Italiaanse Gnocchi alla Romana

Italiaanse Gnocchi alla Romana

Een wellicht minder bekende gnochhi hier in Nederland, dit is een klassieker uit de Italiaanse keuken.
Italiaanse Gnocchi alla Romana

Italiaanse Gnocchi alla Romana: een van de oudste pasta’s uit Rome! We vervolgen onze reis en we stoppen in het midden van het land. De hoofdstad van Italië: Rome! En ja, wie al in Rome is geweest kan dit beamen: Deze historische stad is gewoon een groot museum. Daarnaast is het ook nog eens de grondlegger van de Italiaanse keuken. Ook zijn er ontzettend veel gerechten ontstaan. Een van de oudste gerechten uit de Italiaanse keuken is de Gnocchi alla Romana. Wat dat precies is dat ga ik natuurlijk uitgebreid vertellen. En uiteraard deel ik ook het recept!

Een van de belangrijkste steden van de westerse cultuur

Rome is niet in een dag gebouwd’‘Alle wegen leiden naar Rome’When in Rome……’. Rome is met 2700 jaar één van de oudste en belangrijkste steden in Europa. Hoofdstad van het Romeinse Rijk, Romeinse republiek, Romeinse keizerrijk en nu sinds de 18de eeuw van Italië. Wie in Rome is geweest, weet waar ik over praat als ik dit zeg: Deze stad is gewoon een groot museum. Ik ben er nu twee keer geweest en nog steeds niet uitgekeken. Het Colosseum, het Roma Forum, de Spaanse trappen, de Trevi fontein, het Pantheon, Vaticaanstad… en dit is nog maar het topje van de ijsberg. 

Italiaanse Gnocchi alla Romana
Het Sint Pietersplein in Vaticaanstad, heel indrukwekkend! 
gnocchi recept
De Spaanse trappen, de bekendste trappen van Europa.
De Trevi fontein, voor corona was het onmogelijk om een foto te maken zonder mensen, kun je het nog voorstellen?
Het Colosseum, alsof je terug in de tijd stapt! 

Een paar van mijn tips als je in Rome bent: 

  • B&B Sophia suites: een hele goede, centraal gelegen betaalbare bed & breakfast.
  • Trastavere is een hele leuke wijk met heel veel traditionele restaurantjes: Papa Ré is een aanrader.
  • Gelateria Gioletti: Oudste en beste ijssalon van Italië!
  • Wil je eens heel lekker en luxe uiteten ga dan naar Hotel Artemide om te eten in Ristorante Ambrosia. Een heel goed restaurant op het dak van het hotel!
  • Pizzeria San Marco: traditionele Napolitaanse pizza’s.
  • Naast de standaard bezienswaardigheden: loop gewoon rond door Rome en laat je betoveren door de magie en historie van deze stad. 
  • La Sandwicheria bij de Spaanse trappen voor de lekkerste Italiaanse panini’s.
Italiaanse Gnocchi alla Romana
Een aantal jaar geleden bij ristorante Ambriosa, wat verlang ik terug naar een vakantie!
Een heerlijke ijscoupe bij Gioletti.

Grondlegger van de Italiaanse keuken. 

Aangezien deze stad het begin van Italië was, is het ook heel logisch dat het de grondlegger is van de Italiaanse keuken. Vele gerechten zijn in deze omgeving ontstaan: Spaghetti alla carbonaracacio e pepesaltimbocca alla Romanaspaghetti alla amatriciana, zijn enkele voorbeelden. Maar een van de oudste recepten is toch wel gnocchi alla Romana… 

Gnocchi, dat kennen we allemaal wel. Italiaanse pasta gemaakt van aardappel. Maar gnochhi alla Romana is heel wat anders. Ver in het Romeinse Rijk, kon men nog helemaal niet aan aardappel komen. Deze waren pas halverwege de 15de eeuw beschikbaar in Europa. Daarom gebruikte de Romeinen semolina voor heel veel gerechten. Semolina is het Italiaanse woord voor griesmeel en in is feite grof gemalen tarwe.  

Dit gerecht werd dus ver voor de aardappel gnocchi gemaakt. En is dus eigenlijk ook de grondlegger van gnocchi die wij allemaal kennen. De gnocchi alla Romana verschillen ook erg van smaak in vergelijking met de aardappel gnocchi. Door het griesmeel krijgen ze een hele luchtige en zachte structuur. 

Italiaanse Gnocchi alla Romana: Pasta van het vuur

Maar…. hoe maak je ze? Zoals de meeste Italiaanse gerechten, heel simpel. In het Romeinse rijk hadden ze natuurlijk niet heel veel apparatuur voor handen. Het is een van de weinige pasta´s waar het deeg op het vuur wordt gemaakt. Je mengt melk, boter, griesmeel en eieren tot een dikke pap. Hier voeg je uiteraard nog Parmezaanse of pecorino kaas aan toe. Maar dan ben je er nog niet! Je laat het afkoelen en snijdt vervolgens plakjes gnocchi. In de oven krijgen de gnocchi een krokant laagje en zijn ze klaar om te eten.

Wat betreft de saus kun je ook alle kanten op. Ze zijn lekker met beciamella (Italiaanse witte saus https://www.lacucinaditim.nl/recepten/soepen-en-bijgerechten/besciamella ) en sugo di pomodoro (basis tomatensaus https://www.lacucinaditim.nl/recepten/pasta/sugo-di-pomodoro ), maar wat mij betreft zijn ze het lekkerste met een beetje gesmolten boter en Parmezaanse kaas. Kijk voor het volledige recept hieronder! 

Italiaanse Gnocchi alla Romana

Italiaanse Gnocchi alla Romana

Een wellicht minder bekende gnochhi hier in Nederland, dit is een klassieker uit de Italiaanse keuken.
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: ei, gnocchi, Parmezaanse kaas
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Tim Harzing

Benodigdheden:

pan
ovenschaal
bakpapier

Ingrediënten: 

  • 1 ltr halfvolle melk
  • 30 gram boter
  • 2 theelepels gemalen nootmuskaat
  • 250 gram semolino - (griesmeel )
  • 2 eierdooiers
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Voor de saus:

  • 30 gram boter
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas

En zo maak je het:

  • Laat de melk warm worden in een pan samen met de 30 gram boter en de nootmuskaat. 
  • Voeg, als de melk warm is, het griesmeel beetje bij beetje toe. Blijf roeren tot dat er een dik deeg/dikke pap ontstaat.
  • Haal van het vuur af, voeg de twee eidooiers en de 100 gram Parmezaanse kaas toe en roer goed door tot dat het een geheel is. Laat vervolgens even afkoelen.
  • Pak twee stukken bak papier, verdeel het deeg over beide stukken en rol op als een soort worst.
    Italiaanse gnocchi alla romana
  • Leg in de koelkast en laat voor een half uur rusten. 
  • Het deeg zal na een half uurtje stevig zijn geworden en snijd vervolgens plakken van 2 centimeter dikte.
  • Pak een ovenschaal en leg de plakjes als dakpannetjes hier in. Smelt het andere deel van de boter en giet dit over de gnocchi heen.
  • Garneer met de Parmezaanse kaas en doe de ovenschaal in de oven voor 30 minuten op 180 graden. Zet daarna nog even de grill aan voor 10 minuten. Serveer met nog meer Parmezaanse kaas!
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Italiaanse Gnocchi alla Romana” is een bijdrage van Tim van La Cucina di Tim, neem ook eens een kijkje op zijn website.

Tim heeft al een aantal heerlijke klassiekers hier gedeeld, fan van de Italiaanse keuken? Maak dan ook eens één van onderstaande recepten!

Next stop in deze Italiaanse reis….. Nog eventjes geduld! Tot de volgende.

4 gedachten over “Italiaanse Gnocchi alla Romana”

  1. Pingback: Basisrecept Italiaanse Pesto Genovese - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Italiaanse salsa di noci uit Rapallo - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept