Tomaten-basilicum soep

Tomaten-basilicum soep

In mijn keuken staat altijd wel een potje met verse basilicum. Ik hou van de geur en de smaak, en in deze tomaten-basilicum soep komt hij goed naar voren. De naam basilicum komt van het Oudgrieks ‘Basileus” wat koning betekent. De alternatieve naam voor basilicum is namelijk Koningskruid. Dit kruid is ook nog eens heel gezond en wordt in de geneeswijze ook wel gebruikt tegen koorts, influenza en buikpijn. En wat is nou goed voor je wanneer je ziek bent? Juist ja een lekker soepje! Snel een grote pan maken dus want met dit wisselende winterweer kunnen we wel wat extra weerstand gebruiken.

Tomaten-basilicum soep
Basilicum ruikt altijd zo lekker in je keuken.

Tomaten-basilicum soep

Een heerlijke tomatensoep met verse basilicum.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd15 min
Gang: Soep
Keuken: European
Trefwoord: basilicum, kookroom, tomaat
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • soeppan
  • oven

Ingrediënten

  • 10 stuks Roma tomaten
  • 20 blaadjes verse basilicum
  • 3 uien
  • 1 winterwortel
  • 4 el olijfolie
  • 1 pakje kookroom ( we gebruiken een paar scheutjes)
  • 1/2 ltr groentebouillon
  • 1 ciabatta ( mag afbak zijn)

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 220 graden.
  • Pel de uien en snij ze vervolgens in grove stukken. Schrap de winterwortel schoon en snij ook deze in stukken. De tomaten snijden we door het midden.
  • Neem een grote soeppan erbij en verwarm hierin de olijfolie. Bak vervolgens de uien en de wortel hier in aan. Voeg na een paar minuten de tomaten toe. Laat deze groente met de deksel op de pan een kwartiertje stoven op een laag vuurtje.
  • Voeg de bouillon aan de groente toe en breng het geheel aan de kook. Laat het daarna een paar minuutjes doorkoken op laag vuur.
  • Bak intussen de ciabatta af in de oven. ( gemiddeld een minuutje of 8 tot 9 )
  • Als laaste voeg je de basilicumblaadjes toe aan de soep en met je staafmixer pureer je hem helemaal glad.
  • Heerlijk Happen!

Notities

-Schenk een beetje room in de kommetjes net voor het serveren. 
-Strooi nog wat vers gemalen peper over de soep. 
 

Tomaten-basilicum soep

De tomaten in dit recept zijn Roma tomaten. Dit zijn pruim of pomodori-tomaten, je weet wel die ook vaak in tomatensaus wordt gebruikt. Pomodori betekent letterlijk “gouden appels”. Ze hebben een volle smaak en zijn redelijk stevig. De ècht rode tomaten zijn het lekkerste. Doordat Nederland een land is dat rijk is aan kassen worden deze gouden appeltjes ook gewoon in eigen land geproduceerd. Ze zijn in principe het jaar rond wel te verkrijgen in de supermarkt of bij de groenteboer.

Tomaten-basilicum soep
Lekker met een scheutje room in de soep erbij.

Ben jij net als ik ook dol op soep? Probeer dan eens van de onderstaande soepjes!

Andere recepten met basilicum

Basilicum is in mijn keuken dus een heel veel gebruikt kruid. Bij soepjes, salades, bij kip en zelfs in een olie verwerkt bij een gebakje. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo zijn er ook verschillende soorten basilicum te koop. Kom je wel eens bij de groothandel? Daar kun je veelal ook de citroen en Thaise basilicum kopen. Maar ook is er een “rode” basilicum te verkrijgen. Deze is wat scherper van smaak. Je kunt ook vrij gemakkelijk zelf vanuit zaadjes basilicum laten groeien in bijvoorbeeld je tuin of op je balkon!

Tomaten-basilicum soep
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *