Oosterse Shakshuka met Komijnekaas uit Brabant

🕒 Bereidingstijd: 25 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★☆☆☆

Deze Oosterse Shakshuka met Brabantse komijnekaas en verse eieren brengt de smaken van het Midden-Oosten en Brabant samen. Een kleurrijk fusiongerecht klaar in 25 min.

Waarom deze Brabantse shakshuka anders is

Op de to-cook lijst, daar stond dit gerecht al een heel tijdje op. Een shakshuka zelf maken is namelijk kinderlijk eenvoudig. En nu helemaal met dit recept van Boerschappen. Want daar zat dit verrassende gerecht namelijk in. Ik mocht aan de slag met drie fijne verrassings gerechtjes rechtstreeks uit Brabant. En jullie weten wat je uit Brabant haalt is lekker! Het originele recept van deze Oosterse shakshuka uit Brabant komt uit het Midden Oosten en kent een hoop verschillende varianten. Dit keer maken we hem dus met eitjes van Brabantse kipjes, paprika’s uit Dongen, en komijnekaas van Brabantse grassprietjes. Een heerlijk recept shakshuka met een Brabantse twist.

shakshuka zelf maken
Een mooie box met daarin drie zakken voor drie dagen heerlijk eten.

Benodigdheden & ingrediënten

Shakshuka is een eenvoudig gerecht dat je kunt aanpassen naar je eigen smaak. Je hebt alleen een koekenpan, een paar ingrediënten en een broodje nodig om het te maken. De basis van de saus zijn tomaten, uien, knoflook, paprika en specerijen zoals komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Je kunt ook andere groenten, kaas, vlees of bonen toevoegen als je wilt. Als de saus klaar is, maak je kuiltjes in de saus en breek je de eieren erin. Je laat ze dan zachtjes gaar worden op laag vuur of in de oven. Je serveert de shakshuka met een vers broodje om de saus mee op te dippen.

Shakshuka is een traditioneel gerecht uit de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken. Het bestaat uit een kruidige tomatensaus met gepocheerde eieren erin. Het wordt meestal geserveerd als ontbijt of brunch, maar kan ook als lunch of diner gegeten worden. Shakshuka betekent “een mengsel” in het Arabisch.

Oosterse shakshuka  uit Brabant
Zo uit de pan en op je bord. Ziet er prachtig uit toch?

Shakshuka is een heerlijk gerecht dat je kunt delen met je familie of vrienden. Het is ook een goede manier om restjes groenten op te maken. Je kunt het zo pittig of mild maken als je wilt. Shakshuka is een smaakvolle en gezonde maaltijd die je zeker eens moet proberen.

shakshuka recept
Pas op met de pan vastpakken, deze is natuurlijk loeiheet!

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Oosterse Shakshuka met Komijnekaas

Kruidige tomatensaus met paprika en komijnekaas, gepocheerde eieren en afgebakken broodjes in 25 min.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 37 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, lunch
Keuken: fusion
Trefwoord: eieren, komijnekaas, paprika, shaksuka
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Servings: 2 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 3 tomaten
  • 300 ml chilisaus - potje of bakje
  • 100 gram komijnekaas in blokjes
  • 4 eieren
  • 2 afbakbroodjes
  • verse peterselie of basilicumblaadjes

Uit de voorraadkast:

  • olijfolie
  • peper

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Snijd de paprika en ui in reepjes. De kaas, als je een plak kaas gekocht hebt, in blokjes. Ook de tomaat snijd je in blokjes.
  • Verhit de koekenpan en doe er een beetje olijfolie in, bak hierin de paprika en ui een aantal minuten.
  • Voeg de chilisaus toe samen met de blokjes tomaat en roer het geheel eventjes. Maak nu een kuiltje en breek hier voorzichtig een eitje in. Herhaal met de andere eieren. Duw her en der voorzichtig de kaasblokjes erbij. ( niet meer roeren!)
  • Zet de pan in zijn geheel in de oven en laat hem 10 tot 15 minuutjes bakken tot de eitjes helemaal gestold zijn.
  • Snijd de broodjes in plakken en besprenkel met wat olijfolie en zout. Bak de plakken de laatste 5 minuutjes even mee in de oven.
  • Haal de pan met een ovenwant uit de oven en garneer met verse peterselie of basilicum en serveer direct.
Tip: gebruik verse passata voor dieprode saus

Variatie: vervang komijnekaas door feta of geitenkaas
Nutrition Facts
Oosterse Shakshuka met Komijnekaas
Amount per Serving
Calories
562
% Daily Value*
Fat
 
27
g
42
%
Saturated Fat
 
13
g
81
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
7
g
Cholesterol
 
377
mg
126
%
Sodium
 
2790
mg
121
%
Potassium
 
1443
mg
41
%
Carbohydrates
 
53
g
18
%
Fiber
 
9
g
38
%
Sugar
 
33
g
37
%
Protein
 
30
g
60
%
Vitamin A
 
5554
IU
111
%
Vitamin C
 
133
mg
161
%
Calcium
 
473
mg
47
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Vond je Oosterse shakshuka uit Brabant een leuk artikel? Lees eens onderstaande blog, of maak de recepten deze zijn óók heel lekker!

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Wat je uit Brabant haalt is lekker

Avocadodip met Midden Oosters tintje

Oosters gekruide krabbetjes uit de oven

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Oosterse Shakshuka met Komijnekaas uit Brabant
4.92 from 37 votes (37 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept