Knoflook mossel pasta met lamsoor

Knoflook mossel pasta met lamsoor

Mosselen uit Zeeland, elk jaar weer een feestje als ze te verkrijgen zijn! De hangcultuurmosselen zijn altijd iets eerder dan de bodemcultuurmosselen. Maar eind mei kun je gegarandeerd weer mosselen uit eigen zee eten. En dat doen wij hier thuis maar al te graag. Vroeger als klein meisje vond ik het al een feestje want we aten er lekker stokbrood met sausjes bij en ik viste graag ook de stukjes wortel uit de pan. In dit recept voegen we nog wat extra octopus toe en wat lamsoor en postelein. Allemaal in seizoen op het moment en daarmee maak je deze knoflook mossel pasta met lamsoor. Een soort seafood aglio olio pasta met een beetje pit door de rode peper, aan de slag!

Knoflook mossel pasta met lamsoor
Knoflook mossel pasta met lamsoor

Knoflook mossel pasta met lamsoor

Francine
Heerlijke pittige pasta met echte Zeeuwse mosselen.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken European
Porties 2 personen

Equipment

  • grote wok
  • Grote pan

Ingrediënten
  

  • 500 gr Zeeuwse mosselen
  • 2 octopus tentakels
  • 150 gr lamsoor
  • 10 takjes zeekraal
  • ½ bak postelein
  • 300 gr verse pasta
  • 5 tenen knoflook
  • 1 rood pepertje

uit de voorraadkast:

  • zout
  • peper
  • 100 ml olijfolie
  • 50 ml witte wijn
  • 2 el persillade mix

Instructies
 

  • We koken eerst de mosselen. Was ze goed in koud water en doe ze dan in een grote pan met de wijn. Breng aan de kook en gaar ze een minuutje of 4. Haal ze uit de pan en laat afkoelen.
  • Snipper de knoflook en hak het pepertje fijn. Hak de zeekraal in kleine stukjes. Snijd de gekookte octopus in plakjes.
  • Maak de lamsoor schoon en haal de blaadjes van de stokjes postelein. De stokjes gebruiken we niet.
  • Neem een grote wok erbij en verhit hier de olie in. Bak eerst de knoflook en de gehakte rode peper, breng op smaak met de persillade en peper, wees voorzichtig met zout. Doe dit op een lage temepratuur ander verbrandt de knoflook.
  • Kook ondertussen de pasta in een andere pan.
  • Voeg de mosseltjes ( uit de schelp gehaald ) en de octopus toe aan de wok en voeg ook de gewassen lamsoor toe. Roerbak kort.
  • Giet de pasta af en voeg toe aan de wok , en nu kun je ook de blaadjes postelein toevoegen. Hussel het geheel zodat alles lekker met elkaar gemixt is.
  • Heerlijk Happen!

Notities

Pas op met zout toevoegen in dit recept, de zeekraal en de lamsoor zijn al zout van zichzelf. Als je ook nog kwistig met zout strooit kan het te zout worden en dat is zonde! 
De octopus kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen, ze zijn dan al gekookt je hoeft er dus verder niets mee te doen. 
Trefwoord lamsoor, mosselen, octopus, pasta, zeekraal
Knoflook mossel pasta met lamsoor

Knoflook mossel pasta met lamsoor

Mosselen die aan lange touwen hangen in de zee, dat is in het kort wat de “hangcultuurmossel” is. Doordat ze in het water hangen en niet op de bodem van de zee liggen krijgen ze meer voedsel en groeien daardoor harder. Hierdoor zijn ze dus al ruim een maand eerder goed dan de andere mosselen op de bodem. De smaak is overigens niet anders hoor, alleen dus de manier van kweken. Het kweken van de hangcultuurmosselen gaat een stuk sneller. Sinds 2011 is de mosselvisserij MSC gecertificeerd, een belangrijk keurmerk! Hierdoor weet je zeker dat het vangen van deze mosselen geen nadelige effecten heeft op het milieu.

Het Zeker Zeeuws keurmerk is een extra keurmerk wat je op de verpakking kunt aantreffen. Als je deze mosselen koopt dan weet je zeker dan van mosselzaad tot de uiteindelijke zwarte schelp op je bord daadwerkelijk uit Zeeland komt. Want er zijn jaren lang heel wat Deense mosselen in Zeeuwse water gegooid om vervolgens weer verkocht te worden als “echte” Zeeuwse mossel.

Pasta, pasta, ik lust het graag en heb hier nog een aantal andere toppers die je echt wilt proeven!

Knoflook mossel pasta met lamsoor
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *