Estimated reading time: 3 minuten
Dat ik fan van stoofpotten ben mag voor jullie geen geheim meer zijn. Een stifado recept stond nog niet op mijn blog. Stifado is een echte klassieker uit de Griekse keuken. Traditioneel gemaakt met konijn en kleine zilveruien. Overigens niet de in het zuur ingelegde uitjes. Helaas zijn zowel konijn als deze uitjes in Nederland moeilijk te verkrijgen. Konijn meestal alleen rond de kerst en is vaak prijzig. In deze stifado een heerlijk Grieks eenpansgerecht gebruiken we sukadelappen.
Deze zijn hier het hele jaar rond te krijgen. De uitjes heb ik vervangen voor sjalotten, die een subtiele zoetheid en diepte aan het gerecht toevoegen. Een stifado maken is niet ingewikkeld, het kost alleen tijd, een kenmerk dat het nog authentieker maakt. Zoals met de meeste stoofpotten geldt, hoe langer je het laat sudderen, hoe beter de smaken zich vermengen en intensiveren. Geef hem een paar uur om te koken, zodat de kruiden en de sappige stukken vlees hun volledige potentieel bereiken, en dan kun je smullen van een originele Griekse klassieker die je zintuigen zal verwennen en je huis zal vullen met een verrukkelijke geur.
Stifado een heerlijk Grieks eenpansgerecht
Dit stifado recept is mijn interpretatie van een Griekse stifado. Zoals dat met veel van dit soort recepten gaat, wordt het in het land van herkomst ook aangepast. Elke regio heeft net zijn eigen touch. Eigen ingrediënten of bereidingswijze. En dat is het mooie aan koken en uitwisselen van recepten.
We kunnen er allemaal onze eigen draai aan geven. Ook maken? Zet eerst alles klaar zodat je gemakkelijk aan de slag kunt. Er zitten best veel kruiden en specerijen in deze stoof.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Stifado een heerlijk Grieks eenpansgerecht
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 1½ kilo sukadelappen - op kamertemperatuur
- 10 kleine sjalotten
- 2 takjes rozemarijn
- 2 tenen knoflook - gehakt
De specerijen:
Uit de voorraadkast:
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 eetlepels bloem
- 100 ml zoete Rode Griekse wijn - dessertwijn
- 30 ml balsamicoazijn
- 1 blik tomatenblokjes 400 gram
- 1 blokje runderbouillon
- 2 eetlepels honing
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is.
- Het handigst is om alles af te wegen en klaar te zetten zodat je makkelijk aan de slag kunt. Het zijn best wat ingrediënten en specerijen. Maar als het klaar staat valt het bereiden reuze mee!
- Maak de sjalotten schoon maar haal niet het kontje eraf. Zo blijven ze heel tijdens het stoven.
- Snijd het vlees in blokjes en doe in een kom. Breng op smaak met zout en peper en strooi de bloem erop. Mix zodat er overal een laagje bloem op zit.
- In je stoofpan doe je een scheut olijfolie en bak het vlees goudbruin. Doe dit in drie delen zodat de pan niet te vol is. Schep de gebakken blokjes in een kom tot gebruik.
- Voeg weer een beetje olie toe en bak de sjalotten en knoflook even aan. Voeg vervolgens alle specerijen en tomatenpuree toe. Blus af met de balsamico en rode wijn. Voeg de honing toe en verkruimel het blokje bouillon erbij.
- Schep het vlees in de pan erbij en vul het aan met de tomatenblokjes en water ( ongeveer een halve tot max één liter lauw water) Leg de takjes rozemarijn erop, en dan het deksel erop.
- Nu kan het stoven gaan beginnen. ( Op een laag pitje) Laat de pan een uur of vier tot vijf staan. Daarna is het vlees boterzacht.
- Heerlijk Happen!
Andere lekkere stoofpotjes maken? Maak dan eens één van deze:
Deze stoofpot sukadelappen met kastanjechampignons.
Of deze kippendij gestoofd in Italiaanse kruiden.
Maar ook deze Ierse runderstoof met halslappen en pompoen.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Lekker genieten van al dat Griekse eten
Lekker
Tip: konijn is redelijk goed verkrijgbaar in Vlaanderen.
Heerlijk vakantiegevoel krijg je hier van
Dit is zo lekker!! Gaat bij mij 8-10 uur in de slowcooker en ik voeg 400 gram krieltjes toe. De zilveruitjes vervang ik door Amsterdamse uien, goed afgespoeld met water, is prima te doen. Ik zeg: eet smakelijk!
Overheerlijk! Ik heb graag groente in mijn stoofpotten, daarom ook heb ik aan de ingrediënten nog 2 dikke wortelen in julienne versneden en 2 aubergines in grove stukken eraan toegevoegd. Ik ben het zojuist gaan proeven, na 3u30 in de oven aan 130°C: fan-tas-tisch!! Ik laat het afkoelen en serveer de stifado morgen avond. Ik kijk er al naar uit, het wordt wat…
Wat goed zeg! ben benieuwd hoe het gesmaakt heeft, gr Francine
heeeeerlijk gegeten hiervan.
We waanden ons terug in Zakynthos!
We hebben het extra lang laten sudderen, waardoor het vlees uit elkaar viel.
Volop lekkere smaken en geuren in je huis.
Aanrader dus!
Wat leuk om te horen! fijn dat het zo gesmaakt heeft, gr Francine.
Zo’n heerlijk recept ! Neem een hap, sluit je ogen en je waant je in Griekenland
Dat gevoel heb ik er ook bij ja!
Wat een heerlijke gerechtjes
Delicious!