Macédoine van groenten en een gekookt ei

Geschatte leestijd: 4 minuten

Macédoine van groenten

Op de meeste Franse scholen wordt er op school gegeten en zijn het de koks op school die de maaltijden bereiden. Mocht je op een Franse school hebben gezeten zul je dit vast eens gegeten hebben. Een macédoine van groenten lijkt eigenlijk een beetje op onze huzarensalade maar in dit recept zitten er geen aardappels in. Het koken van de groenten is ook een andere manier van koken : à l’Anglaise. Of wel het koken van de groenten in zout water voor enkele minuten en dan dompel je de groenten onder in ijswater om het kookproces te stoppen. Ook is het snijden van groenten in kleine blokjes van ongeveer 5 mm een term geworden: gesneden à la Macédoine. macedoine groenten

Macédoine van groenten

Een macédoine is een Franse culinaire term die verwijst naar een salade van diverse groenten en soms ook fruit. Meestal zijn de groenten en/of fruit gesneden in kleine blokjes en vermengd met mayonaise of een andere dressing. Vaak worden macédoines geserveerd als bijgerecht bij een hoofdgerecht of als licht voorgerecht.

En zo maak je de Macédoine van groenten:

-Koken à l’Anglaise houdt dus in dat je elke groente apart in zout water kookt. De sperziebonen en de doperwtjes kunnen  wel in hetzelfde water gekookt worden.

-Rasp de wortel en snij deze vervolgens in kleine blokjes, schil de koolrabi en snij ook deze in blokjes. De sperziebonen koken we heel. Pas na het koken snijden we deze in kleine stukjes.

-Zet eerst een pan op met water en doe hierin een handvol grof zeezout. Breng dit aan de kook. Zet op je aanrecht een grote kom met ijswater ( of heel koud kraanwater) neer met daarin en vergiet.

-Kook eerst de sperziebonen, beetgaar in ongeveer 5 minuten, met een schuimspaan schep je de boontjes in het vergiet wat in de kom met ijswater staat. Zo stop je het kookproces van de groenten en behouden ze hun mooie kleur. Laat de groenten verder uitlekken op keukenpapier.

-Herhaal dit proces nu weer met de doperwten en vervang daarna het water voor nieuw gezouten water. Breng weer aan de kook en kook nu de koolrabi, daarna de wortelen.

Macédoine van groenten macedoine

-Wanneer alle groenten goed zijn uitgelekt en gedroogd met keukenpapier snij je de sperziebonen nog in kleine stukjes van 5 mm. macedoine

-Hak nu de verse peterselie helemaal fijn.

-Pak een grote kom erbij en doe hierin alle groenten en meng dit met 2 of 3 eetlepels mayonaise. Doe dit voorzichtig zodat je niet de groenten kapot drukt. Voeg de peterselie toe en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.

-Kook als laatste de eieren en snij de tomaten door het midden.

Macédoine van groenten

Om te serveren leg je ten slotte een aantal blaadjes sla op een bord. In een kommetje doe je wat vershoudfolie. Schep de groentemix in de kommen en druk voorzichtig aan. Draai nu het kommetje om op de sla en verwijder dan het folie. Nu ligt er een mooi bolletje op je bord. Garneer het met de eieren en de tomaten.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Macédoine van groenten

Macédoine van groenten

Op de meeste Franse scholen wordt er op school gegeten en zijn het de koks op school die de maaltijden bereiden. Mocht je op een Franse school hebben gezeten zul je dit vast eens gegeten hebben.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 16 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, lunch
Keuken: Frans
Trefwoord: groenten
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 106kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 250 gram wortels
 • 1 koolrabi
 • 100 gram sperziebonen
 • 100 gram verse groene erwten
 • mayonaise
 • zout
 • peper
 • verse gehakte peterselie
 • 4 eieren
 • 8 kleine tomaten
 • een aantal blaadjes sla

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Koken à l’Anglaise houdt dus in dat je elke groente apart in zout water kookt. De sperziebonen en de doperwtjes kunnen wel in hetzelfde water gekookt worden.
 • Rasp de wortel en snij deze vervolgens in kleine blokjes, schil de koolrabi en snij ook deze in blokjes. De sperziebonen koken we heel. Pas na het koken snijden we deze in kleine stukjes.
 • Zet eerst een pan op met water en doe hierin een handvol grof zeezout. Breng dit aan de kook. Zet op je aanrecht een grote kom met ijswater ( of heel koud kraanwater) neer met daarin en vergiet.
 • Kook eerst de sperziebonen, beetgaar in ongeveer 5 minuten, met een schuimspaan schep je de boontjes in het vergiet wat in de kom met ijswater staat. Zo stop je het kookproces van de groenten en behouden ze hun mooie kleur. Laat de groenten verder uitlekken op keukenpapier.
 • Herhaal dit proces nu weer met de doperwten en vervang daarna het water voor nieuw gezouten water. Breng weer aan de kook en kook nu de koolrabi, daarna de wortelen.
 • Wanneer alle groenten goed zijn uitgelekt en gedroogd met keukenpapier snij je de sperziebonen nog in kleine stukjes van 5 mm.
 • Hak nu de verse peterselie helemaal fijn.
 • Pak een grote kom erbij en doe hierin alle groenten en meng dit met 2 of 3 eetlepels mayonaise. Doe dit voorzichtig zodat je niet de groenten kapot drukt. Voeg de peterselie toe en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.
 • Kook als laatste de eieren en snij de tomaten door het midden.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Macédoine van groenten? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

macedoine groenten

Start » Recepten » Lunchgerechten » Macédoine van groenten en een gekookt ei

4 gedachten over “Macédoine van groenten en een gekookt ei”

 1. Pingback: Ambassadeur voor Bonduelle, Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Edamame clafoutis met geitenkaas - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept