Luikse salade met boontjes en ei

Luikse salade met boontjes en ei

Een goedvullende salade die als maaltijd kan dienen.
Luikse salade met boontjes en ei

Onze Zuiderburen hebben echt wel wat mooie klassiekers op hun naam staan. Zo ook deze Luikse salade met boontjes en ei, een salade van origine voor de werkende klasse. Een salade die goed vult met een lauwwarme dressing. Een industriële stad waar wij meerdere malen per jaar omheen of doorheen rijden richtig de Ardennen of naar Frankrijk. Toch heeft deze stad meerdere recepten op mijn nam staan zoals Luikse wafels, Luikse ballen, en Luikse koffie. Dus op een volgend tripje richting het Zuiden is het de moeite waard eens te stoppen en deze stad eens te verkennen. Op maar 30 kilometer van de Maastrichtse grens en dus zeker een dagtripje waard als je weer eens in het zuiden van ons land bent. Daar heb ik de salade met sperziebonen en ei ontdekt.

Luikse salade met boontjes en ei
Lekker als bijgerecht maar ook als lunch bijvoorbeeld.
Luikse salade met boontjes en ei

Luikse salade met boontjes en ei

Een goedvullende salade die als maaltijd kan dienen.
5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Belgische
Trefwoord: aardappelen, boontjes, ei
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 1 schaal
Auteur: Francine

Benodigdheden:

  • pan
  • roerbakpan / grote wok

Ingrediënten:

  • 1 zak krieltjes voorgekookt
  • 150 gr spekjes
  • 350 gr sperziebonen
  • 2 witte uien gesnipperd
  • 3 eieren

Uit de voorraadkast:

  • peper / zout
  • 50 ml witte wijnazijn
  • 4 el olijfolie
  • 1 el Grove mosterd
  • ½ el gele mosterd

En zo maak je het:

  • Haal de kop en de kont van de boontjes en breek ze in tweeën, kook ze gaar en laat ze vervolgens "schrikken" in koud water.
  • Neem de wok of roerbakpan erbij en doe hierin de spekjes met de gesnipperde uien in de olijfolie. Bak ze tot het spek krokant begint te worden en voeg dan de boontjes en gekookte krieltjes toe. Schenk de witte wijnazijn en de mosterd erbij en roerbak het geheel zodat de mosterd goed verdeeld is.
  • Kook ondertussen de eieren.
  • Breng de salade op smaak met peper en zout en garneer met de eieren.
  • Heerlijk Happen!
Wat vind je van dit recept?
Luikse salade met boontjes en ei
Lekker met mosterd in de dressing, ik hou ervan.

Luikse salade met boontjes en ei

Als we Luik naderen weten we eigenlijk altijd dat de vakantie echt begonnen is. Bij Maastricht de grens over en dan jarenlang dwars dóór de stad en tegenwoordig door de tunnels als een soort poort naar de Ardennen. Bekend als een ietwat vieze industrie stad herbergt Luik zeker ook een prachtig historisch centrum. Ook zijn er tal van musea en parken waar je in kunt rondlopen. Maar zeker ook tal van kerken en abdijen die de moeite waard zijn eens te bezoeken. En zoals de salade met sperziebonen en ei heeft Luik dus onder andere een aantal fijne recepten / gerechten op zijn naam staan. Zin om trappen te lopen, de 374 traptrede tellende Montagne de Bueren geven je een ware uitdaging om te beklimmen!

Jazeker de Belgen hebben fijne gerechtjes hoor! Hier nog wat lekkere tips:

Luikse salade met boontjes en ei
Simpel maar heel smaakvol, maak hem maar eens!
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

6 gedachten over “Luikse salade met boontjes en ei”

  1. Pingback: Dijon mosterd rode aardappelsalade - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Frisse tuinboon salade met postelein - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept