Kip in tomatensaus uit de römertopf

Geschatte leestijd: 4 minuten

Easy cooking, maximaal resultaat met een minimale inspanning. Ik hoop dat de liefde voor slowcooking een beetje bij jullie aangewakkerd kan worden met dit heerlijke recept van kip in tomatensaus uit de römertopf. Want als we het dan hebben over totaal geen moeite en een top resultaat dan is het wel koken in dit jaren ’70 potje! Heb je dat ding niet in huis? Ren dan snel naar je dichtstbijzijnde tweedehandswinkel. Daar vind je vaak nog nooit gebruikte toppertjes voor een paar schamele eurootjes. Romertopf kip ovenschotel

Omdat mensen geen idee hebben wat er mee te doen en dat is toch zó zonde. Je weekt die keramiek schalen een uurtje in koud water, gooit alles waar je zin in hebt erin en dan zo koud, hopla de oven in. Paar uurtjes wachten en dan: perfectie in een schaal. We gaan beginnen met de bereiding van Kip in tomatensaus uit de römertopf.

Kip in tomatensaus uit de römertopf
Heerlijk de hele kip past gewoon precies in de römertopf.

Kip in tomatensaus uit de römertopf

Het gebruik van de römertopf stamt uit de tijd van de Romeinen. Want deze hadden het bakken in aardewerken schalen al goed onder de knie. Hoe werkt dat dan? Goed om te lezen voordat je begint met de bereiding van Kip in tomatensaus uit de römertopf. Doordat je de schaal weekt in koud water wordt hij nat. Vervolgens vul je hem dus en zet je hem koud in de oven. Je hebt dus eigenlijk een oven in een oven. Tijdens het bakproces verdampt dat water en stoomt het gerecht eigenlijk gaar.

Kip in tomatensaus uit de römertopf
Vullen, en dan hup koud de oven in en wachten maar.

Het product zal in een römertopf ook niet verbranden, omdat de schaal het vocht vasthoudt en het vlees of de groenten beschermt tegen de directe hitte. Voor een krokant korstje bovenop moet je dus ook op het laatst even de bovenste schaal eraf halen en de oven hoger zetten. Ideaal dus om op lage temperatuur in een paar uur iets te bakken dat mals en sappig wordt. Ik zet hem rustig op 150 graden voor een uur of 3 / 4 in de oven en laat de römertopf het werk doen. In de tussentijd kun je echt van alles doen, zoals lezen, sporten of schoonmaken. Ideaal eigenlijk.

Goed kruiden de avond ervoor, dat geeft extra smaak.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Kip in tomatensaus uit de römertopf

Kip in tomatensaus uit de römertopf

Perfect gegaard zonder er één seconde naar om te hoeven kijken!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 41 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: kip, passata, tomaat
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 2kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Römertopf

Ingrediënten:

  • 1 hele kip
  • kipkruiden
  • 3 rijpe tomaten
  • 2 witte uien
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 1 pakje passata
  • 3 tenen knoflook

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Begin de avond van te voren. Kruid je kip goed, ook de binnenkant!
  • Week de römertopf een uurtje in een emmer met koud water.
  • Snijd de uien in kwarten, hak de knoflook fijn en snijd de grote tomaten in plakken. Leg deze op de bodem van de römertopf.
  • Leg de kip erop en vul hem af met de tomaatjes, en schenk de passata in de kom erbij. ( ik gebruikte ongeveer 100ml )
  • Zet de römertopf in een KOUDE oven en zet de temperatuur op 160 graden.
  • Laat hem nu een uurtje of 2 ( twee en een half kan ook ) garen.
  • Haal de laatste 15 minuutjes het deksel eraf en verhoog naar 200 graden om zo de bovenkant een mooi krokant velletje te geven.
  • Leg de kip op een serveerschaal en snijd hem in stukken.
  • Heerlijk Happen!
Serveer met een lekkere pasta, de saus uit de römertopf die gebruik je gewoon bij de pasta. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Oh die römertopf toch! Echt een jaren ’70 dingetje maar oh zo leuk om te gebruiken, ik heb er nog meer voor je:

Deze bloedsinaasappel kip uit de römertopf.

Maar ook deze bonenstoof met karbonade is top.

En een konijnenbout wordt ook perfect gaar op deze manier.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

romertopf kip ovenschotel

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Kip in tomatensaus uit de römertopf

20 gedachten over “Kip in tomatensaus uit de römertopf”

  1. Pingback: Makkelijke en snelle Goulash met runderreepjes - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Een heel dagmenu met één apparaat - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Oosters gekruide krabbetjes uit de oven - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Tijgergarnalen in pittige tomatensaus - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Lima bonen in kruidige tomatensaus - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Makkelijk te maken koude visschotel met bulgursalade - Heerlijke Happen

  7. Pingback: Hele kip uit de Römertopf met Provençaalse kruiden - Heerlijke Happen

  8. Pingback: Konijnenbout uit de römertopf met cranberry's - Heerlijke Happen

  9. Pingback: Gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus - Heerlijke Happen

  10. Pingback: Het favoriete recept van Worstenbrood en Wijn - Heerlijke Happen

  11. Pingback: Loaded macaronisalade met kip - Heerlijke Happen

  12. Pingback: Onze kip een Hollandse delicatesse - Heerlijke Happen

  13. Pingback: Libanees brood met pikante kip - Heerlijke Happen

  14. Pingback: In bier gestoofde hazenbout met kastanje champignons - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept