Oeraardappel stamp met snijbonen

Oeraardappel stamp met snijbonen

Oeraardappel stamp met snijbonen

De winter komt weer om de hoek kijken. Het ideale moment dus om weer aan de slag te gaan met stamppotten. Lekker oerHollandse gerechten met een flinke rookworst en spek. En natuurlijk is dit zo makkelijk om te maken. In dit recept gebruikte ik oeraardappelen. Deze komen uit het Andes gebergte. Ze hebben een warme gele soms bijna oranje kleur. En daarom ook super leuk voor een stamppot dat geeft dan toch net een beetje meer kleur aan het geheel. Deze oeraardappel stamp met snijbonen viel hier thuis goed in de smaak dus kunnen jullie er nu ook mee aan de slag.

Voor een grote pan stamp heb je nodig:

  • 800 gram oeraardappelen ( in supermarkt verkrijgbaar)
  • 500 gram snijbonen
  • 1 rookworst ( van de versafdeling!)
  • speklappen
  • 1 bakje spekblokjes
  • zout/peper
  • scheutje melk
  • blokje roomboter

En zo maak je het:

-We beginnen als eerste met de aardappels, schil ze en snij ze door het midden. Neem een pan met ruim voldoende water erbij en doe hier zout in. Kook de aardappels in 20 minuten gaar.

-In een andere pan kook je daarnaast de in stukjes gehakte snijbonen gaar in ongeveer 12/14 minuten.

-Neem een koekenpan erbij en bak hierin de speklappen krokant, ik koop ze altijd ongekruid zo dat ik dat naar eigen smaak kan doen.

-In een klein koekenpannetje bak je ook de spekblokjes krokant en giet het vet daarvan in een klein kommetje.

-De rookworst stoomde ik gaar in 20 minuten in mijn stoomoven, heb je deze nu niet kook hem dan volgens instructies in water.

-Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je ze af en doe je ze terug in de pan doe hier het scheutje melk, blokje roomboter en het opgevangen vet van de spekblokjes bij en stamp het tot een grove puree. Breng daarna op smaak met vers gemalen peper. Voeg daarna de spekblokjes en de snijbonen toe en mix het geheel door elkaar.

Oeraardappel stamp met snijbonen:

Pak ten slotte de borden erbij en schep de stamp op de borden, leg een stuk spek en een stuk rookworst erbij. Een lekkere klodder mosterd bij de worst en eventueel wat jus over de stamp: Heerlijk happen!

7 gedachten over “Oeraardappel stamp met snijbonen”

    1. Schep in dit geval méér groenten erin en iets minder aardappelen, neem een wat minder vet stukje vlees of vis erbij, vervang de jus door azijn of mosterd etc
      Maar op z’n tijd is er niets mis met een lekkere stamppot als deze , je komt rond de 700/800 caloriën uit. Pas je ontbijt en lunch erop aan zodat je de rest van de dag ietsjes minder eet: voila : héérlijk happen!

Reacties zijn gesloten.