Estimated reading time: 4 minuten
Canestrelli, de lekkerste Italiaanse koekjes van zanddeeg. Deze heerlijke koekjes komen uit het noorden van Italië en worden veel gegeten in Ligurië en Piëmont. Het zijn hele zachte koekjes met een lichte citroensmaak. Deze koekjes worden veel tijdens het ontbijt gegeten of als tussendoortje. In Italië heeft bijna iedereen wel een pak van deze koekjes in de kast staan. Natuurlijk deel ik hét recept Italiaanse canestrelli koekjes met jullie in deze blog!
Recept Italiaanse canestrelli koekjes
Wat bijzonder is aan deze koekjes is dat de eieren niet rauw door het deeg gaan. Ze worden eerst gekookt. Ook wordt enkel het eigeel gebruikt, niet het eiwit. Zodra het deeg is uitgerold worden de koekjes uitgestoken met de traditionele canestrelli vorm. Dit is vaak de vorm van een bloem met een gat in het midden. Ze hebben wel wat weg van kerstkransjes. Wij strooiden er nog lekker wat poedersuiker overheen.
Probeer het maar eens bij één koekje te houden! Ik durf je te wedden dat je dat niet lukt… Maar bewaar de rest in een afgesloten koekblik of kunststof bewaarbak. Ze blijven wel een paar dagen goed. Als je deze verleidelijke lekkernijen in een luchtdichte container bewaart, kun je er zeker van zijn dat ze hun versheid behouden.
Het is verleidelijk om steeds maar weer naar het koekblik te reiken, vooral wanneer je hunkert naar iets zoets en lekkers, maar probeer jezelf te beheersen en niet toe te geven aan de verleiding van nog een koekje. Geef jezelf de uitdagende taak om slechts één koekje per dag als traktatie te nemen en je zult verbaasd staan over hoeveel je kunt weerstaan! Het kan een lastige opgave zijn, maar het versterken van je zelfbeheersing kan leiden tot een gezondere levensstijl.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Recept Italiaanse canestrelli koekjes
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 150 gram bloem
- 3 eieren - hardgekookt
- 1 citroen - rasp / zeste van een 1/2 citroen
- 75 gram poedersuiker
- 150 gram roomboter
- ½ vanille
- 3 el poedersuiker
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Kook de eieren en laat ze helemaal afkoelen(!).
- Pak een beslag kom en die hier de bloem, poedersuiker, rasp van de citroenschil, sap van de citroen, binnenkant van het vanillestokje en roomboter (in blokjes) in.
- Kneed dit met een kneedmachine of met je handen voor 5 minuten.
- Snijd de eitjes open en gebruik enkel het eigeel. Duw het geel door een zeef in de beslag kom. Kneed verder voor ongeveer 10 minuten tot er compact deeg ontstaat.
- Leeg het deeg op een bord, dek af met folie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
- Bestrooi na het rusten het aanrecht met bloem en leg het deeg hier op. Rol het deeg uit met een deegroller tot ongeveer 2 centimeter dikte.
- Druk met de koekvormpjes er koekjes uit en maak vervolgens een klein gaatje met een deegringetje in het midden. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze in de oven op 150 graden (met ventilator aan) voor 8 – 10 minuten.
- De koekjes mogen niet te bruin worden. Laat ze afkoelen en bestrooi met poedersuiker voor het serveren.
- Heerlijk Happen!
Deze Blog “Recept Italiaanse canestrelli koekjes “ is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar makkelijke en lekkere recepten zijn onder andere:
We maakten een Italiaanse crema al caffé.
En ook huisgemaakte ricotta, dat is heel eenvoudig.
Iets ingewikkelder maar de moeite waard zijn cannoli’s!
En pesto is ook niet weg te denken uit de Italiaanse keuken.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
De echte persoon!
De echte persoon!
Perfect for the holidays!