Geschatte leestijd: 7 minuten
Als het haringseizoen zich aandient gaat het bij veel Nederlanders kriebelen! Want wat is nou lekkerder dan een vette dikke Hollandse Nieuwe met een uitje en wat augurk erbij? Hier een mooi recept, want hoewel haring happen op één staat met de Hollandse Nieuwe geef ik je graag een recept voor: Luxe Hollandse Nieuwe haring op bourgondisch brood. Met recht èchte Heerlijke Happen!
Op naar “het einde van de wereld” in Noorwegen
Mijn vertrek startte na een ontbijt bij het Hilton in de vertrekhal waar ik foodie-friend Jadis Schreuder van The Lemonkitchen trof. Gezamenlijk namen we de eerste hobbel van deze reis, door de security op Schiphol. Van tevoren wisten we al dat het een flinke reis zou worden met diverse soorten vervoersmiddelen. Eindbestemming was namelijk Kalvåg Noorwegen, en dat ligt zo ongeveer aan het einde van de wereld zoals Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau had verteld. Een eerste vlucht bracht ons op Bergen Airport waarna de reis vervolgd werd met een propellervliegtuig, een bus, en als laatste een highspeed veerpont. Hoewel het veelal flink kan spoken wat het weer betreft tussen de Noorse Fjorden kwamen we met een fijn zonnetje aan.
Kalvåg Knutholmen
Kalvåg is een vissersdorpje op het eiland Frøya en ligt aan een prachtige baai omringd door de typische gekleurde Noorse huizen. We werden vriendelijk ontvangen door Guido van der Maaden, de inkoopmanager bij Cornelis Vrolijk seafood. Zelf woont hij een tweetal maanden per jaar op het eiland om het verwerken van de haringen te begeleiden. Eenieder kreeg een fijne kamer toegewezen waar we ons konden settelen. Het blijft in deze contreien tot zeker 23:30 licht, dan pas gaat de zon onder, om vervolgens om 04:00 weer op te gaan! We kregen een vissoep maaltijd aangeboden bij het Knutholmen restaurant. Dit is een familie bedrijf met een prachtig hotel waar we twee (korte) nachten verbleven. Heerlijke bedden, mooie kamers, een fijne douche en views over de baai. Noorwegen op zijn mooist vanaf je balkon.
Hollandse Nieuwe uit Noorwegen
Nu zul je je misschien afvragen hoezo komt de Hollandse Nieuwe uit Noorwegen? Wel de haringen worden in de Noordzee gevangen, de specifieke benaming heeft te maken met de periode waarin hij gevangen wordt. Daarna krijgt hij de naam “maatjes haring”. Die eerste haringen hebben een hoog vetpercentage en daardoor smaakt hij zo romig. In een twee maanden tijd varen er dag in dag uit grote schepen de kleine haven binnen waar de verwerkingsfabriek staat. Diverse Nederlandse inkopers wonen in die periode dus ook op het eiland om de kwaliteit van het verwerken goed te bewaken.
Als haringen in een tonnetje
Dit hele proces mochten wij dus van heel dichtbij bekijken. Met een uitgebreide rondleiding door de fabriek volgden we de haringen van binnenkomst in de haven tot de gepekelde visjes die naar jouw vishandel worden vervoerd. Elke stap van het proces wordt gecontroleerd om zo uiteindelijk de mooiste en vooral lekkerste vette Hollandse Nieuwe bij jou de consument te krijgen. De haringen worden overigens pas in Nederland gesneden en van hun vel ontdaan, dit gebeurt dus bij jouw vishandel.
Noorse vergezichten
Na de rondleiding kregen we de mogelijkheid om de zee op te gaan op grote speedboten. Met wapperende haren en door hoge golven “klapten” we letterlijk door de Noorse zee met uitzichten op de fjorden. Een “rib safari” zoals dat heet langs de ribben in zee. Ook is het zeker de moeite waard om in het dorp de door sherpa’s aangelegde trappen en vlonders de berg op te klimmen. Boven aangekomen heb je een panoramisch uitzicht over de hele baai alwaar je fantastische plaatjes kunt schieten.
Heerlijke Haring Happen
Na een dag met zoveel indrukken was het dan eíndelijk zover! Meegereisde Adriaan van Moort ( voorzitter van de branchevereniging visdetailhandel) ging voor ons aan de slag. Met zijn kundige handen werd de ene na de andere Hollandse Nieuwe schoongemaakt en mochten wij ze proeven. Gewoon lekker aan het staartje omhoog en happen maar! Maar ook onze Noorse gastheer Per van Knutholmen had een tafel vol met diverse bereidingen van haring voor ons klaargezet. Met recht wel hét hoogtepunt voor foodies zoals wij dat zijn! Een hele fotoshoot in de baai kon natuurlijk niet ontbreken.
Luxe Hollandse Nieuwe haring
Dat aan alles weer een einde komt moge duidelijk zijn, zo ook deze haring persreis. Ook de terugreis had wat voeten in de aarde want wederom gingen we ter land ter zee en in de lucht. Om uiteindelijk weer voetjes op Hollandse bodem te zetten. Graag wil ik bij deze iedereen bij deze reis betrokken bedanken voor een onvergeteljike reis, de mooie gesprekken, het fijne gezelschap en een onuitwisbare indruk van het Noorse landschap.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Luxe Hollandse Nieuwe haring
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 afbakbrood
- 2 haringen - Hollandse nieuwe
- 2 el ingelegde rode ui
- 2 takjes dille
- ¼ komkommer
- ½ el kappertjes
- 3 el Boursin - ( of andere kruidenkaas )
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor en bak het brood af in ongeveer 10 minuutjes. Ik koos voor een bourgondisch zaden brood.
- Snijd de schoongemaakte haringen in stukjes.
- Besmeer het brood eerst met de Boursin, leg daar de stukjes haring op.
- Maak het broodje af met wat plakjes komkommer, de ingelegde rode ui, kappertjes en eventueel wat versgemalen zwarte peper.
- Heerlijk Happen!
Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:
Hollandse nieuwe op roggebrood
Dé Hilton haringparty in Amsterdam
Gerookte makreel met haringsalade: een verrassende combinatie
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!