Klassieke vegetarische gado gado

Klassieke vegetarische gado gado

Geschatte leestijd: 5 minuten

Er is veel geschreven over de Indonesische keuken. Zeg je Indonesië, dan zeg je ‘eten’, want wat een heerlijke keuken hebben wij daar! Op elke hoek van de straat kun je er heerlijk eten. Daarbij heb je niet alleen de keuze uit diverse authentieke gerechten uit de Indonesische keuken, maar kun je ook kiezen voor Japanse, Indiase of andere Aziatische maaltijden. Elke regio kent zijn eigen locaal gerecht of specialiteit. De verschillende smaken ontdekken blijft een uitdaging. Zoals het Nederlandse menu bestaat uit het zogeheten AVGtje (aardappelen, vlees en groenten) bestaat een Indonesische maaltijd uit rijst en verschillende gerechten, zoals groenten, ei of kip. Vrij sober van oorsprong, maar mèt gebruik van verse producten en kruiden. Dit maakt de Indonesische keuken gevarieerd en divers. Klassieke vegetarische gado gado met saus kon dus niet in mijn rijtje ontbreken.  gado gado recept

Klassieke vegetarische gado gado
We hebben het allemaal wel eens gegeten denk ik zo maar!

Elke regio zijn eigen specialiteit.

Zelf ben ik geboren in Indonesië, maar ik ben er niet opgegroeid. Mijn geboortestad Tegal ligt in Midden-Java; dit eiland wordt gezien als het kloppend hart van Indonesië. De hoofdstad Jakarta telt, inclusief de buitenwijken, net zoveel inwoners als Nederland. Ongeveer 17 miljoen. Hoe verder je naar het oosten van het eiland Java reist, hoe rustiger het wordt. Op Java wordt zo’n beetje iedere vierkante meter gebruikt om te wonen en te werken. Zelfs in de steden, op het platteland en op de flanken van vulkanen worden groenten en fruit verbouwd.

Mijn herinneringen aan mijn geboorteland zijn voornamelijk vakantieherinneringen waarin mijn gezin en ik het hele eiland doorkruist hebben. Waarbij we veel meekregen van gewoontes, tradities en ons hebben laten verwennen door de traditionele, local food! Vaak denkt men dat de Indonesische keuken pittig of scherp moet zijn, maar niets is minder waar. Men kan de gerechten zo scherp maken als men zelf wil. Tip: als je het eten toch te scherp vindt, kun je dit het beste blussen met een hapje suiker, een hapje rijst of met een stukje kroepoek. Dit werkt het beste! 

Mag het iets minder pittig….

In Midden-Java wordt over het algemeen wat minder pittig gegeten dan in de omringende regio’s. Het recept van gado gado èn de saus vind ik een goed voorbeeld van ‘minder pittig’, je kunt dit natuurlijk zo heet maken zoals je zelf lekker vindt! Ondanks dat dit groentengerecht officieel uit West-Java komt, wordt het in heel Indonesië gemaakt en gegeten. Iedereen maakt er zijn eigen versie van, daarom is dit ideaal om dit recept met  jullie te delen. Mocht je van pittig houden, kun je dit altijd aanpassen naar eigen smaak. Altijd fijn om hiervan een recept te hebben, gado gado is namenlijk een makkelijk te maken groentengerecht dat inmiddels ingeburgerd is in de Nederlandse keuken. De gado gado saus wordt er overheen gegoten, heerlijk!

Een klassieke gado gado

Cynthia van Stenus

Dit is geen vaststaand recept, maar meer een manier van bereiden. Het woord Gado gado komt uit het Indonesisch en betekent ‘gemengd’. Dat slaat op de verschillende groenten die we gebruiken en die we door elkaar heen doen op een grote schaal of in een diepe kom. Daaroverheen schenk je dan de heerlijke pindasaus, die het gerecht helemaal afmaakt. De ingrediënten die we hieronder noemen zijn de meest gebruikte, maar je kunt natuurlijk ook andere groenten kiezen die jij lekker vindt of die je nog in huis hebt…

Klassieke vegetarische gado gado

Klassieke vegetarische gado gado

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Klassieke vegetarische gado gado

Klassieke vegetarische gado gado

We kennen hem allemaal wel! En nu maak je hem zoals een echte Indsiche dat doet.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 31 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: ei, gado gado, komkommer, taugé
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 3 personen
calorieën: 171kcal
Auteur: Cynthia van Stenus
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 175 gram sperziebonen
 • ½ spitskool
 • ½ komkommer
 • 75 gram taugé
 • 3 eieren
 • 150 gram aardappelen

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes; snijd de sperziebonen in stukjes van 3 cm en de spitskool in smalle reepjes van ongeveer 2,5 cm lang.
 • Kook water in een ruime pan en kook de aardappelen; haal ze met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken.
 • Kook in hetzelfde water de sperziebonen en laat uitlekken.
 • Blancheer in dezelfde pan de spitskool en daarna de taugé. Spoel na met koud water en laat goed uitlekken.
 • Kook de eieren in 7 à 8 minuten hard, pel ze en halveer ze of snij ze in reepjes. Snijd de komkommer in schijfjes, blokjes of in stukjes, dat laat ik aan jouzelf over.
 • Presenteer de groenten en de eieren mooi op een schaal of in een kom. Een leuk gerecht als je eters krijgt!
 • Heerlijk Happen!
Giet de gado gadosaus vlak voor het serveren over de groenten en maak dit af met gebakken uitjes en/of kroepoek. Selamat makan!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

De gado gado saus maken we natuurlijk ook helemaal zelf. Hieronder vind je een link naar het recept

Gado gado saus
Naar recept gaan
Giet de gado gadosaus vlak voor het serveren over de groenten en maak dit af met gebakken uitjes en/of kroepoek. Selamat makan!

Deze blog “Klassieke vegetarische gado gado” is een bijdrage van gast foodie Cynthia. Kijk ook eens hier op haar eigen website vol leuke recepten.

Meer lezen dat kan check eens haar andere blog(s) :

Martabak Indonesisch streetfood

Indische sambal goreng boontjes

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

gado gado recept saus

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Klassieke vegetarische gado gado

6 gedachten over “Klassieke vegetarische gado gado”

 1. Pingback: Indische fruitsalade Roedjak Manis - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Indische sambal goreng boontjes - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Martabak Indonesisch streetfood - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Gado gado saus - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept