Plaattaart met Italiaanse prosciutto en peer

Plaattaart met Italiaanse Parma ham en peer

🕒 Bereidingstijd: 30 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★☆☆☆☆

De herfst komt er weer aan dus tijd voor heerlijke gerechten met die diepe warme smaken die ons hart verwarmen, en onze smaakpapillen prikkelen. Daar heb ik een heel fijn recept voor gemaakt, namelijk deze plaattaart met Italiaanse Parma ham en peer. We gebruiken die heerlijke Parma ham hiervoor en combineren het met zowel peer als vijg, twee stuks fruit die nu volop verkrijgbaar zijn. Om het gevoel van luxe helemaal te omarmen toppen we het af met die romige burrata, versgemalen peper en huisgemaakte basilicumolie. Deze heerlijke lunch of makkelijke avondmaaltijd staat in een half uurtje op tafel, ziet er fantastisch uit en zal je verrassen!

Plaattaart met Italiaanse prosciutto en peer

Het Verhaal achter de Parma Ham: Kwaliteit en Passie

Parma ham, prosciutto di Parma DOP

Waarschijnlijk heb je al vaker een lekker plakje Parma ham gegeten, en weet je precies dat deze ham kwaliteit uitademt en echt een traktatie voor je smaakpapillen is! Maar wist je ook dat er een heel verhaal en volop kwaliteitscontrole achter dat lekkere stukje ham schuil gaat? Ik zal je er kort iets meer over vertellen. Opgericht in 1963 beschermt en promoot het Consorzio del Prosciutto di Parma dat mooie stukje vlees wat jij gaat gebruiken voor deze hele fijne plaattaart met Italiaanse Parma ham en peer. Een aantal leuke feitjes op een rij:

  • Het onmiskenbare kroontje op de verpakking, daarmee wordt de naam en de Parmaham beschermd. Zo weet jij precies als je dit kroontje ziet dat je de juiste kwaliteit te pakken hebt.
  • Het is DOP beschermd, dat houdt in dat er beheer en bewaking is van de productievoorschriften.
  • De hammen worden uitsluitend geproduceerd op een afgebakend gebied 5 km ten zuiden van de Via Emilia bij Parma. Hier zijn dé ideale omstandigheden voor de natuurlijke rijping van de hammen.
  • De hammen worden minimaal 14 maanden gerijpt. Met maar 2 ingrediënten nml: varkensvlees en zout.

Parmaham is te verkrijgen bij je slager, supermarkt, delicatessezaak, of Parmahamspecialisten. Voor nog veel meer receptideetjes, informatie en wetenswaardigheden neem vooral eens een kijkje op hun Instagram pagina: @Parmaham.nl

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Plaattaart met Italiaanse prosciutto en peer

Plaattaart met Italiaanse Parma ham en peer

Een heerlijke plaattaart met warme herfstsmaken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

5 van 1 reactie
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basilicum, burrata, Parma ham
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Servings: 2 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 rol bladerdeeg - uit het versschap
  • 90 gram Parma ham
  • 1 bol burrata
  • 3 el ricotta
  • ½ tl versgemalen peper
  • 2 vijgen - in dunne plakken gesneden
  • 1 peer - in dunne plakken gesneden

Voor de basilicumolie

  • 10 takjes verse basilicum - blaadjes eraf gehaald
  • 150 ml olijfolie extra vergine

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Haal de blaadjes basilicum van de takjes en doe deze in de blender. Schenk de olijfolie erbij en draai een minuutje tot de blaadjes heel goed vermalen zijn. Schenk de olie dan in een heel fijne zeef die je in een schaaltje hangt en laat het geheel rustig uitdruppelen terwijl we de plaattaart maken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Neem een bakplaat erbij en leg een vel bakpapier op. Rol het verse bladerdeeg er op uit.
  • Besmeer het bladerdeeg met de ricotta. Leg de plakken vijg en peer op het bladerdeeg en strooi er de peper op. Bak in de oven voor een 20-25 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.
  • Haal uit de oven en laat heel eventjes afkoelen. Breek de bol burrata open en verdeel wat toefjes over de plaattaart, doe dat ook met de plakken Parma ham. Druppel wat basilicumolie over de taart.
  • Heerlijk Happen!
Je zult de olie niet helemaal gebruiken, deze kun je bewaren voor een dag of 3 in de koelkast. 
Nutrition Facts
Plaattaart met Italiaanse Parma ham en peer
Amount per Serving
Calories
889
% Daily Value*
Fat
 
87
g
134
%
Saturated Fat
 
16
g
100
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyunsaturated Fat
 
10
g
Monounsaturated Fat
 
58
g
Cholesterol
 
31
mg
10
%
Sodium
 
303
mg
13
%
Potassium
 
329
mg
9
%
Carbohydrates
 
24
g
8
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
17
g
19
%
Protein
 
7
g
14
%
Vitamin A
 
385
IU
8
%
Vitamin C
 
6
mg
7
%
Calcium
 
44
mg
4
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Hier thuis zijn wij fan van deze Parma ham, hij staat dan ook regelmatig op tafel en je kunt er allerlei hele fijne gerechten mee maken! Bekijk daarom ook zeker onderstaande gerechten eens.:

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Gegrilde asperge-venkelsalade met Parmaham

Parmaham terrine met pesto kipfilet

Gezonde aubergine pizza met parmaham

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Lunchgerechten » Plaattaart met Italiaanse Parma ham en peer

Deze blog is stond stand gekomen in een betaalde samenwerking met @ Parmaham.nl

Eén gedachte over “Plaattaart met Italiaanse Parma ham en peer”

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept