Hollandse nieuwe op roggebrood

Hollandse nieuwe op roggebrood

Hollandse nieuwe op roggebrood

Hollandse nieuwe! Ze zijn er weer en wat zijn ze lekker dit jaar! Altijd weer een fijn momentje wanneer ik ze kan kopen bij mijn vaste visboer. En hoewel zo uit het vuistje erg lekker is kun je er natuurlijk ook wat meer werk van maken. Dus nu deze Hollandse nieuwe op roggebrood. Dat brood zit vol met voedingsvezels en ijzer. Wist je dat roggebrood eigenlijk meer moet garen dan bakken? Door de lage temperatuur kan het wel tussen de twee en de vier uur in de oven. De Friese en Groningse varianten kunnen er wel tot vierentwintig uur in zitten! Hoewel soms best zwaar van smaak is het brood toch licht verteerbaar. Helaas eten tegenwoordig nog maar weinig mensen het roggebrood. Je moet er natuurlijk wel een beetje van houden. In dit recept doen we er een Amsterdams zuur uitje bij, en de zoete bietenmousse geeft het een zachte smaak.

Voor twee personen heb je nodig:Hollandse nieuwe op roggebrood

-4 haringen
-100 gram verse doperwtjes
-200 gram gekookte bietjes ( Ik kocht voorgekookte bieten)
-1 gesnipperde sjalot
-een paar Amsterdamse uitjes
-een paar augurkjes
-1 potje crème fraîche

Dit is hoe je ze maakt

-Kook eerst de doperwtjes met zout in 3 minuten gaar.

-Snij de voorgekookte bietjes in blokjes en bewaar er een aantal voor op de roggeboterhammen daarna gebruik je de rest om de mousse mee te maken.

-Neem 2 eetlepels crème fraîche en pureer deze met de gekookte doperwtjes tot een gladde massa,  vervolgens maak je ze op smaak met peper en zout.

-Voor de bietenmousse herhaal je dit proces nog een keer.

-Neem een roggebrood en smeer hier de doperwtenmousse op, leg er daarna de haringen op.

-Strooi wat gesnipperde sjalot op de haring en leg de bietenblokjes erbij, garneer met het Amsterdamse uitje en augurkjes.

-Maak je bord mooi op met nog wat druppeltjes bietenmousse en: Héérlijk happen!

4 gedachten over “Hollandse nieuwe op roggebrood”

  1. Pingback: Luxe paddestoelensoep - Heerlijke Happen |Foodblog|

  2. Pingback: Zuurkool stamppot met spekjes - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *