Zeeuwse mosselen een lekkernij

Zeeuwse mosselen een lekkernij

Een heerlijk basis recept voor fijne Zeeuwse mosselen.
Zeeuwse mosselen een lekkernij

In juli afreizen naar Zeeland kan vaak maar één ding betekenen: er komt iets heel lekkers uit de zee! Ik mocht weer bij de opening van het mosselseizoen in Zeeland zijn en dat was een waar feestje. Voor het eerst hadden we flink regen maar dat mocht de pret niet drukken. In juli wordt het startschot gegeven voor de vangst van de bodemcultuurmosselen. De echte Zeeuwse mosselen een lekkernij voor vele! Toch wordt er dit jaar een campagne opgestart om meer jongeren aan de mossel te krijgen. Want hoewel een echt Zeeuws product, het meeste van deze lekkernij gaat zo hup de grens over naar onze Zuiderburen. Die weten er wel raad mee!

Zeeuwse mosselen een lekkernij
Op de boot de Oosterschelde op en de mosselen binnenhalen.

Yerseke, het startschot

Op naar Yerseke dus een prachtig vissersdorp vanwaar je al prachtige vergezichten over de zee hebt. De vissersboten die rustig in de haven lagen te wachten tot ze weer de schuimkoppen onder de buik kunnen voelen. Eenmaal aan boord gonst het al een beetje en is de sfeer opgewekt onder de vissers die met ons mee naar zee voeren om de eerste vangst uit de Oosterschelde te vissen. Voor wie de èchte zoute, zilte mossel zo rechtstreeks uit de zee wilde proeven werden ze direct voor je opengemaakt. Een fotomomentje kon natuurlijk niet ontbreken!

mosselseizoen
Als een echt Zeeuwsmeisje met de eerste vangst 2020.

Zeeuwse mosselen een lekkernij: de vangst

Dit jaar waren er toch wel wat zorgen zo ik later hoorde van Marinus Padmos, mosselvisser, met wie we tijdens de lunch aan tafel zaten. De mosselen hebben zijn massaal gestorven door een flinke schuimkraag op de Oosterschelde. Dit gebeurde al in mei 2019 en hierdoor is een flink deel van de voorraad voor dit seizoen verloren gegaan. De vangst dit jaar zijn dus wat kleinere maar toch wel goed gevulde mosselen. En dat bleek wel tijdens de lunch verzorgd door Thijs Meliefste, chefkok van restaurant Meliefste uit Wolphaartsdijk. Die toverde een waar kunstwerkje op tafel met mosselen van het mosselseizoen in Zeeland 2020.

Zeeuwse mosselen een lekkernij

Zeeuwse mosselen een lekkernij

Een heerlijk basis recept voor fijne Zeeuwse mosselen.
5 van 7 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zeeuwse keuken
Trefwoord: lamsoor, mosselen, zeekraal
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

Mosselpan.

Ingrediënten: 

  • 1,5 Kilo Zeeuwse mosselen
  • 1 ui
  • 100 gram zeekraal
  • 100 gram lamsoor
  • 3 stengels bleekselderij
  • zwarte peper
  • olijfolie

En zo maak je het:

  • Leeg de bak mosselen in je spoelbak en haal de kapotte mosselen eruit. De rest kun je straks koken.
  • Snijd de bleekselderij in dunne plakjes, maak de ui schoon en snijd door het midden en dan in halve ringen. Was de zeekraal en lamsoor.
  • Doe een eetlepel olie in de pan en bak kort de ui, bleekselderij, lamsoor en zeekraal. Vul dan aan met de mosselen en strooi er wat zwarte peper op.
  • Kook een vijftal minuten en schud de pan, als de schelpen openstaan kun je ze eten.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Zeeuwse mosselen een lekkernij
De mossel-ceviche van Thijs Meliefste, een heerlijke starter van de lunch.
Deze blog Zeeuwse mosselen een lekkernij is tot stand gekomen in samenwerking met Het Nederlands Mosselbureau.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Andere lekkere recepten met mosselen zoals deze Zeeuwse mosselen een lekkernij:

6 gedachten over “Zeeuwse mosselen een lekkernij”

  1. Pingback: Influencer marketing en geld verdienen - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Knoflook mossel pasta met lamsoor - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Italiaanse mosselen met truffel linguine - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept