Parmaham terrine met pesto kipfilet

Parmaham terrine met pesto kipfilet

Geschatte leestijd: 4 minuten

Dat ik fan van de Franse keuken ben is allang geen geheim meer voor jullie. Sowieso vind ik het apéro-moment echt iets wat we hier in Nederland ook wel mogen invoeren. Helaas is onze cultuur daar niet echt op ingericht en hebben wij om 17:00 de maaltijd veelal al op. Ik kan me nog een prachtig moment herinneren tijdens één van onze vakanties. We werden door de eigenaren van het vakantiehuisje wat naast hun boerderij stond uitgenodigd voor het apéro. Rond 17:00 startten we met een wijntje en wat kaas en nootjes. Uren en uren later vonden ze het zó gezellig dat we ècht bij de eettafel moesten aanschuiven! Let wel het was om 21:30 dat we onze eerste happen van de avondmaaltijd namen. terrine recepten

Dit terrine recept voor een Parmaham terrine met pesto kipfilet zou prima bij zo’n uitgebreid apéro passen! Het idee ervoor vond ik dan ook op een Franse website. Nu heb ik het geluk dat ik het kan lezen en spreken dus het maken ervan was ook niet zo ingewikkeld. Ik heb er verder eigenlijk weinig aan veranderd omdat het idee op zich al perfect is.

Parmaham terrine met pesto kipfilet
Het serviesgoed en de terrine kocht ik bij Le Creuset.

Het woord “apéro” is afgeleid van het Franse woord “apéritif”, wat een drankje betekent dat vóór de maaltijd wordt geserveerd om de eetlust op te wekken. De oorsprong van het apéro-concept gaat echter terug tot de oudheid, toen Griekse en Romeinse filosofen al spraken over de voordelen van het drinken van wijn voor de maaltijd. Later in de middeleeuwen werd het drinken van kruidendrankjes populair als aperitief.

Parmaham terrine met pesto kipfilet

In de 19e eeuw werd het gebruik van alcoholische aperitieven in Frankrijk steeds populairder, met name onder de hogere klassen. Het idee van het apéro als een moment om samen te komen met vrienden of familie voor een drankje en een hapje voor het avondeten is echter een meer recente ontwikkeling, die in de 20e eeuw in populariteit is toegenomen. Tegenwoordig is het apéro een belangrijk onderdeel van de cultuur, vooral in Frankrijk en Zwitserland, waar het vaak wordt gevierd met wijn, kaas, vleeswaren en andere hapjes.

Parmaham terrine met pesto kipfilet
Heerlijke smaken die perfect bij elkaar passen.

Parmaham terrine met pesto kipfilet

Nu heb ik deze Parmaham terrine met pesto kipfilet op een Franse website gevonden, maar wie weet is je wat opgevallen? De oplettende lezer zal opgemerkt hebben dat alle ingrediënten eigenlijk Italiaaans zijn! Pesto, mozzarella, Parmaham, stuk voor stuk allemaal Italiaanse klassiekers…. En zo zou het dus eigenlijk ook een Italiaans recept kunnen zijn! Overigens wel weer gemaakt in een echte Franse terrine.

Parmaham terrine met pesto kipfilet

Deze kocht ik zelf bij Le Creuset. En ja dat is best een uitgave want hij kost een dikke tachtig euro. Voor een schaal die je niet wekelijks gebruikt best een prijzig ding dus. Máár toch ben ik er heel blij mee want als je dan een keer een terrine wilt maken dan heb je hét perfecte stukje keramiek in huis! terrine recepten

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Parmaham terrine met pesto kipfilet

Parmaham terrine met pesto kipfilet

Perfect gerechtje voor een heerlijke borrelplank, maar ook als bijgerecht.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 24 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken: Frans
Trefwoord: kipfilet, Parmaham, pesto, zongedroogde tomaatjes
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 15 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 32622kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 600 gram kipfilet
  • 2 bollen mozzarella
  • 10 plakken Parmaham
  • 1 potje zongedroogde tomaten

Voor de pesto heb je nodig:

  • 10 takjes basilicum - daarvan de blaadjes
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 4 el pijnboompitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • zeezout
  • peper

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Snijd de kipfilet in reepjes. Bak ze met wat olijfolie in een koekenpan op laag vuur en met het deksel op de pan gaar. Hierdoor blijft het vlees zacht en wit. Je wilt dus geen krokant – bruin gebakken vlees.
  • Vijzel de pesto, of gebruik hier een kleine keukenmachine voor. Draai de pesto tot een mooie gladde saus.
  • Snijd de mozzarella en de uitgelekte zongedroogde tomaatjes in reepjes.
  • Neem je terrine erbij, bekleed deze met huishoudfolie. Daarna leg je de plakken Parmaham erin. Deze blijven gewoon aan de zijkanten van je terrine plakken, als hij gevuld is vouwen we het weer terug.
  • Leg eerst een laag mozzarella reepjes op de bodem op het vlees. Smeer wat pesto erop. Daarna een laag kipfilet reepjes, en daarna zongedroogde tomaatjes. Herhaal tot de terrine vol is. Leg over de hele lengte 1 plak parmaham en vouw de zijkanten dicht. Ook de vershoudfolie.
  • Bij de meeste terrines krijg je een soort keramieken "verzwaarder" erbij. Bij mijn Creuset terrine is dat dat keramieken inleggertje die je rechts op de foto ziet. Deze leg je op de terrine en door het gewicht zal het geheel compacter worden.
  • Inpakken, en verzwaren zoals je hier op de foto ziet.
  • Zet in de koelkast voor 24 uur.
  • Daarna haal je hem voorzichtig uit de terrine en kun je er met een scherp mes plakken van snijden.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Andere lekkere Franse gerechtjes voor een apéro of gewoon op z’n Hollands, een borrelplank:

Deze heerlijke hapjes plank om mee te borrelen.

En deze pittige bloemkool kaasballetjes met harissasaus.

Ook deze gebakken feta met knoflook olijven.

Nog meer inspiratie?

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Parmaham terrine met pesto kipfilet terrine recepten

Start » Recepten » Hapjes » Parmaham terrine met pesto kipfilet

7 gedachten over “Parmaham terrine met pesto kipfilet”

  1. 5 sterren
    Dit voor het familieweekend gemaakt, viel bijzonder goed in de smaak. Ik had wel een beetje gesmokkeld, de pesto niet zelf gemaakt maar een potje gekocht.

  2. Pingback: Gevulde tomaat met basilicum olie - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Met tapenade gevulde kipfilet in roomsaus - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept