Geschatte leestijd: 4 minuten
Italiaanse castagnaccio taart
Een tijdje geleden kocht ik een zak kastanjemeel bij de biologische winkel. Ik was benieuwd naar de smaak en de mogelijkheden van dit meel. Ik besloot om er een eenvoudig maar heerlijk taartje mee te bakken, dat goed in de smaak viel bij mijn gezin. Maar ik had nog veel meel over en ik wilde er graag iets anders mee proberen. Ik ging op het internet op zoek naar inspiratie en kwam al snel verschillende foto’s tegen van een prachtige Italiaanse taart die gemaakt werd van kastanjemeel. Het was de castagnaccio taart, een traditioneel gebak uit Toscane dat al eeuwenlang wordt gemaakt. De taart wordt ook wel geserveerd op het Franse eiland Corsica, waar hij falculella heet. De taart heeft een stevige structuur en een zoete smaak door het gebruik van kastanjemeel, dat rijk is aan zetmeel en suiker. Het beslag wordt verrijkt met rozijnen, pijnboompitten, walnoten, sinaasappelschil en rozemarijn die voor extra smaak en textuur zorgen. De taart wordt gebakken in een hete oven tot hij goudbruin en knapperig is aan de bovenkant Hoewel de castagnaccio taart vooral wordt gezien als een herfst-taart, omdat dan de verse tamme kastanjes worden geoogst. vind ik dat je hem het hele jaar door kunt eten. Hij is namelijk erg lekker bij een kopje thee of koffie, of als dessert met wat slagroom of mascarpone. Ik nam de taart mee naar het foodiesbreakfast, een gezellige bijeenkomst waar ik samen met andere foodbloggers geniet van allerlei lekkernijen die we zelf hebben gemaakt. Iedereen was enthousiast over mijn castagnaccio taart en wilde graag weten hoe ik hem had gemaakt. Daarom heb ik besloten om het recept met jullie te delen op mijn blog, zodat jullie ook deze heerlijke Italiaanse taart kunnen proeven.
Voor 1 Italiaanse castagnaccio taart heb je nodig:
- 250 gram kastanjemeel
- 50 gram rozijnen
- 75 gram pijnboompitten
- 75 gram gehakte walnoten
- 3 takjes rozemarijn
- 3 gram zout
- olijfolie
En zo maak je de Italiaanse castagnaccio taart:
-Verwarm eerst je oven voor op 190 graden
-Neem een springvorm van doorsnee 24 cm erbij. Doe hierin een bakpapier en druppel daar wat olijfolie op.
-Doe de rozijnen in een kommetje met wat lauw water en laat deze vervolgens een kwartiertje weken tot ze lekker zacht zijn. recept castagnaccio taart
-Pak daarna een grote kom erbij en zeef hierin het kastanjemeel. Voeg hier een 250 ml lauwwarm water aan toe en het weekwater van de rozijnen. Meng dit dan goed door elkaar tot je een beslag hebt. Doe er 3 eetlepels olijfolie bij en roer dit door elkaar. Wanneer je dat gedaan hebt voeg je het zout en de rozijnen toe en dan giet je alles in de springvorm.
-In een koekenpan met dikke bodem bak je even kort de pijnboompitten en de gehakte walnoten aan. Deze laat je even opzij staan als je de blaadjes van twee rozemarijn takjes fijn hakt. Voeg ze daarna bij de nootjes en strooi ze over het beslag.
-Met de bolle kant van een lepel druk je voorzichtig de nootjes een beetje aan op het beslag en druppel daarna nog wat olijfolie over de bovenkant van de taart. Leg het laatste rozemarijn takje op de taart en zet hem in de oven voor ongeveer een half uur. De bovenkant van de taart moet mooi bruin zijn en er zitten dan wat scheuren in. Recept castagnaccio taart.
Italiaanse castagnaccio taart
Neem ten slotte de taart uit de oven en snij hem in kleine puntjes. Het is een erg machtige taart dus pas op met te grote stukken! Je kunt er nog wat honing of ricotta bij serveren en drink er een lekkere Vin Santo bij: Heerlijk Happen!
Italiaanse castagnaccio taart
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 250 gram kastanjemeel
- 50 gram rozijnen
- 75 gram pijnboompitten
- 75 gram gehakte walnoten
- 3 takjes rozemarijn
- 3 gram zout
- olijfolie
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm eerst je oven voor op 190 graden
- Neem een springvorm van doorsnee 24 cm erbij. Doe hierin een bakpapier en druppel daar wat olijfolie op.Italiaanse castagnaccio taart
- Doe de rozijnen in een kommetje met wat lauw water en laat deze vervolgens een kwartiertje weken tot ze lekker zacht zijn.
- Pak daarna een grote kom erbij en zeef hierin het kastanjemeel. Voeg hier een 250 ml lauwwarm water aan toe en het weekwater van de rozijnen. Meng dit dan goed door elkaar tot je een beslag hebt. Doe er 3 eetlepels olijfolie bij en roer dit door elkaar. Wanneer je dat gedaan hebt voeg je het zout en de rozijnen toe en dan giet je alles in de springvorm.
- In een koekenpan met dikke bodem bak je even kort de pijnboompitten en de gehakte walnoten aan. Deze laat je even opzij staan als je de blaadjes van twee rozemarijn takjes fijn hakt. Voeg ze daarna bij de nootjes en strooi ze over het beslag.Italiaanse castagnaccio taart
- Met de bolle kant van een lepel druk je voorzichtig de nootjes een beetje aan op het beslag en druppel daarna nog wat olijfolie over de bovenkant van de taart. Leg het laatste rozemarijn takje op de taart en zet hem in de oven voor ongeveer een half uur. De bovenkant van de taart moet mooi bruin zijn en er zitten dan wat scheuren in.
Wil je nou nog veel meer recepten voor lekkere koekjes en fijne baksels? Neem eens een kijkje bij WijnSpijs magazine.
Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
recept castagnaccio taart
Ik heb dit wel eens gegeten in Italië.
Heerlijke taart