Tomaten-basilicum soep

Tomaten-basilicum soep

Tomaten-basilicum soep

In mijn keuken staat altijd wel een potje met verse basilicum. Ik hou van de geur en de smaak en in deze tomaten-basilicum soep komt hij goed naar voren. De naam basilicum komt van het Oudgrieks ‘Basileus” wat koning betekent. De alternatieve naam voor basilicum is namelijk Koningskruid. Dit kruid is ook nog eens heel gezond en wordt in de geneeswijze ook wel gebruikt tegen koorts, influenza en buikpijn. En wat is nou goed voor je waneer je ziek bent? Juist ja een lekker soepje! Snel een grote pan maken dus want met dit wisselende winterweer kunnen we wel wat extra weerstand gebruiken.

 

Tomaten-basilicum soep

 

Voor één pan soep heb je nodig:

  • 1 doos roma tomaten
  • de blaadjes van een half basilicumplantje
  • 3 witte uien
  • 1 winterwortel
  • olijfolie
  • scheutje kookroom
  • halve liter groentenboullion
  • een ciabatta afbakbrood

En zo maak je het:

-Verwarm eerst je oven voor om de ciabatta in af te bakken. Kijk even op de verpakking op hoeveel graden.

-Pel de uien en snij ze daarna in grove stukken, schil de winterwortel en hak ook deze in blokken. Je hoeft ze niet te fijn te hakken want later ga je er met de staafmixer door om alles glad te mixen. De tomaten hoef je daarom alleen maar door het midden te snijden.

-Neem een grote soeppan erbij en verwarm hierin een paar scheutjes olijfolie. Bak vervolgens de uien en de wortel hierin aan. Voeg dan de gehalveerde tomaten toe.

-Laat de groenten rustig een kwartiertje stoven tot de helemaal zacht zijn. Voeg dan de bouillon toe en breng het geheel aan de kook en laat het een paar minuten op rustig vuur doorkoken.

-Bak intussen de ciabatta af in de oven.

-Als laatste voeg je de basilicumblaadjes toe en pak je de staafmixer erbij en mix je het geheel tot een mooie gladde soep.

Tomaten-basilicum soep

Pak de kommen erbij en schep de soep erin, schenk er ten slotte nog een scheutje kookroom in en garneer met wat basilicumblaadjes: Heerlijk happen!