Linzen terrine met blauwaderkaas

Linzen terrine met blauwaderkaas

Ik bedacht me dat ik ooit nog wel eens een terrine wilde maken. Het ziet er namelijk altijd zo super leuk uit als je hem op tafel zet en je de mooie laagjes ziet. En in dit recept combineer ik eigenlijk twee ” opdrachten”. Een heerlijk stuk blue de Graven uit Suus haar cheesebox en de linzen van Bonduelle. En in plaats van er een (welbekende) linzen salade mee te maken ging ik aan de slag om er een te gekke linzen terrine met blauwaderkaas mee te maken. Super simpel eigenlijk alleen je moet wat geduld hebben door het opstijven van de gelatine die we gebruiken. Wil je het vegetarisch houden gebruik dan agaragar. Dat doet hetzelfde als gelatine maar is niet van dierlijke producten gemaakt. terrine recepten

Voor één Linzen terrine met blauwaderkaas heb je nodig:

Linzen terrine met blauwaderkaas
 • 4 blikjes linzen van Bonduelle
 • 250 gram Blue de graven in stukje gehakt
 • 1 verse vijg
 • 2 handjes vol rucola
 • 2 bakjes granaatappelpitjes
 • 6 velletjes gelatine
 • 500 ml bouillon
 • een cakevorm met vershoudfolie bekleed

En zo maak je de Linzen terrine met blauwaderkaas:

-Neem eerst de cakevorm erbij en bekleed deze met vershoudfolie.

Linzen terrine met blauwaderkaas

-Snij daarna de vijg in mooie plakken, let op deze MOET eerst geblancheerd worden in heet water, je kunt hem niet vers verwerken in combinatie met de gelatine! Leg dus de schijfjes vijg even in kokendheet water en laat ze daarna uitlekken. Leg ze op de bodem van het blik.

-Hak met een scherp mes de rucola in fijne stukjes en doe deze in een kom, meng hier 1 bakje granaatappelpitjes en twee blikjes linzen bij. De linzen moeten eerst even uitlekken in een vergiet. Mix het goed door elkaar en schep het dan bovenop de vijgen en druk het een klein beetje aan met de bolle kant van een lepel.

Linzen terrine met blauwaderkaas

-In een schaaltje leg je de gelatine blaadjes te weken in koud water, ongeveer 5 minuten. Intussen verwarm je de 500 ml bouillon en doe hier dan de losgeweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine bij. Roer het geheel door tot het allemaal mooi opgelost is.

-Giet nu met een soeplepel voorzichtig de gelatine-boullion in de cakevorm over de linzenmix heen. Stop wanneer je ziet dat alles onder water staat. Zet de vorm in de koelkast en laat het een half uur opstijven. De bouillon kun je warmhouden door hem op een stoofpitje op het vuur te laten staan. Zo wordt de gelatine niet stijf.

-Als het half uur voorbij is haal je de vorm uit de koelkast en leg je op deze laag de fijne gehakte kaas. Daarna weer dezelfde hoeveelheid linzen en granaatappelpitjes met rucola. Ook deze laag duw je een klein beetje aan.

-Giet vervolgens weer de vorm vol met de rest van de bouillon, ik gebruikte de hele 500 ml. En dan wachten maar! Zet de vorm in de koelkast en laat hem minimaal 12 uur opstijven.

Linzen terrine met blauwaderkaas

Linzen terrine met blauwaderkaas

Ik bedacht me dat ik ooit nog wel eens een terrine wilde maken. Het ziet er namelijk altijd zo super leuk uit als je hem op tafel zet en je de mooie laagjes ziet.
5 van 6 reacties
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht
Keuken: European
Trefwoord: terrine
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 1 terrine
calorieën:
Auteur: Francine

Ingrediënten: 

 • 4 blikjes linzen van Bonduelle
 • 250 gram Blue de graven - in stukje gehakt
 • 1 verse vijg
 • 2 handjes vol rucola
 • 2 bakjes granaatappelpitjes
 • 6 velletjes gelatine
 • 500 ml bouillon

En zo maak je het:

 • Neem eerst de cakevorm erbij en bekleed deze met vershoudfolie.
 • Snij daarna de vijg in mooie plakken, let op deze MOET eerst geblancheerd worden in heet water, je kunt hem niet vers verwerken in combinatie met de gelatine! Leg dus de schijfjes vijg even in kokendheet water en laat ze daarna uitlekken. Leg ze op de bodem van het blik.
 • Hak met een scherp mes de rucola in fijne stukjes en doe deze in een kom, meng hier 1 bakje granaatappelpitjes en twee blikjes linzen bij. De linzen moeten eerst even uitlekken in een vergiet. Mix het goed door elkaar en schep het dan bovenop de vijgen en druk het een klein beetje aan met de bolle kant van een lepel.
 • In een schaaltje leg je de gelatine blaadjes te weken in koud water, ongeveer 5 minuten. Intussen verwarm je de 500 ml bouillon en doe hier dan de losgeweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine bij. Roer het geheel door tot het allemaal mooi opgelost is.Linzen terrine met blauwaderkaas
 • Giet nu met een soeplepel voorzichtig de gelatine-boullion in de cakevorm over de linzenmix heen. Stop wanneer je ziet dat alles onder water staat. Zet de vorm in de koelkast en laat het een half uur opstijven. De bouillon kun je warmhouden door hem op een stoofpitje op het vuur te laten staan. Zo wordt de gelatine niet stijf.
 • Als het half uur voorbij is haal je de vorm uit de koelkast en leg je op deze laag de fijne gehakte kaas. Daarna weer dezelfde hoeveelheid linzen en granaatappelpitjes met rucola. Ook deze laag duw je een klein beetje aan.
 • Giet vervolgens weer de vorm vol met de rest van de bouillon, ik gebruikte de hele 500 ml. En dan wachten maar! Zet de vorm in de koelkast en laat hem minimaal 12 uur opstijven
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Linzen terrine met blauwaderkaas

Linzen terrine met blauwaderkaas

De volgende dag haal je ten slotte de terrine uit de koelkast en neem je een schaal erbij. Zorg wel dat je hem makkelijk kunt omkeren en dat de vorm op de schaal past. Kiep hem dan voorzichtig om en haal het vershoudfolie er vanaf. Snij met een heel scherp mes de terrine in plakken: Heerlijk Happen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Linzen terrine met blauwaderkaas? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

terrine recepten

4 gedachten over “Linzen terrine met blauwaderkaas”

 1. Pingback: Week 16 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Groene asperges in bladerdeeg - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept