Bloedsinaasappel kip uit de römertopf

Bloedsinaasappel kip uit de römertopf

Een veel bekeken en opgezocht recept op mijn website is kip uit de römertopf. Wat ik persoonlijk best grappig vind want het is natuurlijk best een ouderwetse manier van koken. Maar wellicht hebben vele van jullie toch een römertopf in de kast verstopt staan… Nou dan zal ik jullie een lekkere variatie geven met deze bloedsinaasappel kip uit de römertopf. Hier thuis bevallen deze recepten ook altijd erg goed, mijn man begint me zelfs al de römertopf-expert te noemen. En dat ik vind ik nou weer een mooi compliment.

Dit heb je nodig:

Voor de marinade heb je nodig:

  • 1 el mosterdzaadjes
  • 1 el komijnzaadjes
  • 3 el Dijonmosterd
  • 2 el honing
  • 100 ml witte wijn ( goede kwaliteit)
  • zout /peper
  • 1 el Provençaalse kruiden
Bloedsinaasappel kip uit de römertopf
Een hele kip past precies heel mooi in de schaal.

En zo maak je het:

Zet eerst je römertopf in een bak met water en laat hem daar een 10 minuutjes tot een half uur in weken.

Snij één sinaasappel in kwarten. Deze kwarten stop je in de holte van de kip.

Neem een mengkom erbij en doe hier alle ingrediënten van de marinade in. Met een garde klop je het geheel tot een gladde marinade. Hij is vrij vloeibaar maar dat komt in de römertopf helemaal goed.

Maak daarna de sjalotten schoon en snij ze in een paar plakken. De bol knoflook snij je door het midden. Haal de teentjes los en strooi ze op de boden van de römertopf samen met de sjalotten. Leg de kip er bovenop.

Giet de marinade over de kip en strooi er nog wat extra zout en peper op. Snij de tweede sinaasappel in plakken en verdeel deze bovenop en aan de zijkant van de kip.

Bloedsinaasappel kip uit de römertopf
De bloedsinaasappel geeft heel veel smaak aan de kip.

Bloedsinaasappel kip uit de römertopf

Zet de römertopf in een koude oven en stel de temperatuur in op 160 graden. Laat de kip nu twee uur stoven. Na de twee uur haal je het deksel eraf en verhoog je de temperatuur naar 200 graden om de bovenkant mooi bruin te laten worden. Ongeveer een kwartiertje.

Neem een mooie opdien-schaal erbij en til de kip uit de römertopf. Laat hem even uitlekken en leg hem dan op de schaal. Lekker scherp mes erbij pakken en zonder veel moeite snij je heerlijke stukken kip zo van het bot af! Heerlijk Happen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *