Groene kool stamp met paddestoelen
Herfst! Daar is hij dan eindelijk, we hebben er eventjes op moeten wachten maar de kou is dan eindelijk ingetreden. Had ik vorige week totaal nog geen zin in herfst-gerechten of comfort food, nu kunnen we lekker los in de keuken. Op het moment zijn wij nog lekker in de Ardennen en hoe fijn is dat. Quality-time met vrienden, onze kinderen en lekker eten. Want dat staat bij ons namelijk voorop. Lekker boodschappen doen bij van die grote supermarkten en dan ’s avonds samen koken. Ik maakte deze groene kool stamp met paddestoelen en die is heel goed bevallen! Ik had zelf nog nooit een hele groene kool gekocht en daarmee is het dus ook het eerste recept op mijn website. Een fijne stamppot groene kool.
Voor 4 personen groene kool stamp met paddestoelen heb je nodig:

- 1 kg kruimige aardappelen
- 10 bladeren van groene kool
- 1 blikje linzen
- 3 knoflook tenen
- 1 witte ui
- 3 el Provencaalse kruiden
- verse tijm
- verse rozemarijn
- zwarte peper
- zeezout
- 500 gram kastanje champignons
- 500 gram paddestoelenenmix
- 1 blikje tomatenpuree
- 100 ml boullion
- 2 el bloem met 3 el warm water papje
En zo maak je de Groene kool stamp met paddestoelen

-We gaan eerst de stamppot maken. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in 20 minuten gaar in water met zout. In een andere pan kook je de schoongemaakte groene kool bladeren tot ze zacht zijn.
-Als de aardappelen klaar zijn voeg je er wat blaadjes verse tijm, rozemarijn, melk en boter aan toe en stamp je het tot een lekkere aardappelpuree. De groene kool bladeren snij je fijn en meng je met de puree. Bewaar tot gebruik.

-Neem een grote koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in. Bak de gesnipperde ui met de knoflook tot ze glazig zijn en voeg dan de paddestoelen toe. (De ui heb je eerst gesnipperd en de paddestoelen in kwarten gesneden. ) Wanneer de paddestoelen tot 2/3 geslonken zijn voeg je de linzen en de tomatenpuree toe met de bouillon. Schep het geheel door elkaar en om het te binden voeg je het bloempapje toe.
-Schep de paddestoelenmix in een ovenschaal en daarbovenop schep je de aardappel-groene kool puree. Sprenkel er als laatste wat olijfolie over en zet dan in de oven voor 20 minuutjes op 190 graden.
Groene kool stamp met paddestoelen
Serveer ten slotte met een lekker rood wijntje en : Heerlijk Happen

Het servies wat je ziet op de foto’s heeft ook nog een leuk verhaal. Deze vonden wij in Esch-sur Sûre. Dat is een heel klein schattig dorpje in Luxemburg, net over de grens bij de Belgische Ardennen. We wilden daar graag een brocante bezoeken maar helaas bleek deze gesloten. Voor de deur stond een krat met servies en een bordje “gratis”. Nou daar hebben we natuurlijk gebruik van gemaakt! En zo was ik weer wat leuk serviesgoed en herinneringen voor later rijker.

Groene kool stamp met paddestoelen
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 kg kruimige aardappelen
- 10 bladeren van groene kool
- 1 blikje linzen
- 3 tenen knoflook
- 1 witte ui
- 3 el Provencaalse kruiden
- verse tijm
- verse rozemarijn
- gemalen zwarte peper
- zeezout
- 500 gram kastanje champignons
- 500 gram paddestoelenenmix
- 1 blikje tomatenpuree
- 100 ml boullion
- 2 el bloem - met 3 el warm water papje
En zo maak je het:
- We gaan eerst de stamppot maken. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in 20 minuten gaar in water met zout. In een andere pan kook je de schoongemaakte groene kool bladeren tot ze zacht zijn.
- Als de aardappelen klaar zijn voeg je er wat blaadjes verse tijm, rozemarijn, melk en boter aan toe en stamp je het tot een lekkere aardappelpuree. De groene kool bladeren snijd je fijn en meng je met de puree. Bewaar tot gebruik.
- Neem een grote koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in. Bak de gesnipperde ui met de knoflook tot ze glazig zijn en voeg dan de paddestoelen toe. ( De ui heb je eerst gesnipperd en de paddestoelen in kwarten gesneden.) Wanneer de paddestoelen tot 2/3 geslonken zijn voeg je de linzen en de tomatenpuree toe met de bouillon. Schep het geheel door elkaar en om het te binden voeg je het bloempapje toe.
- Schep de paddestoelenmix in een ovenschaal en daarbovenop schep je de aardappel-groene kool puree. Sprenkel er als laatste wat olijfolie over en zet dan in de oven voor 20 minuutjes op 190 graden.
- Heerlijk Happen!
De inspiratie voor dit recept komt van Laura van The first Mess.
Deze recepten ook proberen?
stamppot groene kool recept
Pingback: Francine bij Orca Cool in Limburg - Heerlijke Happen
Pingback: Oeraardappel stamp met snijbonen - Heerlijke Happen
Pingback: Paddestoelen quiche met persillade - Heerlijke Happen
Pingback: Zuurkool stamppot met spekjes - Heerlijke Happen
Pingback: Toast met paddestoelen en avocado - Heerlijke Happen
Pingback: Bieflap reepjes in oestersaus met paddestoelen - Heerlijke Happen
Nog nooit gegeten, maar snel eens proberen
Pingback: Erwtjes stamp met ballen en lekkere jus - Heerlijke Happen
Pingback: Groene asperges in bladerdeeg - Heerlijke Happen
Pingback: Rode koolschotel met zoete aardappelpuree uit de oven - Heerlijke Happen
Pingback: Lamsbout met zomerse tomatensalsa - Heerlijke Happen
Pingback: Homemade verse groene en rode pesto - Heerlijke Happen
Pingback: Zuurkoolstrudel met perenconfiture - Heerlijke Happen
Pingback: Kersttafel inspiratie met Villeroy & Boch - Heerlijke Happen