Geschatte leestijd: 3 minuten
Een appelflap op z’n tijd vind ik best lekker. Alleen vind ik het wel een flinke hap! We zijn aan de slag gegaan met mini appelflapjes met kaneelsuiker. Heerlijke “bite size” snacks die ik samen met mijn dochter gemaakt heb. Ik weet niet hoe het bij jullie thuis zit maar die tieners van tegenwoordig doe niets liever dan gamen. Om ze een beetje achter het scherm vandaan te krijgen laat ik haar zo nu en dan ook in de keuken helpen. “Heb ik wel eens appelflappen gegeten?” vroeg mijn altijd kritische eter aan mij. Ik vermoedde van wel maar wist het niet helemaal zeker meer. We gingen aan de slag met dit appelflap recept en hebben samen een hoop lol gehad. Na het bakken en het proeven meldde ze me goedkeurend, ja hoor dit lust ik wel!
Mini appelflapjes met kaneelsuiker
Het woord appelflap kan twee dingen in Nederland betekenen. In het Noorden van het land bedoelen ze hier de appelbeignet mee. Maar in theorie is het hetzelfde appelflap recept. Nogal verwarrend als je het over appelflappen hebt en iemand anders bedoelt er eigenlijk heel wat anders mee. Er zit echt echter wel een verschil in bereiden als je de appelflap frituurt.
Dat is een in deeg gedipt stuk appel en heeft een ronde vorm. Honderd procent Nederlands is de appelflap niet hoor. Al in de tijd van de Romeinen werd er zoiets gemaakt. En ook in Frankrijk kent men de beignets. Door de eeuwen heen hebben dit soort recepten een reis door Europa gemaakt en iedereen heeft er zijn eigen draai aan gegeven.
Het is interessant om te zien hoe gerechten in de loop der tijd evolueren en verspreiden over verschillende culturen. De appelflap, een heerlijke lekkernij, is slechts een voorbeeld van hoe culinaire tradities hun oorsprong hebben in oude beschavingen en zich hebben aangepast aan de smaken van verschillende regio’s.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Mini appelflapjes met kaneelsuiker
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 2 appels
- 1 citroen
- 1 pakje roomboter bladerdeeg
- 5 el kristalsuiker
- 1 el kaneel
- 1 ei - losgeklopt
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 200 graden.
- Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd daarna de appels in hele kleine blokjes. Druppel er een eetlepel citroensap over en 2 eetlepels suiker.
- De rest van de suiker mix je met het kaneelpoeder en zet dat kommetje apart tot gebruik.
- Ontdooi intussen de velletjes bladerdeeg. Snijd deze in vier gelijke vierkantjes.
- Smeer met je vingertoppen de randjes van het bladerdeeg in met wat water. Leg een klein toefje appelblokjes erop en vouw het dicht. Met een vorkje duw je de randjes goed dicht.
- Leg de flapjes op een bakblik bekleed met bakpapier.
- Besmeer ze allemaal met losgeklopt ei en bestrooi ze met de kaneelsuiker, bak dan af in de oven tot ze goudbruin zijn.
- Heerlijk Happen!
Andere lekkere baksels maken? Dat kan hoor! Hier heb ik er nog een paar voor je:
Deze heerlijke low carb amandelmeel notentaart.
Of maak eens deze no bake cashew chocolade brownies.
En anders eens deze ricotta plaatcake met vruchtjes.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Heerlijk zo vers uit de oven. Veel beter dan uit de supermarkt