Italiaanse chiacchiere carnavals koekjes

Italiaanse chiacchiere carnavals koekjes

Geschatte leestijd: 4 minuten

De Italiaanse chiacchiere carnavals koekjes! Ja in Italië wordt ook carnaval gevierd! En het meest bekende carnaval is natuurlijk het Venetiaanse carnaval wat maar liefst bijna drie weken wordt gevierd. Je kent vast de films met de historische sprookjesachtige kostuums, concerten en botenparades. 

Italiaanse chiacchiere carnavals koekjes

Italiaanse chiacchiere carnavals koekjes

Het is in ieder geval in Italië géén Carnaval zonder chiacchiere! Deze zoete koekjes worden al honderden jaren gemaakt tijdens de start van Carnaval. Het zijn brosse koekjes. Deze gefrituurde koekjes worden bestrooid met poedersuiker. Over het algemeen heten ze chiacchiere, wat een ´babbeltje´ betekent.

Italiaanse chiacchiere carnavals koekjes

In verschillende Italiaanse regio’s krijgen deze verrukkelijke koekjes bijzondere lokale benamingen toegewezen, die de rijke culinaire traditie van het land weerspiegelen. Cenci en donzelle worden ze genoemd in het schilderachtige Toscane, terwijl Veneto trots is op hun gale en galani. In het gastronomisch befaamde Emilia-Romagna smult men van frappe en sfrappole, en in het charmante Piemonte staat bekend om zijn bugie (leugens).

Italiaanse chiacchiere carnavals koekjes

Ongeacht de naam of vorm – vierkant, rechthoekig, ruitvormig of geknoopt – deze knapperige lekkernijen zijn een feest voor de zintuigen. Alle varianten bezitten een gouden, krokante textuur en een zoete, verleidelijke smaak. Ze vormen een essentieel onderdeel van de lokale festiviteiten en zijn een ware traktatie bij speciale gelegenheden of gewoon voor bij de koffie.

Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!

Italiaanse chiacchiere carnavals koekjes

Italiaanse chiacchiere carnavals koekjes

Heerlijke brosse koekjes die we frituren en daarna bestrooien met flink wat poedersuiker.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 67 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: koekjes
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bloem, ei, suiker, vanille suiker, witte wijn
Voorbereidingstijd: 35 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 25 stuks
calorieën: 60kcal
Auteur: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

pastamachine
ravioli snijder
kook thermometer

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 8 gram vanillesuiker
  • 35 gram kristalsuiker
  • 10 gram bakpoeder
  • 25 gram roomboter
  • 15 ml witte wijn
  • zout
  • zonnebloemolie

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Doe de bloem, de suiker, de vanille suiker en het bakpoeder en een snufje zout in een beslag kom. Meng dit met elkaar en voeg ondertussen het ei en de eierdooier toe. 
  • Kneed voor 5 minuten en voeg vervolgens de witte wijn toe. 
  • Kneed weer voor 5 minuten en voeg vervolgens de boter in delen toe. Kneed dit nu voor 10 minuten tot je een egaal deeg hebt. 
  • Kneed het tot een bal en wikkel dit in plasticfolie. Laat dit buiten de koelkast voor een half uurtje rusten. 
  • Strooi vervolgens wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een dunne lap. Dit kun je eventueel ook doen met een pasta machine. ( de een na laatste stand). Snijd met een raviolisnijder rechthoekjes uit het deeg van ongeveer 3 bij 10 cm.
  • Maak in de rechthoekjes ook nog drie inkepingen parallel aan de lange kant. 
  • Pak een hoge diepe pan met een dikke bodem. Vul deze tot 2/3 met de zonnebloemolie. Verhit het tot ongeveer 170 graden en frituur de chiacchiere voor een paar minuten tot ze krokant en goudbruin zijn. Frituur per keer max 3 velletjes ze zullen flink bobbelig worden en uitzetten!
  •  Laat uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi met poedersuiker.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Italiaanse chiacchiere carnavals koekjes ” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn

We maakten een Italiaanse crema al caffé. 

En ook huisgemaakte ricotta, dat is heel eenvoudig. 

Iets ingewikkelder maar de moeite waard zijn cannoli’s! 

Zo maak je de perfecte pasta. 

En pesto is ook niet weg te denken uit de Italiaanse keuken. 

Next stop? Kijk snel weer hier op de blog…

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Koek en taart » Italiaanse chiacchiere carnavals koekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept