Italiaanse castagnaccio taart van kastanjemeel

Italiaanse castagnaccio taart

Pas geleden kocht ik kastanjemeel en daar maakte ik een heerlijk taartje mee. Maar natuurlijk moest ik voor het overgebleven meel ook iets verzinnen. Ik vond online meerdere foto’s van een hele bijzondere Italiaanse taart. Daar ging ik mee aan de slag en maakte deze heerlijke Italiaanse castagnaccio taart. Hij vindt zijn oorsprong in Toscane. Maar ook op het Franse eiland Corsica kun je deze taart aantreffen. Er wordt gezegd dat het vooral een herfst-taart is vanwege het gebruik van het kastanjemeel maar wat mij betreft kan hij het hele jaar door wel! Ik nam weer deel aan het foodiesbreakfast en maakte daarom deze taart om deze eens te laten proeven door andere foodies: Helemaal goedgekeurd! Dus nu snel het recept online zodat jullie er ook lekker mee aan de slag kunnen.

Voor 1 Italiaanse castagnaccio taart heb je nodig:

Italiaanse castagnaccio taart

En zo maak je de Italiaanse castagnaccio taart:

-Verwarm eerst je oven voor op 190 graden

Italiaanse castagnaccio taart

-Neem een springvorm van doorsnee 24 cm erbij. Doe hierin een bakpapier en druppel daar wat olijfolie op.

-Doe de rozijnen in een kommetje met wat lauw water en laat deze vervolgens een kwartiertje weken tot ze lekker zacht zijn.

-Pak daarna een grote kom erbij en zeef hierin het kastanjemeel. Voeg hier een 250 ml lauwwarm water aan toe en het weekwater van de rozijnen. Meng dit dan goed door elkaar tot je een beslag hebt. Doe er 3 eetlepels olijfolie bij en roer dit door elkaar. Wanneer je dat gedaan hebt voeg je het zout en de rozijnen toe en dan giet je alles in de springvorm.

Italiaanse castagnaccio taart

-In een koekenpan met dikke bodem bak je even kort de pijnboompitten en de gehakte walnoten aan. Deze laat je even opzij staan als je de blaadjes van twee rozemarijn takjes fijn hakt. Voeg ze daarna bij de nootjes en strooi ze over het beslag.

-Met de bolle kant van een lepel druk je voorzichtig de nootjes een beetje aan op het beslag en druppel daarna nog wat olijfolie over de bovenkant van de taart. Leg het laatste rozemarijn takje op de taart en zet hem in de oven voor ongeveer een half uur. De bovenkant van de taart moet mooi bruin zijn en er zitten dan wat scheuren in. Recept castagnaccio taart.

Italiaanse castagnaccio taart

Italiaanse castagnaccio taart

Pas geleden kocht ik kastanjemeel en daar maakte ik een heerlijk taartje mee. Maar natuurlijk moest ik voor het overgebleven meel ook iets verzinnen.
5 van 9 reacties
Afdrukken Pin Rate
Gang: Nagerecht, taart
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kastanjemeel
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

Ingrediënten: 

 • 250 gram kastanjemeel
 • 50 gram rozijnen
 • 75 gram pijnboompitten
 • 75 gram gehakte walnoten
 • 3 takjes rozemarijn
 • 3 gram zout
 • olijfolie

En zo maak je het:

 • Verwarm eerst je oven voor op 190 graden
 • Neem een springvorm van doorsnee 24 cm erbij. Doe hierin een bakpapier en druppel daar wat olijfolie op.Italiaanse castagnaccio taart
 • Doe de rozijnen in een kommetje met wat lauw water en laat deze vervolgens een kwartiertje weken tot ze lekker zacht zijn.
 • Pak daarna een grote kom erbij en zeef hierin het kastanjemeel. Voeg hier een 250 ml lauwwarm water aan toe en het weekwater van de rozijnen. Meng dit dan goed door elkaar tot je een beslag hebt. Doe er 3 eetlepels olijfolie bij en roer dit door elkaar. Wanneer je dat gedaan hebt voeg je het zout en de rozijnen toe en dan giet je alles in de springvorm.
 • In een koekenpan met dikke bodem bak je even kort de pijnboompitten en de gehakte walnoten aan. Deze laat je even opzij staan als je de blaadjes van twee rozemarijn takjes fijn hakt. Voeg ze daarna bij de nootjes en strooi ze over het beslag.Italiaanse castagnaccio taart
 • Met de bolle kant van een lepel druk je voorzichtig de nootjes een beetje aan op het beslag en druppel daarna nog wat olijfolie over de bovenkant van de taart. Leg het laatste rozemarijn takje op de taart en zet hem in de oven voor ongeveer een half uur. De bovenkant van de taart moet mooi bruin zijn en er zitten dan wat scheuren in.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Italiaanse castagnaccio taart

Neem ten slotte de taart uit de oven en snij hem in kleine puntjes. Het is een erg machtige taart dus pas op met te grote stukken! Je kunt er nog wat honing of ricotta bij serveren en drink er een lekkere Vin Santo bij: Heerlijk Happen!

Wil je nou nog veel meer recepten voor lekkere koekjes en fijne baksels? Neem eens een kijkje bij WijnSpijs magazine. Klik op deze link en doe er je voordeel mee.

recept castagnaccio taart

4 gedachten over “Italiaanse castagnaccio taart van kastanjemeel”

 1. Pingback: Chocolat chip cookies van kastanjemeel - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Kippendij gestoofd in Italiaanse kruiden - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept