Hele kip uit de Römertopf

Hele kip uit de Römertopf met Provençaalse kruiden

Hele kip uit de Römertopf

Al jaren heb ik een römertopf in de kast staan en eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik hem niet heel vaak gebruik… Terwijl een hele kip uit de römertopf zo makkelijk is! Het enige wat er wellicht voor nodig is, is wat tijd. Je moet namelijk de aardewerk schalen even in water ondergedompeld laten staan en daarna moet het gerecht ongeveer anderhalf uur in de oven. Natuurlijk kun je naast de hele kip uit de romertopf ook andere recepten in de römertopf maken. Ik denk dat ik een Duitse versie heb want op de mijne staat Schlemmertopf haha.

En dit heb je nodig voor de hele kip uit de römertopf :

Hele kip uit de Römertopf

 • 1 grote citroen
 • paprikapoeder
 • zout/peper
 • olijfolie
 • Provençaalse kruidenmix

En zo maak je de hele kip uit de römertopf :

 -Ten eerste: Verwarm je oven niet voor!

-Neem de scharrelkip erbij je kunt dit de avond ervoor al doen. Zo kun je de kip kruiden en kan het goed in het vlees trekken. Neem een schaaltje en doe hierin het zout, peper, paprikapoeder en Provençaalse kruidenmix met wat olijfolie. Maak er een lekkere marinade mee en smeer hier de hele kip goed mee in. Aan de binnen en buitenkant, zet hem daarna weg in de koelkast tot de volgende dag.

-Neem de römertopf erbij en week hem ongeveer een half uurtje in koud water.

Hele kip uit de Römertopf

-Maak de krieltjes schoon en ook schil je en snij je de koolrabi in kleine blokjes. Haal de schil van de sjalotten en snij ze door het midden. Haal de velletjes van de knoflooktenen.

Hele kip uit de Römertopf

-Snij vervolgens de citroen in kwarten en pak nu de kip erbij, vul de holle kip met de rozemarijn takjes en 3 kwarten citroen. Pak nu de römertopf erbij en leg in de onderkant een bedje van krieltjes, sjalotjes, knoflook en koolrabi. Leg hierop de hele kip. Rondom de kip vul je hem aan met de rest van de groenten die over zijn. Knijp 1 kwart citroen uit over de kip en sluit hem af  met het deksel.

-Plaats nu in de hele kip met de römertopf in de oven voor anderhalf uur, het laatste kwartier kun je de deksel eraf halen om de kip nog een mooie bruine kleur te geven. Je zet de römertopf koud in de oven en stelt dan pas de temperatuur in op 200 graden. Dit voorkomt dat de aardewerken schalen barsten en kapot gaan.

Hele kip uit de romertopf

Haal ten slotte de kip met de römertopf uit de oven en zet hem op onderzetters ( niet op een koude ondergrond) , neem een groot vleesmes erbij en snij voor iedereen zijn favoriete stukje kip eraf. Serveer met de meegebakken groenten: Heerlijk happen!

Hele kip uit de Römertopf

Hele kip uit de Römertopf

Natuurlijk kun je naast de hele kip uit de romertopf ook andere recepten in de römertopf maken.
4.8 van 18 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: kip, römertopf
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 498kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Römertopf
vleesmes

Ingrediënten:

 • 1 scharrelkip
 • 200 gram krieltjes
 • 1 koolrabi
 • 6 tenen knoflook
 • 6 kleine sjalotten
 • 3 takjes rozemarijn
 • 1 grote citroen
 • paprikapoeder
 • zout
 • peper
 • olijfolie
 • Provençaalse kruidenmix

En zo maak je het:

 • Ten eerste: Verwarm je oven niet voor!
 • Neem de scharrelkip erbij je kunt dit de avond ervoor al doen. Zo kun je de kip kruiden en kan het goed in het vlees trekken. Neem een schaaltje en doe hierin het zout, peper, paprikapoeder en Provençaalse kruidenmix met wat olijfolie. Maak er een lekkere marinade mee en smeer hier de hele kip goed mee in. Aan de binnen en buitenkant, zet hem daarna weg in de koelkast tot de volgende dag.
 • Neem de römertopf erbij en week hem ongeveer een half uurtje in koud water.
 • Maak de krieltjes schoon en ook schil je en snij je de koolrabi in kleine blokjes. Haal de schil van de sjalotten en snij ze door het midden. Haal de velletjes van de knoflooktenen.
 • Snij vervolgens de citroen in kwarten en pak nu de kip erbij, vul de holle kip met de rozemarijn takjes en 3 kwarten citroen. Pak nu de römertopf erbij en leg in de onderkant een bedje van krieltjes, sjalotjes, knoflook en koolrabi. Leg hierop de hele kip. Rondom de kip vul je hem aan met de rest van de groenten die over zijn. Knijp 1 kwart citroen uit over de kip en sluit hem af met het deksel.Hele kip uit de Römertopf
 • Plaats nu in de hele kip met de römertopf in de oven voor anderhalf uur, het laatste kwartier kun je de deksel eraf halen om de kip nog een mooie bruine kleur te geven. Je zet de römertopf koud in de oven en stelt dan pas de temperatuur in op 200 graden. Dit voorkomt dat de aardewerken schalen barsten en kapot gaan.
 • Haal ten slotte de kip met de römertopf uit de oven en zet hem op onderzetters ( niet op een koude ondergrond) , neem een groot vleesmes erbij en snij voor iedereen zijn favoriete stukje kip eraf. Serveer met de meegebakken groenten: Heerlijk happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Meer recepten proberen zoals deze? Kijk dan een naar onderstaande recepten:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Hele kip uit de Römertopf met Provençaalse kruiden

13 gedachten over “Hele kip uit de Römertopf met Provençaalse kruiden”

 1. Pingback: Beenham uit de oven met rozemarijn en tijm - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Garnalen ovenschotel met olijven - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Pompoencurry met kip, lekker pittig - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Konijnenbout uit de römertopf met cranberry's - Heerlijke Happen

 5. Pingback: Jackfruit stoofschotel uit de römertopf - Heerlijke Happen

 6. Pingback: Hele kip uit de aerofryer met limoen - Heerlijke Happen

 7. Pingback: Veau Marengo de Napoleon, kalfsschouder - Heerlijke Happen

 8. Pingback: Forel uit de oven met kruiden en citroen - Heerlijke Happen

 9. Pingback: Kip met pittige kerriesaus en appeltjes - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept