 500 ml droge Italiaanse witte wijn
  • 700 ml water
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas

Uit de voorraadkast:

  • olijfolie
  • peper / zout

En zo maak je het:

  • Bak het gehakt (zonder olie) in een koekenpan gaar en laat dit vervolgens uitlekken in een vergiet. (Bij gehakt komt altijd heel veel vet vrij en dit wil je niet in je saus hebben) 
  • Snijd de ui, bleekselderij en wortel fijn.
  • Pak een diepe pan (bij voorkeur een grote hapjes- of braadpan) en verhit hier een klein scheutje olijfolie in.
    Bak de ui, bleekselderij en wortel voor ongeveer 5 minuten
  • Voeg vervolgens het gehakt toe en bak heel kort mee. Blus af met de witte wijn en laat koken tot dat de witte wijn bijna verdampt is.
  • Voeg vervolgens de passata en het water toe, samen met wat peper en zout. Roer goed door en zet een deksel op de pan en laat dit op laag vuur voor 2 tot 2.5 uur koken
  • Notitie: Mocht je saus te snel indikken, dan kun je weer wat water toevoegen. Mocht je saus niet snel indikken en te vochtig blijven kun je eventueel wat bloem toevoegen.
  • Het vocht moet zo goed als verdampt zijn en er moet een vleessaus ontstaan zijn.
  • Kook vervolgens de orecchiette in een pan met water en 1 tl zout. De orecchiette hebben ongeveer 14 minuten nodig om te koken. 
  • Giet af de pasta af, doe terug in de pan en voeg de saus toe. Roer goed door en serveer met Parmezaanse kaas. 
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
De typische houten stoeltjes die je overal in Italië ziet, en was aan het balkon!

Authentiek Italië Bari en zijn orecchettie

Ben jij een keer in Bari dan moet je zeker deze dingen doen:

  • Slapen in een accommodatie in ‘Bari Vecchia’.
  • Pizza eten bij Pizzeria Dregher.
  • IJs eten bij gelateria Martinucci.
  • Focaccia Barese bij een panifcio halen. 
  • Workshop orecchiette maken volgen. Een Italiaanse nonna leert je dan de pasta te maken! 
  • Door het historische centrum lopen en genieten van de straatjes. 
Authentiek Italië Bari en zijn orecchettie en het orecchiette recept zijn een bijdrage van Tim van “la Cucina di Tim” , neem zeker ook eens een kijkje op zijn website!
Tim gaat vast nog véél meer heerlijke pasta’s met ons delen!

pasta recepten

13 gedachten over “Authentiek Italië Bari en zijn orecchiette”

  1. Pingback: Italiaanse focaccia het brood van goud - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Basisrecept perfecte Italiaanse pasta - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Italiaanse salsa di noci uit Rapallo - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Vierkante Italiaanse pizza al taglio - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Italiaans streetfood farinata di ceci - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Huisgemaakte Italiaanse ricotta - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept