Geschatte leestijd: 4 minuten
Migratie is al net zo oud als de mensheid zelf. We worden ergens geboren maar trekken er toch op uit. We settelen ons aan de andere kant van de wereld. Daar maken we een heel nieuw leven voor onszelf. En onze eetcultuur? Die nemen we mee en passen we aan naar het land waar we wonen. We kopen de producten die daar te verkrijgen zijn en mengen ze met oude recepten. Zo ook met deze Pittige Chicago style Giardiniera. Van oudsher een klassiek Italiaans recept.
Door massale migratie vanuit een arm Sicilië begin 19e eeuw naar het beloofde land nu een hernieuwd tafelzuur recept. Chicago is een smeltkroes van diverse culturen. Zij hebben allemaal hun eigen invloeden hebben meegenomen.
De Italianen hebben er een stevige stempel op gedrukt met bijvoorbeeld dit Giardiniera recept. Maar ook de Chicago style deep dish pizza is inmiddels een klassieker. Ook de Italiaanse beef sandwich is een bekend broodje. Daar later in een andere blog meer over want daar hebben we deze Chicago style Giardiniera ook voor nodig!
Pittige Chicago style Giardiniera
En zo zie je dus dat door migratie een recept aangepast wordt aan het land of de regio waar men zicht settelt. In Chicago wordt er bij dit Giardiniera recept eigenlijk geen azijn gebruikt maar alleen olijfolie aangevuld met wat water. Wil je de groenten wat langer bewaren kun je beter wel wat toevoegen want zo blijven de groenten langer houdbaar. Denk aan de weckpotten van vroeger waarmee alles op het zuur werd gezet zodat je in de winter ook groenten had.
Dit tafelzuur recept wijkt iets af van het originele door de groenten een stuk kleiner te snijden. Soms zelf in een keukenmachine heel fijn gemalen. Het wordt dan haast een soort tapenade die op broodjes wordt gesmeerd. Al met al heel veelzijdig te gebruiken dus deze Giardiniera!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Pittige Chicago style Giardiniera
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 80 gram zout
- ½ bloemkool - in kleine roosjes
- 1 rode paprika - in blokjes
- 15 groene olijven - in ringetjes
- 1 jalapeño peper - in ringetjes
- 6 wortels - in plakjes
- 3 bleekselderij stengels
- 1 rode peper - in ringetjes
uit de voorraadkast:
- 350 ml olijfolie
- 100 ml witte wijnazijn
- 50 ml water
- 6 piment korrels
- 1 el mosterdzaad
- ½ tl chilivlokken
- 1 tl gedroogde oregano
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Snijd alle groenten in plakjes/ blokjes/ringetjes. De groenten mogen wat fijner gesneden worden dan bij de klassieke Giardiniera! De olijven niet deze voegen pas later toe.
- Doe alle gesneden groenten in een kom en strooi er de 80 gram zout op, vul aan met water tot alles helemaal onderwater staat. Zet de kom een nacht in de koelkast. De dag erna in een vergiet de groenten goed schoon spoelen en laten uitlekken.
- Neem je pot erbij en doe alle specerijen erin, vul aan met de groenten en nu mogen ook de olijven die je in plakjes hebt gesneden erbij. Vul aan met de olie en azijn. ( Officieel alleen olie en evt wat water, maar door de azijn is het wat langer houdbaar). Goed schudden en dan in de koelkast zetten.
- Laat de pot een dag of twee marineren voordat je het gaat eten.
- Heerlijk Happen!
Andere lekkere recepten maken? Dat kan hoor, ik heb nog zat andere fijne gerechtjes voor je:
Serveer wat van deze Giardiniera bij deze gamba wraps met pittige saus.
Ook heel fijn bij deze gegrilde aubergines trouwens!
Of gebruik het als topping op deze Tex Mex tonijn quiche.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Dit ziet er leuk uit! Ga het senile eens proberen
Beetje vreemd, maar best wel lekker