Pittige Chicago style Giardiniera

Pittige Chicago style Giardiniera

We duiken de super diverse keuken van Chicago in en maken een Chicago-style Giardiniera.
Pittige Chicago style Giardiniera

Migratie is al net zo oud als de mensheid zelf. We worden ergens geboren maar trekken er toch op uit. We settelen ons aan de andere kant van de wereld. Daar maken we een heel nieuw leven voor onszelf. En onze eetcultuur? Die nemen we mee en passen we aan naar het land waar we wonen. We kopen de producten die daar te verkrijgen zijn en mengen ze met oude recepten. Zo ook met deze Pittige Chicago style Giardiniera. Van oudsher een klassiek Italiaans recept. Door massale migratie vanuit een arm Sicilië begin 19e eeuw naar het beloofde land nu een hernieuwd tafelzuur recept. Chicago is een smeltkroes van diverse culturen. Zij hebben allemaal hun eigen invloeden hebben meegenomen.

De Italianen hebben er een stevige stempel op gedrukt met bijvoorbeeld dit Giardiniera recept. Maar ook de Chicago style deep dish pizza is inmiddels een klassieker. Ook de Italiaanse beef sandwich is een bekend broodje. Daar later in een andere blog meer over want daar hebben we deze Chicago style Giardiniera ook voor nodig!

Pittige Chicago style Giardiniera
Pittige Chicago style Giardiniera

Pittige Chicago style Giardiniera

We duiken de super diverse keuken van Chicago in en maken een Chicago-style Giardiniera.
5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: anti pasto, Bijgerecht
Keuken: Amerikaans, Italiaans
Trefwoord: bloemkool, chilipoeder, jalapeño, olijven, paprika
Voorbereidingstijd: 1 dag
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 dag 15 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

glazen pot ( weckpot )

Ingrediënten: 

  • 80 gram zout
  • ½ bloemkool - in kleine roosjes
  • 1 rode paprika - in blokjes
  • 15 groene olijven - in ringetjes
  • 1 jalapeño peper - in ringetjes
  • 6 wortels - in plakjes
  • 3 bleekselderij stengels
  • 1 rode peper - in ringetjes

uit de voorraadkast:

  • 350 ml olijfolie
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 50 ml water
  • 6 piment korrels
  • 1 el mosterdzaad
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 tl gedroogde oregano

En zo maak je het:

  • Snijd alle groenten in plakjes/ blokjes/ringetjes. De groenten mogen wat fijner gesneden worden dan bij de klassieke Giardiniera! De olijven niet deze voegen pas later toe.
  • Doe alle gesneden groenten in een kom en strooi er de 80 gram zout op, vul aan met water tot alles helemaal onderwater staat. Zet de kom een nacht in de koelkast. De dag erna in een vergiet de groenten goed schoon spoelen en laten uitlekken.
  • Neem je pot erbij en doe alle specerijen erin, vul aan met de groenten en nu mogen ook de olijven die je in plakjes hebt gesneden erbij. Vul aan met de olie en azijn. ( Officieel alleen olie en evt wat water, maar door de azijn is het wat langer houdbaar). Goed schudden en dan in de koelkast zetten.
  • Laat de pot een dag of twee marineren voordat je het gaat eten.
  • Heerlijk Happen!
De potten gebruikt in dit recept hebben een inhoud van 1 liter. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
tafelzuur recept

Pittige Chicago style Giardiniera

En zo zie je dus dat door migratie een recept aangepast wordt aan het land of de regio waar men zicht settelt. In Chicago wordt er bij dit Giardiniera recept eigenlijk geen azijn gebruikt maar alleen olijfolie aangevuld met wat water. Wil je de groenten wat langer bewaren kun je beter wel wat toevoegen want zo blijven de groenten langer houdbaar. Denk aan de weckpotten van vroeger waarmee alles op het zuur werd gezet zodat je in de winter ook groenten had. Dit tafelzuur recept wijkt iets af van het originele door de groenten een stuk kleiner te snijden. Soms zelf in een keukenmachine heel fijn gemalen. Het wordt dan haast een soort tapenade die op broodjes wordt gesmeerd. Al met al heel veelzijdig te gebruiken dus deze Giardiniera!

Andere lekkere recepten maken? Dat kan hoor, ik heb nog zat andere fijne gerechtjes voor je:

Pittige Chicago style Giardiniera

2 gedachten over “Pittige Chicago style Giardiniera”

  1. Pingback: Klassieke Italiaanse Giardiniera - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept