Parmaham terrine met pesto kipfilet

Parmaham terrine met pesto kipfilet

Perfect gerechtje voor een heerlijke borrelplank, maar ook als bijgerecht.
Parmaham terrine met pesto kipfilet

Dat ik fan van de Franse keuken ben is allang geen geheim meer voor jullie. Sowieso vind ik het apéro-moment echt iets wat we hier in Nederland ook wel mogen invoeren. Helaas is onze cultuur daar niet echt op ingericht en hebben wij om 17:00 de maaltijd veelal al op. Ik kan me nog een prachtig moment herinneren tijdens één van onze vakanties. We werden door de eigenaren van het vakantiehuisje wat naast hun boerderij stond uitgenodigd voor het apéro. Rond 17:00 startten we met een wijntje en wat kaas en nootjes. Uren en uren later vonden ze het zó gezellig dat we ècht bij de eettafel moesten aanschuiven! Let wel het was om 21:30 dat we onze eerste happen van de avondmaaltijd namen. Dit terrine recept voor een Parmaham terrine met pesto kipfilet zou prima bij zo’n uitgebreid apéro passen! Het idee ervoor vond ik dan ook op een Franse website. Nu heb ik het geluk dat ik het kan lezen en spreken dus het maken ervan was ook niet zo ingewikkeld. Ik heb er verder eigenlijk weinig aan veranderd omdat het idee op zich al perfect is.

Parmaham terrine met pesto kipfilet
Het serviesgoed en de terrine kocht ik bij Le Creuset.
Parmaham terrine met pesto kipfilet

Parmaham terrine met pesto kipfilet

Perfect gerechtje voor een heerlijke borrelplank, maar ook als bijgerecht.
5 van 8 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken: Frans
Trefwoord: kipfilet, Parmaham, pesto, zongedroogde tomaatjes
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 15 minuten
Porties: 6 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

terrine schaal
koekenpan

Ingrediënten: 

  • 600 gram kipfilet
  • 2 bollen mozzarella
  • 10 plakken Parmaham
  • 1 potje zongedroogde tomaten

Voor de pesto heb je nodig:

  • 10 takjes basilicum - daarvan de blaadjes
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 4 el pijnboompitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • zeezout / peper

En zo maak je het:

  • Snijd de kipfilet in reepjes. Bak ze met wat olijfolie in een koekenpan op laag vuur en met het deksel op de pan gaar. Hierdoor blijft het vlees zacht en wit. Je wilt dus geen krokant – bruin gebakken vlees.
  • Vijzel de pesto, of gebruik hier een kleine keukenmachine voor. Draai de pesto tot een mooie gladde saus.
  • Snijd de mozzarella en de uitgelekte zongedroogde tomaatjes in reepjes.
  • Neem je terrine erbij, bekleed deze met huishoudfolie. Daarna leg je de plakken Parmaham erin. Deze blijven gewoon aan de zijkanten van je terrine plakken, als hij gevuld is vouwen we het weer terug.
  • Leg eerst een laag mozzarella reepjes op de bodem op het vlees. Smeer wat pesto erop. Daarna een laag kipfilet reepjes, en daarna zongedroogde tomaatjes. Herhaal tot de terrine vol is. Leg over de hele lengte 1 plak parmaham en vouw de zijkanten dicht. Ook de vershoudfolie.
  • Bij de meeste terrines krijg je een soort keramieken "verzwaarder" erbij. Bij mijn Creuset terrine is dat dat keramieken inleggertje die je rechts op de foto ziet. Deze leg je op de terrine en door het gewicht zal het geheel compacter worden.
  • Inpakken, en verzwaren zoals je hier op de foto ziet.
  • Zet in de koelkast voor 24 uur.
  • Daarna haal je hem voorzichtig uit de terrine en kun je er met een scherp mes plakken van snijden.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Parmaham terrine met pesto kipfilet
Heerlijke smaken die perfect bij elkaar passen.

Parmaham terrine met pesto kipfilet

Nu heb ik deze Parmaham terrine met pesto kipfilet op een Franse website gevonden, maar wie weet is je wat opgevallen? De oplettende lezer zal opgemerkt hebben dat alle ingrediënten eigenlijk Italiaaans zijn! Pesto, mozzarella, Parmaham, stuk voor stuk allemaal Italiaanse klassiekers…. En zo zou het dus eigenlijk ook een Italiaans recept kunnen zijn! Overigens wel weer gemaakt in een echte Franse terrine. Deze kocht ik zelf bij Le Creuset. En ja dat is best een uitgave want hij kost een dikke tachtig euro. Voor een schaal die je niet wekelijks gebruikt best een prijzig ding dus. Máár toch ben ik er heel blij mee want als je dan een keer een terrine wilt maken dan heb je hét perfecte stukje keramiek in huis!

Andere lekkere Franse gerechtjes voor een apéro of gewoon op z’n Hollands, een borrelplank:

Parmaham terrine met pesto kipfilet

Nog meer inspiratie?

4 gedachten over “Parmaham terrine met pesto kipfilet”

  1. 5 sterren
    Dit voor het familieweekend gemaakt, viel bijzonder goed in de smaak. Ik had wel een beetje gesmokkeld, de pesto niet zelf gemaakt maar een potje gekocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept