Italiaanse cheesecake torta di ricotta

Italiaanse cheesecake torta di ricotta

Geschatte leestijd: 4 minuten

Torta di ricotta: de Italiaanse cheesecake. Ciao ragazzi! Dit is echt een van mijn favoriete taarten. Naast dat ‘ie super lekker is, is hij ook nog eens heel makkelijk te maken. En dan denk je ricotta.. in een een taart? Ja dat kan zeker. Ricotta past niet alleen heel goed bij pasta’s en hoofdgerechten, maar ook super goed in zoete gerechten. Door het opgeklopte eiwit en de ricotta wordt deze taart super luchtig en romig. Daarnaast komt er geen bloem aan te pas dus is ‘ie ook nog eens glutenvrij! Aan de slag dus met deze Italiaanse cheesecake torta di ricotta.

Italiaanse cheesecake torta di ricotta

Italiaanse cheesecake torta di ricotta

Misschien wist je het nog niet, maar ricotta is eigenlijk geen echte kaas. Het is een bijproduct van het kaasmaken. Het wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat de wrongel uit de melk is gehaald. Je kunt ricotta ook heel eenvoudig zelf maken met maar een paar ingrediënten.

Italiaanse cheesecake torta di ricotta

Ik heb hier al eerder een blog over geschreven waarin ik uitleg hoe je dat kunt doen. Als je benieuwd bent naar dat recept, dan kun je onderaan deze blog kijken. Daar zie je een foto met ricotta erop. Als je op die foto klikt, dan kom je bij het recept terecht.

Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!

Italiaanse cheesecake torta di ricotta

Italiaanse cheesecake torta di ricotta

De Italiaanse versie van de cheesecake, gemaakt met ricotta.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 77 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: taart
Keuken: Italiaans
Trefwoord: citroen, eieren, ricotta, suiker
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 330kcal
Auteur: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

springvorm 23cm doorsnede
microplane

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 200 gram suiker
  • 500 gram ricotta
  • 2 citroenen - onbespoten, schil geraspt en sap uitgeperst
  • 3 el aardappelzetmeel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • roomboter
  • poedersuiker

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Scheid de eiwitten van het eigeel en bewaar beide. 
  • Doe het eigeel en de suiker in een beslagkom en klop met een handmixer op tot een luchtige substantie. Voeg vervolgens ook de vanillesuiker en de ricotta toe en meng verder met de mixer.
  •  Voeg als laatst het aardappelzetmeel, de rasp en het sap van de citroenen toe. (Bewaar wel een klein beetje van het citroensap), meng goed en zet apart. 
  • Pak een schone kom en maak de kloppers van de mixer goed schoon! Klop het eiwit op met een beetje van het overgebleven citroensap (dit helpt bij het opkloppen). Het eiwit moet stevig en luchtig worden!
  • Voeg het eiwit toe aan de andere kom met het beslag en roer het hier voorzichtig doorheen. Het moet één geheel worden, maar zorg er voor dat je de luchtigheid van het eiwit wel behoudt door voorzichtig te roeren. 
  • Pak de springvorm. Vet deze in met boter en bedek deze met bakpapier. De boter zorgt er voor dat deze beter blijft plakken. Giet het beslag in de springvorm en doe het geheel in de oven voor 40- 50 minuten op 180 graden. (Check of hij gaar is door een satéprikker in de taart te prikken. Is deze droog, dan is de taart klaar!)
  • Laat even afkoelen voor het aansnijden en dan bestrooien met wat poedersuiker! Je kunt 'm ook eerst nog even een paar uur in de koelkast zetten en koud eten. 
  • Heerlijk Happen!
Bewaaradvies: 2 dagen in de koelkast.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Italiaanse cheesecake torta di ricotta ” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn

We maakten een Italiaanse crema al caffé. 

En ook huisgemaakte ricotta, dat is heel eenvoudig. 

Iets ingewikkelder maar de moeite waard zijn cannoli’s! 

Zo maak je de perfecte pasta. 

En pesto is ook niet weg te denken uit de Italiaanse keuken. 

Next stop? Kijk snel weer hier op de blog…

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Italiaanse cheesecake torta di ricotta

Start » Koek en taart » Italiaanse cheesecake torta di ricotta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept