De rode koning uit de Oosterschelde

De rode koning uit de Oosterschelde

Er zijn events die kun je omschrijven als “het neusje van de zalm”. In dit geval ging het meer om het staartje van de kreeft, ik mocht erbij zijn bij het vangen van de rode koning uit de Oosterschelde. Want wat was het een joekel die uit de Zeeuwse wateren werd gevist. En dan mag je je toch gelukkig prijzen dat je hierbij aanwezig kon zijn!

De rode koning uit de Oosterschelde
Wat een joekel is het! De eerste vangst.

De Oosterschelde kreeft

Maar wat maakt dit nou zo’n speciaal diertje? Deze kreeften hebben door de eeuwen heel al heel wat moeten doorstaan om te overleven in de Zeeuwse wateren. Kreeften getijen goed in een rotsachtig gebied waar ze zich kunnen verstoppen. Nu zijn de Zeeuwse kusten helemaal niet zo rotsachtig en was het voor de vissers dan ook een verrassing deze beestjes in de wateren aan te treffen. Zo kunnen de kreeften ook niet tegen hele lage temperaturen en de wateren zijn hier soms te koud voor deze beestjes. Maar ook de Delta en waterwerken aan onze kust hebben ervoor gezorgd dat het beestje zichzelf steeds opnieuw moest “uitvinden” om hier te kunnen overleven. Dit heeft ervoor gezorgd dat het een heel apart DNA heeft gekregen. Hiermee hebben de Oosterschelde kreeften een fijnere en zachtere smaak gekregen.

De beroemde brug. En lang is hij hoor!

De rode koning uit de Oosterschelde: Opening van het seizoen

De reis brengt me deze keer naar het pittoreske Zierikzee. Vanuit de haven van Zierikzee varen we met meerdere boten door het Havenkanaal de Oosterschelde op. Aan boord worden we verwend met een lekker flesje bubbels en worden er broodjes en oesters geserveerd als voorproever op wat straks de echte kreeftenlunch gaat zijn. Patrick Laban de eigenaar van wijnimporteurs bedrijf L’Execption vertelt ons het verhaal achter de kreeftenwijn 2019. Een heerlijke Chardonnay uit Chili. Maar ook is er een nieuwkomer bij en dat is het Oosterscheldekreeftenbier. Zelf drink ik geen bier maar om mij heen hoor ik tevreden klanken. Aangekomen bij de fuiken verzamelen de boten zich rond het vissersbootje en dan wordt officieel de eerste kreeft uit het water gehaald.

De rode koning uit de Oosterschelde
Een heerlijke lunch met de rode koning in de hoofdrol.

De rode koning uit de Oosterschelde

En dan is het zover iedereen neemt plaats aan tafel en we krijgen allemaal een heerlijke kreeft geserveerd. Hier en daar worden de scharen gekraakt en ik peuter met mijn stekertje het vlees uit de poten. Lekker zacht en perfect bereid. Zulke goede kwaliteit heeft verder niet veel opsmuk nodig!

Vanaf nu kun je dus in diverse restaurants je gaan laten verwennen met dit prachtige product uit Zeeuwse wateren. Het seizoen loopt van 1 april tot en met 15 juli. Daarna is het weer een jaar wachten tot de eerste kreeftenboten weer zullen uitvaren.

De rode koning uit de Oosterschelde
Daar is hij dan, aan boort van het kreeftenvissersbootje.

Goed doel

Na de lunch werd natuurlijk de eerste kreeft geveild. Want hoe mooi is het om op deze manier ook aandacht te vragen voor het onderzoek naar alvleesklierkanker. Stichting Casper kan zeer tevreden zijn met de opbrengst want het was de hoogste tot nu toe. Een recordbedrag van 50.000 euro werd betaald voor de kreeft. En daarmee kwam er ook een einde aan een prachtige dag in Zeeland, nu gaan we genieten van de rode koning uit de Oosterschelde en hoop ik volgend jaar weer van te partij te zijn!

2 gedachten over “De rode koning uit de Oosterschelde”

  1. Pingback: Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Persreis Yerseke en Schouwen Duiveland - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.