Geschatte leestijd: 4 minuten
In Italië hebben ze een gezegde: ‘La vita inizia dopo il caffè’ … het leven begint ná de koffie en dat is daar echt het geval! In deze blog neem ik jullie mee de keuken in en gaan we koffie brouwen. Ook deel ik het recept Italiaanse crema al caffè met je. Een heerlijk koffie recept dat makkelijk te maken is, en die koud gedronken ( of eigenlijk gelepeld ) wordt. koffie recepten
Italianen en hun tradities
Zoals met vele culinaire gerechten en tradities zijn Italianen ontzettend trots op hun koffie. Veel bekende koffiemerken komen daarom ook uit Italië. Denk aan Segafreddo, Lavazza en Illy. Italianen moeten ook vrij weinig hebben van buitenlandse koffies. Het heeft daarom ook heel lang geduurd (in 2018) voordat er een Starbucks vestiging opende in Italië. In de modestad Milaan staat de mooiste Starbucks van de wereld, dat dan weer wel! Volgens mij is dit ook nog maar de enige stad in Italië waar je een Starbucks kunt vinden.
Koffie regeltjes in Italië
Er wordt dus véél koffie gedronken in Italië, maar er zijn uiteraard wel een aantal spelregels over koffie drinken. Hierbij wat do’s, don’ts en leuke weetjes:
- Koffie wordt vaak staand aan de bar gedronken, voornamelijk in de ochtend.
- Koffies met melk zoals latte macchiato, espresso macchiato en cappuccino worden niet meer na 11.00 gedronken.
- Het is sowieso not done om na het eten een cappuccino of latte macchiato te bestellen. Dit wordt gezien als een belediging naar de kok. Na het eten drinkt men een espresso.
- Als je in Italië een ‘caffè` (oftewel een koffie) besteld krijg je een espresso. Een koffie zoals wij ‘m in Nederland kennen is in Italië een ‘caffè americano’ (een Amerikaanse koffie) en dat is simpelweg een espresso met heet water. Dit drinken ook vrij weinig mensen….
- Als je in Italië een Latte macchiato wilt, bestel dan ook een ‘Latte macchiato’. Als je om een ‘latte’ vraagt, krijg je een glas melk.
- Bestel als je in Italië bent een keer een ´affogato al caffè´. Dat is een espresso met een bolletje ijs, erg lekker!
- Koffie wordt in Italiaanse huishoudens nog vaak op het fornuis gemaakt met een percolator.
- Een koffie die ik altijd heel lekker vind is een crema al caffè. Een romige koude koffie die zowel in de zomer als in de winter kan gedronken worden en heel simpel te maken is! Hier onder het recept Italiaanse crema al caffè: koffie recepten
Crema al caffè is een Italiaanse koffiespecialiteit die wordt bereid met espresso en slagroom. Het resultaat is een dikke, rijke en zoete koffie die vaak wordt geserveerd als dessert. Crema al caffè wordt bereid door espresso te maken en vervolgens de warme, opgeklopte slagroom erdoor te scheppen. Het wordt vaak versierd met chocolade of cacao en wordt beschouwd als een luxe en verfijnde drank.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Recept Italiaanse crema al caffè
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 200 ml slagroom
- 50 ml koffie - 2 kopjes espresso
- 20 gr kristalsuiker
- 2 mokkaboontjes
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Doe een uurtje van te voren een beslagkom (bij voorkeur een glazen of rvs) in de vriezer.
- Zet ondertussen de koffie. Meng deze met suiker en laat afkoelen (in de koelkast).
- Haal de beslagkom uit de vriezer en doe hier de slagroom in. Klop de room op met een mixer, totdat het ietsje dikker wordt.
- Voeg op het moment dat de room wat dikker wordt, de koffie toe en klop verder op.
- Zorg er voor dat je het niet opklopt tot hele dikke slagroom, zoals je normaliter zou doen. Het moet een romige crème worden, dus ietwat dunner dan slagroom!
- Zet de beslagkom terug in de koelkast en laat minimaal een uur opstijven.
- Schenk na het opstijven de crème in een koffie kopje of in een prosecco glas en garneer eventueel met een chocolade boontje.
- Tip: zet het koffiekopje of het prosecco glas ook even in de vriezer voordat je de crème hierin schenkt.
Deze blog “Recept Italiaanse crema al caffè” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:
- Italiaanse torta di Mele, ofwel Italiaanse appeltaart!
- Huisgemaakte ricotta, super gemakkelijk.
- Genua, waar we leren echte Italiaanse pesto te maken.
- Roma, waar we een heerlijke gnocchi maken.
- Portofino, voor het lekkerste ijs.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Next stop…. tot volgende maand!
koffie recepten
Echt een aanrader!