Luxe Hollandse Nieuwe haring

Luxe Hollandse Nieuwe haring

Geschatte leestijd: 8 minuten

Als het haringseizoen zich aandient gaat het bij veel Nederlanders kriebelen! Want wat is nou lekkerder dan een vette dikke Hollandse Nieuwe met een uitje en wat augurk erbij? Dit jaar kreeg ik de kans om dit hele proces van heel dichtbij te bekijken. Uitgenodigd door het Nederlands Visbureau (van @visrecepten) pakte ik mijn koffertje in en toog ik met een aantal collega’s van diverse kranten en tv naar Noorwegen. Wanneer hollandse nieuwe haring?

Dat was een hele ervaring op zich die ik gráág met jullie deel. Natuurlijk kan ook een mooi recept niet ontbreken, want hoewel haring happen op één staat met de Hollandse Nieuwe geef ik je graag een recept voor: Luxe Hollandse Nieuwe haring op bourgondisch brood. Met recht èchte Heerlijke Happen!

Luxe Hollandse Nieuwe haring

Laat het avontuur maar starten bij Hilton Amsterdam Airport Schiphol

Reizen kán heel stressvol zijn, maar dat was deze keer zeker niet het geval. De reis startte namelijk bij Hilton Amsterdam Airport Schiphol. Letterlijk op loopafstand van de vertrekhal kun je je reis op de meest relaxte manier beginnen. Ik maakte gebruik van het Park, Sleep&Fly pakket en at een fijn diner bij het Bowery restaurant gevestigd in het Hotel. Dit hotel heeft een indrukwekkend groot atrium waar alle kamers omheen liggen. Maar ook een hele fijne gym waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt. Op deze manier kon ik uitgerust aan mijn haring-reis naar Noorwegen beginnen.

Hilton Schiphol Amsterdam Airport
Een uitgeruste start vanuit het Hilton Amsterdam Airport

Op naar “het einde van de wereld” in Noorwegen

Mijn vertrek startte na een ontbijt bij het Hilton in de vertrekhal waar ik foodie-friend Jadis Schreuder van The Lemonkitchen trof. Gezamenlijk namen we de eerste hobbel van deze reis, door de security op Schiphol. Van tevoren wisten we al dat het een flinke reis zou worden met diverse soorten vervoersmiddelen. Eindbestemming was namelijk Kalvåg Noorwegen, en dat ligt zo ongeveer aan het einde van de wereld zoals Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau had verteld. Een eerste vlucht bracht ons op Bergen Airport waarna de reis vervolgd werd met een propellervliegtuig, een bus, en als laatste een highspeed veerpont. Hoewel het veelal flink kan spoken wat het weer betreft tussen de Noorse Fjorden kwamen we met een fijn zonnetje aan.

Twee vliegtuigen, een bus en een boot brachten ons op onze bestemming.

Kalvåg Knutholmen

Kalvåg is een vissersdorpje op het eiland Frøya en ligt aan een prachtige baai omringd door de typische gekleurde Noorse huizen. We werden vriendelijk ontvangen door Guido van der Maaden, de inkoopmanager bij Cornelis Vrolijk seafood. Zelf woont hij een tweetal maanden per jaar op het eiland om het verwerken van de haringen te begeleiden. Eenieder kreeg een fijne kamer toegewezen waar we ons konden settelen. Het blijft in deze contreien tot zeker 23:30 licht, dan pas gaat de zon onder, om vervolgens om 04:00 weer op te gaan! We kregen een vissoep maaltijd aangeboden bij het Knutholmen restaurant. Dit is een familie bedrijf met een prachtig hotel waar we twee (korte) nachten verbleven. Heerlijke bedden, mooie kamers, een fijne douche en views over de baai. Noorwegen op zijn mooist vanaf je balkon.

Panoramische views tot en met daar in Noorwegen!

Hollandse Nieuwe uit Noorwegen

Nu zul je je misschien afvragen hoezo komt de Hollandse Nieuwe uit Noorwegen? Wel de haringen worden in de Noordzee gevangen, de specifieke benaming heeft te maken met de periode waarin hij gevangen wordt. Daarna krijgt hij de naam “maatjes haring”. Die eerste haringen hebben een hoog vetpercentage en daardoor smaakt hij zo romig. In een twee maanden tijd varen er dag in dag uit grote schepen de kleine haven binnen waar de verwerkingsfabriek staat. Diverse Nederlandse inkopers wonen in die periode dus ook op het eiland om de kwaliteit van het verwerken goed te bewaken.

Als haringen in een tonnetje

Dit hele proces mochten wij dus van heel dichtbij bekijken. Met een uitgebreide rondleiding door de fabriek volgden we de haringen van binnenkomst in de haven tot de gepekelde visjes die naar jouw vishandel worden vervoerd. Elke stap van het proces wordt gecontroleerd om zo uiteindelijk de mooiste en vooral lekkerste vette Hollandse Nieuwe bij jou de consument te krijgen. De haringen worden overigens pas in Nederland gesneden en van hun vel ontdaan, dit gebeurt dus bij jouw vishandel.

In de fabriek waar de haringen verwerkt worden.

Noorse vergezichten

Na de rondleiding kregen we de mogelijkheid om de zee op te gaan op grote speedboten. Met wapperende haren en door hoge golven “klapten” we letterlijk door de Noorse zee met uitzichten op de fjorden. Een “rib safari” zoals dat heet langs de ribben in zee. Ook is het zeker de moeite waard om in het dorp de door sherpa’s aangelegde trappen en vlonders de berg op te klimmen. Boven aangekomen heb je een panoramisch uitzicht over de hele baai alwaar je fantastische plaatjes kunt schieten.

Luxe Hollandse Nieuwe haring
Onbeschrijfelijk mooi die fjorden!

Heerlijke Haring Happen

Na een dag met zoveel indrukken was het dan eíndelijk zover! Meegereisde Adriaan van Moort ( voorzitter van de branchevereniging visdetailhandel) ging voor ons aan de slag. Met zijn kundige handen werd de ene na de andere Hollandse Nieuwe schoongemaakt en mochten wij ze proeven. Gewoon lekker aan het staartje omhoog en happen maar! Maar ook onze Noorse gastheer Per van Knutholmen had een tafel vol met diverse bereidingen van haring voor ons klaargezet. Met recht wel hét hoogtepunt voor foodies zoals wij dat zijn! Een hele fotoshoot in de baai kon natuurlijk niet ontbreken.

Adriaan van Moort die voor ons kundig de haringen klaarmaakte, en ook collega Jadis erbij om even lekker te happen!

Luxe Hollandse Nieuwe haring

Met recht dus wel het hoogtepunt van deze reis te noemen! Vanaf 15 juni is de Hollandse Nieuwe te verkrijgen bij jouw visboer en kun je gaan genieten van dit gezonde vette visje. Om je nog meer inspiratie te geven wat je allemaal kunt met haring heb ik een luxe Hollandse Nieuwe haring recept voor je gemaakt. Laat je verrassen door de diverse bij elkaar gevoegde smaken die zo goed samengaan met dit romige visje.

Persreis Noorwegen, Luxe Hollandse Nieuwe haring

Dat aan alles weer een einde komt moge duidelijk zijn, zo ook deze haring persreis. Ook de terugreis had wat voeten in de aarde want wederom gingen we ter land ter zee en in de lucht. Om uiteindelijk weer voetjes op Hollandse bodem te zetten. Graag wil ik bij deze iedereen bij deze reis betrokken bedanken voor een onvergeteljike reis, de mooie gesprekken, het fijne gezelschap en een onuitwisbare indruk van het Noorse landschap. En een bijzonder bedankje aan Agnes Leeuwis voor de uitnodiging.

Luxe Hollandse Nieuwe haring
Luxe Hollandse Nieuwe haring

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Luxe Hollandse Nieuwe haring

Luxe Hollandse Nieuwe haring

Een heerlijk romig vet visje om van te genieten op een luxe broodje!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 22 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: lunch
Keuken: European
Trefwoord: dille, haring, rode ui
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 445kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 1 afbakbrood
 • 2 haringen - Hollandse nieuwe
 • 2 el ingelegde rode ui
 • 2 takjes dille
 • ¼ komkommer
 • ½ el kappertjes
 • 3 el Boursin - ( of andere kruidenkaas )

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Verwarm je oven voor en bak het brood af in ongeveer 10 minuutjes. Ik koos voor een bourgondisch zaden brood.
 • Snijd de schoongemaakte haringen in stukjes.
 • Besmeer het brood eerst met de Boursin, leg daar de stukjes haring op.
 • Maak het broodje af met wat plakjes komkommer, de ingelegde rode ui, kappertjes en eventueel wat versgemalen zwarte peper.
 • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Deze blog “Luxe Hollandse Nieuwe haring” is geschreven in een betaalde samenwerking met het Nederlands Visbureau.

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Lunchgerechten » Luxe Hollandse Nieuwe haring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept