Zoete bloedsinaasappel curd taart

Zoete bloedsinaasappel curd taart

Een prachtige taart met een zoete curd en een mooie kleur.
Zoete bloedsinaasappel curd taart

Bij dit stukje fruit blijft de waarschuwing: wees er snel bij! Bloedsinaasappels zijn maar een korte tijd te krijgen en hierdoor voor mij extra speciaal. Want iets wat niet hele hele jaar rond te kopen is maak dat je ècht in het seizoen kookt. Stiekem is dit ook weer een twee in één recept, want dit curd recept is ook zonder de taart lekker! De curd maken is helemaal niet zo ingewikkeld en kun je ook gebruiken voor andere gerechten. Je kunt er koekjes in dippen, maar ook vaak gegeten bij een fijne brunch. En je kent waarschijnlijk de meest bekende de “lemon curd” wel. In principe kun je heel veel vruchtensappen ervoor gebruiken. Dit keer dus een zoete bloedsinaasappel curd taart. En op de taart een paar plakjes leggen want deze sinaasappels zijn zo prachtig! Die moeten ook even in al hun pracht te zien zijn.

Zoete bloedsinaasappel curd taart
Heerlijk van smaak, prachtig van kleur!
Zoete bloedsinaasappel curd taart

Zoete bloedsinaasappel curd taart

Een prachtige taart met een zoete curd en een mooie kleur.
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: taart
Keuken: engelse
Trefwoord: bloedsinaasappel, curd, single pie crust, taart
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 10 minuten
Porties: 6 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

Ingrediënten: 

  • 170 gram bloem
  • 170 gram ongezouten roomboter - koud, in blokjes
  • 1 tl suiker
  • 60 ml ijskoud water
  • ½ tl zout

Voor de curd heb je nodig:

  • 4 eetlepels maizena
  • 200 gram suiker
  • 375 ml bloedsinaasappelsap - van verse bloedsinaasappels
  • 3 eigeel
  • 80 gram roomboter - in blokjes
Zet alles op je lijst +

En zo maak je het:

  • We maken eerst de "single pie crust". Dit een mooie basis voor de bodem.
  • Neem je keukenmachine erbij en doe hierin de bloem, suiker en zout en mix dit even kort door elkaar. Vervolgens voeg je de boterbokjes toe en elke keer mix je het even kort door elkaar. Als laatste giet je heel langzaam al mixend het ijskoude water toe totdat er een soort deegbal in het apparaat ontstaat. Dan is hij klaar. Neem een stuk vershoudfolie erbij en strooi hier een beetje bloem op, leg daarna de bal erop en sla hem een beetje plat. Daarna gelijk in de koelkast leggen, minstens een half uur.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit. Neem je taartvorm erbij en beboter deze een beetje. Duw het deeg goed in de hoeken en verdeel over de hele vorm. Zet hem daarna weer eventjes terug in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm je oven voor op 220 graden.
  • Haal de taartvorm uit de koelkast en met een vork prik je gaatjes op de bodem. Leg dan een velletje bakpapier op het deeg. Hierop leg je bijvoorbeeld bonen. ( We gaan blind-bakken dus zonder de curd op het deeg, alleen het deeg bakken dus). Bak het deeg voor een minuutje of 15, haal dan uit de oven en verwijder het velletje bakpapier en de bonen. Zet nog een 5 minuten terug in de oven.
    LET OP: we bakken 5 minuten op 220 graden, dan verlagen we de temperatuur naar 190 graden.
  • Laat de bodem daarna helemaal afkoelen.
  • De curd maken:
  • Neem je sauspan erbij en doe hierin de suiker, de maizena en het bloedsinaasappelsap. Breng al roerend aan de kook tot het dikkig wordt en bubbelt.
  • Doe de ei-gelen in een kom ( het eiwit kun je evt gebruiken voor meringues) Giet de helft van de bubbelende suikermix erbij en roer het helemaal door. Schep het dan weer in de sauspan erbij en blijf roeren tot alles goed is gemixt en dik is geworden. 2-3 min
  • Haal dan de pan van het vuur af en voeg de blokjes boter toe blijf roeren tot ze helemaal opgelost zijn.
  • Giet of schep de curd in de taartbodem.
  • Decoreer met een paar plakjes bloedsinaasappel en munt en zet in de koelkast voor minimaal 4 uur.
  • Een mooie stevige curd ziet eruit zoals hier op het plaatje.
    Zoete bloedsinaasappel curd taart
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Een mooie oranje taart met een frisse touch door de munt.

Zoete bloedsinaasappel curd taart

Zoals je in de receptkaart kunt lezen is curd maken heel gemakkelijk. Je kunt het daarna ook nog een tijdje bewaren in de koelkast. Zoals gezegd multi-inzetbaar voor taarten, pudding, muffins, als topping of vulling of gewoon op je toast. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de structuur van curd wel heb moeten leren waarderen. Als je al veel vla in je leven hebt gegeten dat kun je dat daar en beetje mee vergelijken. Die is ook al een stuk lobbiger dan bijvoorbeeld yoghurt. Deze zoete bloedsinaasappel curd taart is perfect voor een gezellige zondagmiddag thuis met je familie!

Andere lekkere taartjes maken? Dat kan hoor probeer maar eens één van deze taartjes:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
De kleur is zo mooi je kunt er prachtige foto’s van blijven maken.

Meer bloedsinaasappel?

2 gedachten over “Zoete bloedsinaasappel curd taart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept