Hele kip uit de Römertopf

Hele kip uit de Römertopf

Hele kip uit de Römertopf

Al jaren heb ik een römertopf in de kast staan en eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik hem niet heel vaak gebruik… Terwijl een hele kip uit de römertopf zo makkelijk is! Het enige wat er wellicht voor nodig is, is wat tijd. Je moet namelijk de aardewerk schalen even in water ondergedompeld laten staan en daarna moet het gerecht ongeveer anderhalf uur in de oven. Natuurlijk kun je ook andere recepten in de römertopf maken. Ik denk dat ik een Duitse versie heb want op de mijne staat Schlemmertopf haha.

En dit heb je nodig:

Hele kip uit de Römertopf

  • 1 hele scharrelkip
  • 200 gram krieltjes
  • 1 koolrabi
  • 6 tenen knoflook
  • 6 kleine sjalotten
  • 3 takjes rozemarijn 
  • 1 grote citroen
  • paprikapoeder
  • zout/peper
  • olijfolie
  • Provençaalse kruidenmix

En zo maak je het:

 -Ten eerste: Verwarm je oven niet voor!

-Neem de scharrelkip erbij je kunt dit de avond ervoor al doen. Zo kun je de kip kruiden en kan het goed in het vlees trekken. Neem een schaaltje en doe hierin het zout, peper, paprikapoeder en Provençaalse kruidenmix met wat olijfolie. Maak er een lekkere marinade mee en smeer hier de hele kip goed mee in. Aan de binnen en buitenkant, zet hem daarna weg in de koelkast tot de volgende dag.

-Neem de römertopf erbij en week hem ongeveer een half uurtje in koud water.

-Maak de krieltjes schoon en ook schil je en snij je de koolrabi in kleine blokjes. Haal de schil van de sjalotten en snij ze door het midden. Haal de velletjes van de knoflooktenen.

-Snij vervolgens de citroen in kwarten en pak nu de kip erbij, vul de holle kip met de rozemarijn takjes en 3 kwarten citroen. Pak nu de römertopf erbij en leg in de onderkant een bedje van krieltjes, sjalotjes, knoflook en koolrabi. Leg hierop de hele kip. Rondom de kip vul je hem aan met de rest van de groenten die over zijn. Knijp 1 kwart citroen uit over de kip en sluit hem af  met het deksel.Hele kip uit de Römertopf

-Plaats nu in de oven voor anderhalf uur, het laatste kwartier kun je de deksel eraf halen om de kip nog een mooie bruine kleur te geven. Je zet de römertopf koud in de oven en stelt dan pas de temperatuur in op 200 graden. Dit voorkomt dat de aardewerken schalen barsten en kapot gaan.

Hel kip uit de römertopf

Haal ten slotte de schaal uit de oven en zet hem op onderzetters ( niet op een koude ondergrond) , neem een groot vleesmes erbij en snij voor iedereen zijn favoriete stukje kip eraf. Serveer met de meegebakken groenten: Heerlijk happen!

1 gedachte over “Hele kip uit de Römertopf”

  1. Pingback: Zachte boterkip uit de römertopf - Heerlijke Happen

Reacties zijn gesloten.