Estimated reading time: 4 minuten
Op zoek naar het perfecte recept voor Portugese pastel de nata? Deze iconische custardtaartjes uit Portugal zijn eenvoudiger te maken dan je denkt! Met knapperig bladerdeeg, romige curd en die kenmerkende gekarameliseerde bovenkant breng je de authentieke smaak van Lissabon naar je eigen keuken. Ontdek hoe je deze zoete lekkernij zelf maakt, inclusief tips voor het perfecte resultaat

“Random act of kindness”, ofwel iets voor iemand doen zonder er iets voor terug te verwachten. Tegenwoordig zitten we allemaal veel online op diverse social media en leren we mensen van over de hele wereld kennen. Jaren geleden leerde ik al mensen kennen via Twitter wat nu X heet, en ook via Facebook en Instagram heb ik hele waardevolle vriendschappen opgebouwd met mensen die ik uiteindelijk ook live heb ontmoet, of die zelfs super close vrienden zijn geworden. Ik deelde een post en daarop kreeg ik van een “random” volger de vraag: “zeg jij als Foodie hebt vast wel eens nata’s gemaakt toch?!” Nou nee die had ik dus nog niet op mijn website staan. Daarmee bedoelde hij dus deze Portugese pastel de nata. Zoete bladerdeeg gebakjes gevuld met curd en kort afgebakken op hele hoge temperatuur. Ik dacht leuk, dát ga ik doen want waarom niet?! Voor een totale vreemde een gebakje bakken en daar iemand heel blij mee maken.

Portugese Pastel de Nata Recept – Authentieke Custardtaartjes Zelf Maken
Dit gebakje kent vele namen, pasteís de nata, pasteis de belém, of dus ook pastel de nata. Het is een Portugese lekkernij die je vast wel kent als je een keer in Portugal bent geweest. Bestrooid met poedersuiker en geserveerd met een espresso. Je proeft een behoorlijk zoete curd in een knapperig bakje. Vergelijkbaar met een crème brulee, of crema Catalana. En nu dus ook op mijn website met dank aan een volger die er overigens ook goed van gesmuld heeft en me het compliment gaf dat ze érg goed gelukt waren! Mocht jij nou iets willen schroom niet en vraag het me gerust… Wie weet maak ik ook wel wat voor jou op verzoek. 😉

Stap-voor-stap Bereiding van het recept
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Authentieke Portugese Pastel de Nata met Vanille en Kaneel
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 300 ml volle melk
- 4 eierdooiers
- 30 gram tarwebloem
- ½ vanille stokje
- 2 rollen vers bladerdeeg
Voor de suikersiroop
- 1 citroen
- 150 gram suiker
- 2 kaneelstokjes
- 125 ml water
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We maken eerst de suikersiroop, schil de schil van de citroen met een dunschiller. Alleen de schil niet het witte gedeelte. Pak je pan erbij en doe hierin de schillen, de kaneelstokjes, suiker en giet het water erbij. Breng aan de kook en laat even een aantal minuten inkoken tot je suikersiroop hebt.
- Giet de suikersiroop door een zeef in een schaal of kom en laat staan tot gebruik. Hiermee haal je de citroenschillen en de kaneel eruit zonder je vingers te verbranden!
- In een kom klop je de eierdooier los met de melk en bloem, klop flink met een garde en schenk dan in een pan en blijf kloppen! Doe dit op middelhoog vuur. Snijd het vanille stokje open en met een mes schrap je de binnenkant leeg en voeg deze aan de pan toe en blijf kloppen. Voeg de helft van de suikersiroop toe en klop, en schenk dan de andere helft erbij, je wilt de consistentie van dikke gele vla hebben. Dit is je curd.
- Rol de rollen bladerdeeg van het papier af, en rol ze daarna opnieuw strak op. (de korte kant) snijd deze rol in stukjes van 2/3 cm breed. Zet het rolletje met de snijkant naar boven en rol met een deegroller uit tot een rondje wat je perfect vormt in je ingevette muffinblik. (heb je maar 6 vakjes bewaar het andere deeg dan in de koelkast terwijl je de andere nata's afbakt).
- “Verwarm de oven voor op 250°C (of zo heet mogelijk – sommige ovens gaan tot 280°C, wat nog beter is). Gebruik boven-onderwarmte voor het beste resultaat.
- Vul de bladerdeeg bakjes tot onder de rand met de curd, zet in de oven en bak in 14 minuten af. De curd mag zwarte plekken krijgen, dit is normaal!
- Laat 2-3 minuten afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt – zo behouden ze hun vorm. De karakteristieke zwarte vlekjes op de curd zijn normaal en gewenst!
- Heerlijk Happen!
Dol op zoete hapjes? Natuurlijk heb ik nog veel meer lekkere koekjes, taartjes, en snacks. Bekijk onderstaande recepten maar eens en ga lekker aan de slag ermee.
Dadel brownie met chocolade ganache
Italiaanse cheesecake torta di ricotta
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Zien er weer fantastisch uit!
Nog nooit zoon lekker cakeje gegeten in Portugal mijn favoriete cake bij een espresso
Dan zeker eens zelf maken met dit recept! GR Francine
Yum!