Tomaten basilicum soep met ciabatta

Geschatte leestijd: 4 minuten

Vandaag gaan we romige tomaten basilicum soep maken. In mijn keuken staat altijd wel een potje met verse basilicum. Ik hou van de geur en de smaak, en in deze verse tomaten basilicum soep komt hij goed naar voren. De naam basilicum komt van het Oudgrieks ‘Basileus” wat koning betekent. De alternatieve naam voor basilicum is namelijk Koningskruid. Dit kruid is ook nog eens heel gezond en wordt in de geneeswijze ook wel gebruikt tegen koorts, influenza en buikpijn. En wat is nou goed voor je wanneer je ziek bent? Juist ja een lekker soepje! Snel een grote pan maken dus want met dit wisselende winterweer kunnen we wel wat extra weerstand gebruiken. We gaan snel een kop tomaten basilicum soep maken. tomatensoep met room

Tomaten-basilicum soep
Basilicum ruikt altijd zo lekker in je keuken.

Romige verse tomaten basilicum soep

Tomaten basilicum soep maken. De tomaten in de tomaten basilicum soep zijn Roma tomaten. Dit zijn pruim of pomodori-tomaten, je weet wel die ook vaak in tomatensaus wordt gebruikt. Pomodori betekent letterlijk “gouden appels”. Ze hebben een volle smaak en zijn redelijk stevig. De ècht rode tomaten zijn het lekkerste. Doordat Nederland een land is dat rijk is aan kassen worden deze gouden appeltjes ook gewoon in eigen land geproduceerd. Ze zijn in principe het jaar rond wel te verkrijgen in de supermarkt of bij de groenteboer.

Tomaten-basilicum soep
Lekker met een scheutje room in de soep erbij.

Basilicum is in mijn keuken dus een heel veel gebruikt kruid. Bij soepjes, salades, bij kip en zelfs in een olie verwerkt bij een gebakje. Basilicum is een kruid dat veel wordt gebruikt in de mediterrane en Aziatische keuken. Het heeft een frisse, aromatische smaak en is beschikbaar in verschillende soorten. Basilicum wordt vaak toegevoegd aan gerechten zoals pasta’s, sauzen, soepen en salades, en is ook een belangrijk ingrediënt in de bereiding van basilicum-pesto. Het bevat ook antioxidanten en essentiële oliën die potentieel gezondheidsvoordelen bieden.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo zijn er ook verschillende soorten basilicum te koop. Kom je wel eens bij de groothandel? Daar kun je veelal ook de citroen en Thaise basilicum kopen. Maar ook is er een “rode” basilicum te verkrijgen. Deze is wat scherper van smaak. Je kunt ook vrij gemakkelijk zelf vanuit zaadjes basilicum laten groeien in bijvoorbeeld je tuin of op je balkon!

Tomaten-basilicum soep

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Tomaten-basilicum soep

Tomaten basilicum soep

Een heerlijke tomatensoep met verse basilicum.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.8 van 36 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Soep
Keuken: European
Trefwoord: basilicum, kookroom, tomaat
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 309kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 10 stuks Roma tomaten
  • 20 blaadjes verse basilicum
  • 3 uien
  • 1 winterwortel
  • 4 el olijfolie
  • 1 pakje kookroom - ( we gebruiken een paar scheutjes)
  • 1/2 ltr groentebouillon
  • 1 ciabatta - ( mag afbak zijn)

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 220 graden.
  • Pel de uien en snij ze vervolgens in grove stukken. Schrap de winterwortel schoon en snij ook deze in stukken. De tomaten snijden we door het midden.
  • Neem een grote soeppan erbij en verwarm hierin de olijfolie. Bak vervolgens de uien en de wortel hier in aan. Voeg na een paar minuten de tomaten toe. Laat deze groente met de deksel op de pan een kwartiertje stoven op een laag vuurtje.
  • Voeg de bouillon aan de groente toe en breng het geheel aan de kook. Laat het daarna een paar minuutjes doorkoken op laag vuur.
  • Bak intussen de ciabatta af in de oven. ( gemiddeld een minuutje of 8 tot 9 )
  • Als laaste voeg je de basilicumblaadjes toe aan de soep en met je staafmixer pureer je hem helemaal glad.
-Schenk een beetje room in de kommetjes net voor het serveren. 
-Strooi nog wat vers gemalen peper over de soep. 
 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Ben jij net als ik ook dol op tomaten basilicum soep? Probeer dan ook eens éen van onderstaande soepjes!

Andere recepten met basilicum

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

tomatensoep met room

Start » Recepten » Soep » Tomaten basilicum soep met ciabatta

7 gedachten over “Tomaten basilicum soep met ciabatta”

  1. Pingback: Homemade verse groene en rode pesto - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Avocadopasta met geitenkaas en basilicum - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Bloemkool bolognese met basilicum - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Het favoriete recept van Luukskitchen, tomatenstoof - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept