Martabak Indonesisch streetfood

Martabak Indonesisch streetfood

We duiken de straten van Indonesië op en maken een heerlijke street-food snack. Gast foodie Cynthia heeft een gemakkelijke wijze van bereiden.
Martabak Indonesisch streetfood

Op straat eten is in Azië heel normaal, zeker ook in Indonesië. Veel van het eten in Indonesië wordt aangeboden in de bekende food stalls die je in alle steden vindt. Het eten dat je op straat koopt is in de meeste gevallen prima te eten; de doorstroom en verkoop van maaltijden en snacks gaat vaak zó snel dat bacteriën het niet overleven. Bovendien worden deze snacks en maaltijden op hoog vuur gebakken, waardoor bacteriën geen kans krijgen. Blijft altijd het advies om je gezonde verstand te gebruiken en niet te beginnen aan etenswaren die te lang aan de zon blootgesteld zijn. Deze keer vertel je alles over Martabak Indonesisch streetfood.

De mobiele kraampjes waar ze eten verkopen noemen ze ook wel kaki lima. Letterlijk vertaald betekent dat: vijf voeten. Dit zijn de drie wielen van het eetkarretje, tel daarbij de twee benen van de verkoper op, zie foto. Je vindt ze rond de straten, busstations en veel op avondmarkten. Voor de toeristen ziet dit er misschien chaotisch uit. Maar deze streetfoodkarretjes maken het straatbeeld tot een bont en gezellig tafereel.

Kaki Lima…

Pasar Malam

Een aanrader is het eten bij de ‘pasar malam’, de straatmarkt die in de meeste grote steden ’s avonds wordt opgezet. Traditionele gerechten en snacks worden hier bereid en het is dé plek om in contact te komen met de locale bevolking. Talloze mensen halen namelijk dagelijks hun avondeten op straat, bij kleine stalletjes die door hun eigenaar zijn omgebouwd tot mini-keukens op wielen. Tijdens één van onze vakanties in Indonesië had mijn man in de avonduren trek in wat lekkers. Met de gehuurde fiets ging hij op zoektocht; niet veel later kwam hij terug met een zak nog warme snacks en martabak Indonesisch streetfood, een hartige snack gevuld met ei en groenten. Niet lang zoeken dus, overal op straat zijn deze stalletjes en karretjes met snacks te vinden. Letterlijk Streetfood dus!

Traditioneel streetfood.

Eén van de traditionele streetfood snacks is dus de ‘martabak’, een soort roti-achtige gevulde gebakken flatbread. Volgens Wikipedia behoort deze snack tot het meest populaire streetfood: “… In Indonesia, the Murtabak is one of the most popular street foods and is known as ‘martabak’…” De snack is afkomstig uit India, waar de naam ‘mutabbaq’ gevouwen betekent. Dit verwijst naar de manier waarop deze snack gevouwen is. De verkoper heeft vooraf elders zijn meel voorbereid, dit wordt gerold als een balletje. Op een vlakke ondergrond trekt hij met een bepaalde techniek dit meelballetje uit tot een grote plaat in de vorm van een ronde pannenkoek.

Street Art, het bereiden van deze snack!

De pannenkoek wordt gebakken op een hete plaat met wat olie. In de tussentijd vult hij een maatbeker met groente en ei, soms ook met kip, en klutst dit goed door elkaar. Deze vulling gaat in het midden van de pannenkoek, waarna hij gelijk de zijkanten sluit. Of vouwt, zoals de naam al weergeeft. Als de snack heerlijk kleurt en geurt, haalt de verkoper dit van de plaat af en snijdt het in vierkante stukken. Hiervoor heeft hij geen mes nodig, maar gebruikt hij gewoon zijn bakspatel. Deze stukken martabak gaan in een bakje of zakje, waarbij er wat zoetzuur en natuurlijk een rawit (pepertje) meegegeven wordt. Het heeft een krokante textuur aan de buitenkant en een kruidige groenten/ei vulling in de binnenkant … smullen maar! 
Je kunt je voorstellen dat zo’n martabakker veel toeschouwers aantrekt, vergelijk het maar met een pizzabakker die er een heel spektakel van maakt om het deeg soepel te krijgen.

De luie variant van de Martabak Indonesisch streetfood

Mijn recept van Martabak is de ‘luie variant’: snel klaar, want ik gebruikte hierbij loempiavellen… Hoe makkelijk! Ook heb ik rundergehakt toegevoegd voor een vollere vulling, maar dit kun je gerust weglaten. Heel leuk om te maken en snel klaar met weinig ingrediënten. En alle ingrediënten zijn te koop bij de supermarkt. Bak je ook mee?

Martabak Indonesisch streetfood

Martabak Indonesisch streetfood

We duiken de straten van Indonesië op en maken een heerlijke street-food snack. Gast foodie Cynthia heeft een gemakkelijke wijze van bereiden.
5 van 8 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: ei, gehakt, prei
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Cynthia van Stenus

Benodigdheden:

koekenpan

Ingrediënten: 

  • 1 pak loempia vellen uit de diepvries - (verpakking met groene rand)
  • 250 gram rundergehakt
  • 2 preien
  • 1 witte ui
  • 4 eieren maat L
  • 2 tenen knoflook
  • 3 tl masala poeder
  • ¾ tl zwarte peper
  • tl zout
  • olie om in te frituren

En zo maak je het:

  • Laat de loempiavellen ruim van te voren ontdooien: haal de vellen uit het pak en leg er een vochtige doek over om te voorkomen dat ze uitdrogen.
  • Snijd de preien in ringen, zowel het groene als het witte gedeelte, de ui in stukken en zet dit opzij. Schil de knoflookteentjes. ( was de prei goed om het zand te verwijderen).
  • Rul het gehakt in een koekenpan en breng dit op smaak met ½ tl peper, 1 tl zout en 2 tl masala poeder. Pers ook de knoflookteentjes erboven uit. Laat afkoelen en zet dit opzij.
  • Kluts in een grote kom de eieren los, voeg naar eigen smaak wat zout en peper toe. Doe hierbij het gerulde gehakt en meng dit goed door elkaar. Vul dit eimengsel aan met de helft van het preimengsel en uisnippers.
  • Trek één loempiavel los, leg dit diagonaal op je werkblad.( op een snijplank ofzo of een diep bord) Zorg ervoor dat een punt van de loempiavel naar je gericht is. Vul met 1 eetlepel ei/gehaktmengsel in het middel van dit vel, en vul dit aan met een handjevol rauwe prei en ui.
  • Vouw de linker-en rechterkant naar elkaar toe. De randen moeten elkaar wel overlappen. Daarna de onderste kant en tot slot sluit je af met de bovenste punt. Maak de randen met wat water nat, zodat de martabak beter sluit.
  • Verwarm wat olie in een koekenpan. Hoeft niet te veel, de martabakpakketjes worden gebakken en hoeven niet onder de olie te staan. Leg de martabak in de pan, met het vouwgedeelte onderop.  Tijdens het bakken worden de martabak pakketjes hierdoor gesloten. 
  • Bak ze op half vuur en elke kant 2 minuten. Bak ze per stuk of per 2, afhankelijk hoe groot je ze hebt gemaakt en hoe groot je koekenpan is. Alleen het ei moet hierbij garen. Immers, de vleesvulling is al gaar en hoe heerlijk is het als de groenten nog hun krokante bite behouden!
  • Laat de martabak pakketjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze met wat zoetzure atjar of met heerlijke zoete chilisaus. Altijd lekker! 
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Martabak Indonesisch streetfood

Deze blog “Martabak Indonesisch streetfood” is een bijdrage van onze gast foodie Cynthia.

Meer van Cynthia’s echte Indische gerechten maken? Lees dan onderstaande blogs maar eens:

Martabak Indonesisch streetfood

7 gedachten over “Martabak Indonesisch streetfood”

    1. Alternatief voor vegan vulling:
      tahu/tofu en kastanjechampignons blenderen, niet te fijn (als rul gehakt).
      In plaats van eieren erdoor, gewoon wat aangelengde aardappelzetmeel, niet te waterig en niet te dik.
      Verder gewoon het recept volgen.
      Het mooie is dat loempiavellen vegan zijn.

  1. Pingback: Heerlijke Happen Nieuwsbrief mei 2021 - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Indische fruitsalade Roedjak Manis - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept