Italiaans paciugo ijs uit Portofino

Italiaans paciugo ijs uit Portofino

Je moet eigenlijk gewoon een keer naar Portofino om dit ijsje te eten. Maar tot je er bent geweest maak je gewoon thuis deze heerlijke coupe met dit recept.
Italiaans paciugo ijs uit Portofino

We vervolgens onze reis en stoppen in Portofino. Een klein kustplaatje aan de Ligurische riviera, vlak bij de woonplaats van mijn familie. Maar dit kleine kustplaatsje is niet zo maar een Italiaans stadje. Het is één van de duurste plekken van Italië met luxe merk winkels, chique hotels, gigantische jachten van Hollywood sterren en heel speciaal ijsje. Onderaan deze blog deel ik met jullie het recept voor Italiaans paciugo ijs uit Portofino.

Portofino: de parel van het Middellandse zee gebied, stad van de dolfijnen.

Portofino werd vroeger door de Romeinen gedoopt tot Portus Delphini, de stad van de dolfijnen, vanwege het grote aantal dolfijnen die er vroeger zwommen. Maar ook vandaag de dag kun je nog regelmatig een dolfijn spotten in Portofino. Hierdoor is een het een van de weinige plekken in Italië waar je een dolfijn kan vinden. 

Mini Hollywood

Het heeft amper 600 inwoners, maar toch puilt het uit van de toeristen in het hoogseizoen. Als je op vakantie gaat in Liguria, kan een bezoekje aan Portofino niet ontbreken. In de jaren 50 werd het stadje door menig Hollywood ster ontdekt waardoor het veel bekendheid kreeg. Elizabeth Taylor, , Madonna, Brad Pitt, Barbara Streisand, Denzel Washington, Leonardi di Caprio, Kim Kardashian, Ringo Starr en Robert de Niro zijn wel eens op het beroemde ‘Piazetta’ gespot. George Clooney heeft zelfs een ligplaats voor zijn enorme luxe jacht en is er regelmatig te vinden. Niet zo gek ook dat de huizen in Portofino een van de duurste van Italië zijn. 

Italiaans paciugo ijs uit Portofino
Het beroemde piazetta waar menig hollywood ster is gespot
pagiugo recept
De vele boten in de haven Portofino, zou die in de verte van George Clooney zijn?

Een bezoek is niet compleet zonder een ‘paciugo’

Gelukkig is portofino niet alleen maar voor Hollywood sterren. Het is ook een hele leuke stad voor de ‘gewone toerist’. Geniet van de prachtige huisjes, de mooie haven en de azuur blauwe zee. Daarnaast heeft Portofino een mooie vuurtoren waar je via een heel mooi wandel pad terecht kan komen. 

Als je richting de vuurtoren loopt word je beloond met prachtige uitzichten.

Italiaans paciugo ijs uit Portofino

Maar het leukste aan Portofino vind ik nog wel de ‘paciugo’.  Dit is een specialiteit die je alleen maar hier vindt. Deze ijs coup werd bedacht in 1941 door de bazin van het bekende café Excelsior wat op het bekende pleintje zat. Toen een klant aan haar vroeg wat het precies was, had ze eigenlijk niet echt een benaming voor deze coupe. Daarom antwoorde ze maar: ‘È un paciugo!’ Letterlijk: ‘Het is een mengelmoes’. Deze naam beviel iedereen zo goed, dat het werd omgedoopt tot een ‘paciugo’

Nu we niet zo veel kunnen reizen, wil ik de paciugo even naar Nederland halen door het recept met jullie te delen. Ondanks dat het een mengelmoes is, is het simpel te maken en heel erg lekker! Mochten we toch weer kunnen reizen en je bent in Portofino, dan moet je zeker zo’n ‘paciugo’ nemen. Deze mix van een paar bolletjes ijs en fruit kost wel zo’n 10 euro, maar ja het is en blijft Portofino!

De bekendste ijssalon van Portofino waar je een paciugo kunt halen.
Een heerlijke plek om je ‘paciugo’ te eten! Elk jaar ga ik er even langs. 
Italiaans paciugo ijs uit Portofino

Italiaans paciugo ijs uit Portofino

Je moet eigenlijk gewoon een keer naar Portofino om dit ijsje te eten. Maar tot je er bent geweest maak je gewoon thuis deze heerlijke coupe met dit recept.
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: ijs
Keuken: Italiaans
Trefwoord: chocolade, frambozen, Portofino
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 1 persoon
calorieën:
Auteur: Tim Harzing

Benodigdheden:

ijscoupe

Ingrediënten: 

  • 2 bollen Italiaans slagroomijs
  • 2 bollen bosvruchtenijs
  • 2 aardbeien
  • 3 frambozen
  • 2 el slagroom
  • 2 el frambozensiroop
  • geraspte pure chocolade

En zo maak je het:

  • Schenk de siroop onderin het glas.
  • Voeg het slagroomijs en bosvruchten ijs toe.
  • Voeg de aardbeien en de frambozen toe. 
  • Doe de slagroom in een spuitzak en spuit de slagroom in een mooie toef op het ijs.
  • Garneer met de geraspte pure chocolade en eventueel nog een aardbei of framboos.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Italiaans paciugo ijs recept uit Portofino” is een bijdrage van Tim van La Cucina di Tim. Neem ook eens een kijkje op zijn website.

Andere blog(s) van Tim lezen? Check dan onderstaande eens:

Italiaans paciugo ijs uit Portofino

ijs recept

3 gedachten over “Italiaans paciugo ijs uit Portofino”

  1. Pingback: Italiaanse Gnocchi alla Romana - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Italiaanse salsa di noci uit Rapallo - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept