Linzen terrine met blauwaderkaas

Geschatte leestijd: 5 minuten

Linzen terrine met blauwaderkaas

Ik had al een tijdje het idee om eens een terrine te maken. Het leek me zo leuk om zo’n prachtige schaal met verschillende laagjes op tafel te zetten en de gasten te verrassen met de smaken en texturen. Toen ik dit recept bedacht, kon ik twee vliegen in één klap slaan. Ik gebruikte een heerlijk stuk blue de Graven uit de cheesebox van Suus, een kaas die ik nog niet kende maar die perfect paste bij de linzen. In plaats van de linzen te verwerken in een (welbekende) salade, besloot ik er een originele en smakelijke linzen terrine met blauwaderkaas van te maken. Het is eigenlijk heel simpel om te maken, terrine recepten

je hebt alleen wat geduld nodig omdat de gelatine die we gebruiken tijd nodig heeft om op te stijven. Als je het vegetarisch wilt houden, kun je agaragar gebruiken. Dat is een plantaardig bindmiddel dat hetzelfde effect heeft als gelatine.

Linzen terrine met blauwaderkaas

En zo maak je de Linzen terrine met blauwaderkaas:

-Neem eerst de cakevorm erbij en bekleed deze met vershoudfolie.

Linzen terrine met blauwaderkaas

-Snij daarna de vijg in mooie plakken, let op deze MOET eerst geblancheerd worden in heet water, je kunt hem niet vers verwerken in combinatie met de gelatine! Leg dus de schijfjes vijg even in kokendheet water en laat ze daarna uitlekken. Leg ze op de bodem van het blik.

-Hak met een scherp mes de rucola in fijne stukjes en doe deze in een kom, meng hier 1 bakje granaatappelpitjes en twee blikjes linzen bij. De linzen moeten eerst even uitlekken in een vergiet. Mix het goed door elkaar en schep het dan bovenop de vijgen en druk het een klein beetje aan met de bolle kant van een lepel.

Linzen terrine met blauwaderkaas

-In een schaaltje leg je de gelatine blaadjes te weken in koud water, ongeveer 5 minuten. Intussen verwarm je de 500 ml bouillon en doe hier dan de losgeweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine bij. Roer het geheel door tot het allemaal mooi opgelost is.

-Giet nu met een soeplepel voorzichtig de gelatine-boullion in de cakevorm over de linzenmix heen. Stop wanneer je ziet dat alles onder water staat. Zet de vorm in de koelkast en laat het een half uur opstijven. De bouillon kun je warmhouden door hem op een stoofpitje op het vuur te laten staan. Zo wordt de gelatine niet stijf.

-Als het half uur voorbij is haal je de vorm uit de koelkast en leg je op deze laag de fijne gehakte kaas. Daarna weer dezelfde hoeveelheid linzen en granaatappelpitjes met rucola. Ook deze laag duw je een klein beetje aan.

-Giet vervolgens weer de vorm vol met de rest van de bouillon, ik gebruikte de hele 500 ml. En dan wachten maar! Zet de vorm in de koelkast en laat hem minimaal 12 uur opstijven.

Linzen terrine met blauwaderkaas

Linzen terrine met blauwaderkaas

De volgende dag is je terrine klaar om geserveerd te worden. Je haalt hem uit de koelkast en laat hem even op kamertemperatuur komen. Dan pak je een grote schaal waar je de terrine op wilt presenteren. Zorg dat de schaal iets groter is dan de vorm en dat je hem makkelijk kunt omkeren. Leg de schaal op de vorm en houd ze stevig tegen elkaar. Draai ze dan voorzichtig om en zet ze neer.

Til de vorm langzaam op en verwijder het vershoudfolie dat om de terrine zit. Je ziet nu de mooie laagjes van de linzen en de kaas. Snij met een heel scherp mes de terrine in plakken van ongeveer 2 centimeter dik. Leg de plakken op een bord of een plank en serveer ze met een frisse salade of wat brood.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Linzen terrine met blauwaderkaas

Linzen terrine met blauwaderkaas

Ik bedacht me dat ik ooit nog wel eens een terrine wilde maken. Het ziet er namelijk altijd zo super leuk uit als je hem op tafel zet en je de mooie laagjes ziet.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 12 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: European
Trefwoord: terrine
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 1 terrine
calorieën: 113kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

 • 4 blikjes linzen
 • 250 gram Blue de graven - in stukje gehakt
 • 1 verse vijg
 • 2 handjes vol rucola
 • 2 bakjes granaatappelpitjes
 • 6 velletjes gelatine
 • 500 ml bouillon

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Neem eerst de cakevorm erbij en bekleed deze met vershoudfolie.
 • Snij daarna de vijg in mooie plakken, let op deze MOET eerst geblancheerd worden in heet water, je kunt hem niet vers verwerken in combinatie met de gelatine! Leg dus de schijfjes vijg even in kokendheet water en laat ze daarna uitlekken. Leg ze op de bodem van het blik.
 • Hak met een scherp mes de rucola in fijne stukjes en doe deze in een kom, meng hier 1 bakje granaatappelpitjes en twee blikjes linzen bij. De linzen moeten eerst even uitlekken in een vergiet. Mix het goed door elkaar en schep het dan bovenop de vijgen en druk het een klein beetje aan met de bolle kant van een lepel.
 • In een schaaltje leg je de gelatine blaadjes te weken in koud water, ongeveer 5 minuten. Intussen verwarm je de 500 ml bouillon en doe hier dan de losgeweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine bij. Roer het geheel door tot het allemaal mooi opgelost is.Linzen terrine met blauwaderkaas
 • Giet nu met een soeplepel voorzichtig de gelatine-boullion in de cakevorm over de linzenmix heen. Stop wanneer je ziet dat alles onder water staat. Zet de vorm in de koelkast en laat het een half uur opstijven. De bouillon kun je warmhouden door hem op een stoofpitje op het vuur te laten staan. Zo wordt de gelatine niet stijf.
 • Als het half uur voorbij is haal je de vorm uit de koelkast en leg je op deze laag de fijne gehakte kaas. Daarna weer dezelfde hoeveelheid linzen en granaatappelpitjes met rucola. Ook deze laag duw je een klein beetje aan.
 • Giet vervolgens weer de vorm vol met de rest van de bouillon, ik gebruikte de hele 500 ml. En dan wachten maar! Zet de vorm in de koelkast en laat hem minimaal 12 uur opstijven
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Linzen terrine met blauwaderkaas? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Salade met kip en blauwaderkaas

Groene asperges in bladerdeeg

Het favoriete recept van Culinea nl

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

terrine recepten

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Linzen terrine met blauwaderkaas

4 gedachten over “Linzen terrine met blauwaderkaas”

 1. Pingback: Week 16 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Groene asperges in bladerdeeg - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept