Geschatte leestijd: 5 minuten
Voor het maken van deze sushi zalm avocado was ik een beetje zenuwachtig. Hoe dat kwam? Nou wij hebben een vast sushi-adres en daar zijn ze altijd heel lekker. En het idee was dus om deze keer te proberen er ook nog eens een low carb avocado zalm sushi mee te maken. Want hoe je het went of keert als je sushi gaat eten, eet je ook heel veel witte rijst. Niet persé heel erg passend bij een aangepaste leefstijl waarin ik een beetje probeer de koolhydraten te beperken. Toch is het me wonderwel heel erg goed gelukt. Los van het feit dat ze erg echt heel mooi uitzien was de zalm avocado sushi dus ook erg lekker. Missie geslaagd en heel ingewikkeld was het ook niet echt. Dit opent de deur om wellicht toch eens wat vaker zelf sushi te gaan maken en met verschillende inhoud te gaan experimenteren.
Sushi is een traditioneel Japans gerecht dat bestaat uit kleine hapjes van gekookte rijst, vaak gecombineerd met rauwe vis of zeevruchten, groenten, ei en andere ingrediënten. Het gerecht wordt vaak geserveerd met sojasaus, wasabi en gember om de smaak te verbeteren.
De geschiedenis van sushi gaat terug tot de 8e eeuw in Japan, toen vis in rijst werd ingelegd om het te laten fermenteren en te bewaren. Dit werd bekend als “narezushi”. Later, in de 17e eeuw, werd “edomaezushi” populair in de stad Edo (nu Tokyo), waar verse vis werd gebruikt in plaats van gefermenteerde vis. Dit type sushi werd geserveerd als streetfood en werd snel populair in Japan en later in de rest van de wereld.
Sushi is tegenwoordig een van de meest populaire gerechten ter wereld en wordt in veel verschillende variaties en stijlen geserveerd. Naast de traditionele nigiri-sushi (rijstbal met plakje vis erop) en maki-sushi (rijst en vullingen gerold in zeewier) zijn er ook westerse variaties op sushi, zoals de California roll, die vaak avocado, surimi (imitatiekrab) en komkommer bevat. Sushi is ook populair vanwege de gezonde eigenschappen, omdat het vaak rauwe vis bevat die rijk is aan omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen.
Low carb avocado zalm sushi
Sushi met weinig calorieën? sushi calorieën. Maar goed hoé kun je dit dan low-carb noemen? Want op de foto zie je toch echt dat ik ook sushirijst heb gemaakt. Dat komt omdat ik half/half sushirijst en bloemkoolrijst gebruikt heb. In het versschap van je supermarkt liggen tegenwoordig vaak zakken met broccoli en bijvoorbeeld dus ook bloemkoolrijst. Gewoon tot hele fijne stukjes vermalen groenten die dan vervolgens als rijst gebruikt kunnen worden.
In dit recept low carb avocado zalm sushi mixen we dus de lekker plakkerige sushirijst met de bloemkoolrijst. Zo blijft het geheel wel plakken, maar eet je dus de helft minder koolhydraten. Mijn man merkte nauwelijks het verschil en je kunt dus eindeloos variëren met de inhoud van je sushi. Ik ga zeker nog proberen om er een inside-out roll mee te maken. Dan zit de rijst aan de buitenkant van de rol die je bijvoorbeeld nog door de sesamzaadjes rolt. Ik denk dat het “sticky” genoeg is om het zo te kunnen maken.
Low carb avocado zalm sushi
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 250 gr sushi rijst
- 300 gr bloemkoolrijst
- 400 gr gerookte zalm
- 1 komkommer
- 1 avocado
- 1 citroen
- rijst azijn
- nori vellen
- sojasaus
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Kook in een pannetje de sushirijst precies zoals op de verpakking staat aangegeven.
- In een ander pannetje kook je een aantal minuten de bloemkoolrijst, dan goed laten uitlekken in een vergiet. Als de sushirijst klaar is schep je de bloemkoolrijst erbij en schep je het geheel goed om zodat het goed gemengd is.
- Ontvel en ontpit de avocado en prak met het sap van een halve citroen in een kommetje. Snijd de komkommer in repen.
- Leg het norivel op het matje en verdeel de rijst over het vel. Daarop leg je de gerookte zalm, besmeer horizontaal met de avocado en leg een stuk komkommer in het midden daarvan.
- Rol voorzichtig maar wel heel strak de sushirol op.
- Met een super scherp mes snijd je de rol in plakjes. Ik haalde er 6 uit een rol. Serveer met wat sojasaus.
- Heerlijk Happen!
Yes! dit was lekker, maar wil je nog meer recepten zoals Low carb avocado zalm sushi? Dat kan probeer maar eens één van de volgende gerechtjes:
- Maak eens deze sushi torentjes met crispy garnalen.
- Een aubergine rolletje met tahinisaus, echt een aanrader.
- Maar ook deze rolletjes met matcha-hummus en mango.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
sushi calorieën
Sushi lust ik elke dag wel
Sushi lust ik elke dag wel
Ik jou zo van sushi
Ik hou zo ban sushi!
Te lekker dit