Easy cooking, maximaal resultaat met een minimale inspanning. Ik hoop dat de liefde voor slowcooking een beetje bij jullie aangewakkerd kan worden met dit heerlijke recept van kip in tomatensaus uit de römertopf. Want als we het dan hebben over totaal geen moeite en een top resultaat dan is het wel koken in dit jaren ’70 potje! Heb je dat ding niet in huis? Ren dan snel naar je dichtstbijzijnde tweedehandswinkel. Daar vind je vaak nog nooit gebruikte toppertjes voor een paar schamele eurootjes. Romertopf kip ovenschotel
Omdat mensen geen idee hebben wat er mee te doen en dat is toch zó zonde. Je weekt die keramiek schalen een uurtje in koud water, gooit alles waar je zin in hebt erin en dan zo koud, hopla de oven in. Paar uurtjes wachten en dan: perfectie in een schaal. We gaan beginnen met de bereiding van Kip in tomatensaus uit de römertopf.

Kip in tomatensaus uit de römertopf
Het gebruik van de römertopf stamt uit de tijd van de Romeinen. Want deze hadden het bakken in aardewerken schalen al goed onder de knie. Hoe werkt dat dan? Goed om te lezen voordat je begint met de bereiding van Kip in tomatensaus uit de römertopf. Doordat je de schaal weekt in koud water wordt hij nat. Vervolgens vul je hem dus en zet je hem koud in de oven. Je hebt dus eigenlijk een oven in een oven. Tijdens het bakproces verdampt dat water en stoomt het gerecht eigenlijk gaar.

Het product zal in een römertopf ook niet verbranden. Voor een krokant korstje bovenop moet je dus ook op het laatst even de bovenste schaal eraf halen. Ideaal dus om op lage temperatuur in een paar uur iets te bakken. Ik zet hem rustig op 150 graden voor een uur of 3 / 4 in de oven. In de tussentijd kun je echt van alles doen, ideaal eigenlijk.

Kip in tomatensaus uit de römertopf
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 hele kip
- kipkruiden
- 3 rijpe tomaten
- 2 witte uien
- 1 bakje cherrytomaatjes
- 1 pakje passata
- 3 tenen knoflook
En zo maak je het:
- Begin de avond van te voren. Kruid je kip goed, ook de binnenkant!
- Week de römertopf een uurtje in een emmer met koud water.
- Snijd de uien in kwarten, hak de knoflook fijn en snijd de grote tomaten in plakken. Leg deze op de bodem van de römertopf.
- Leg de kip erop en vul hem af met de tomaatjes, en schenk de passata in de kom erbij. ( ik gebruikte ongeveer 100ml )
- Zet de römertopf in een KOUDE oven en zet de temperatuur op 160 graden.
- Laat hem nu een uurtje of 2 ( twee en een half kan ook ) garen.
- Haal de laatste 15 minuutjes het deksel eraf en verhoog naar 200 graden om zo de bovenkant een mooi krokant velletje te geven.
- Leg de kip op een serveerschaal en snijd hem in stukken.
- Heerlijk Happen!
Oh die römertopf toch! Echt een jaren ’70 dingetje maar oh zo leuk om te gebruiken, ik heb er nog meer voor je:
- Deze bloedsinaasappel kip uit de römertopf.
- Maar ook deze bonenstoof met karbonade is top.
- En een konijnenbout wordt ook perfect gaar op deze manier.

romertopf kip ovenschotel
Kip het meest veelzijdige stukje vlees 🙂
Ja nou hè? Super lekker!
Pingback: Makkelijke en snelle Goulash met runderreepjes - Heerlijke Happen
Pingback: Een heel dagmenu met één apparaat - Heerlijke Happen
Pingback: Oosters gekruide krabbetjes uit de oven - Heerlijke Happen
Lekke ik Houw van kip
Heb juli Nog meer van
kip Al vast Bedank
Hi Ankie er staan heel veel kip recepten op de website. Als je in de zoekbalk het woord kip intoetst dan verschijnen alle recepten met kip. Gr Francine
Heerlijk kippetje!
Pingback: Tijgergarnalen in pittige tomatensaus - Heerlijke Happen
Pingback: Lima bonen in kruidige tomatensaus - Heerlijke Happen
Pingback: Makkelijk te maken koude visschotel met bulgursalade - Heerlijke Happen
Pingback: Hele kip uit de Römertopf met Provençaalse kruiden - Heerlijke Happen
Pingback: Konijnenbout uit de römertopf met cranberry's - Heerlijke Happen
Heerlijk kippetje
Pingback: Gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus - Heerlijke Happen