Gezond leven en wijn drinken? Het kan!

Stifado een heerlijk Grieks eenpansgerecht

Stoofpotten ik hou ervan! Dit is een perfect stoofrecept.
Gezond leven en wijn drinken? Het kan!

Dat ik fan van stoofpotten ben mag voor jullie geen geheim meer zijn. Een stifado recept stond nog niet op mijn blog. Stifado is een echte klassieker uit de Griekse keuken. Traditioneel gemaakt met konijn en kleine zilveruien. Overigens niet de in het zuur ingelegde uitjes. Helaas zijn zowel konijn als deze uitjes in Nederland moeilijk te verkrijgen. Konijn meestal alleen rond de kerst en is vaak prijzig. In deze stifado een heerlijk Grieks eenpansgerecht gebruiken we sukadelappen. Deze zijn hier het hele jaar rond te krijgen. De uitjes heb ik vervangen voor sjalotten. Een stifado maken is niet ingewikkeld het kost alleen tijd. Zoals met de meeste stoofpotten geldt, hoe langer hoe beter! Geef hem een paar uur en dan kun je smullen van een originele Griekse klassieker.

stifado maken
Ik heb de stoofpan een uurtje of vijf laten stoven.
Gezond leven en wijn drinken? Het kan!

Stifado een heerlijk Grieks eenpansgerecht

Stoofpotten ik hou ervan! Dit is een perfect stoofrecept.
4.94 van 16 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: stifado, stoofpot
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 20 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

stoofpan

Ingrediënten: 

  • kilo sukadelappen - op kamertemperatuur
  • 10 kleine sjalotten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 tenen knoflook - gehakt

De specerijen:

  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • zout / peper
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 tl korianderpoeder

Uit de voorraadkast:

  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 eetlepels bloem
  • 100 ml zoete Rode Griekse wijn - dessertwijn
  • 30 ml balsamicoazijn
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 blokje runderbouillon
  • 2 eetlepels honing

En zo maak je het:

  • Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is.
  • Het handigst is om alles af te wegen en klaar te zetten zodat je makkelijk aan de slag kunt. Het zijn best wat ingrediënten en specerijen. Maar als het klaar staat valt het bereiden reuze mee!
  • Maak de sjalotten schoon maar haal niet het kontje eraf. Zo blijven ze heel tijdens het stoven.
  • Snijd het vlees in blokjes en doe in een kom. Breng op smaak met zout en peper en strooi de bloem erop. Mix zodat er overal een laagje bloem op zit.
  • In je stoofpan doe je een scheut olijfolie en bak het vlees goudbruin. Doe dit in drie delen zodat de pan niet te vol is. Schep de gebakken blokjes in een kom tot gebruik.
  • Voeg weer een beetje olie toe en bak de sjalotten en knoflook even aan. Voeg vervolgens alle specerijen en tomatenpuree toe. Blus af met de balsamico en rode wijn. Voeg de honing toe en verkruimel het blokje bouillon erbij.
  • Schep het vlees in de pan erbij en vul het aan met de tomatenblokjes en water ( ongeveer een halve tot max één liter lauw water) Leg de takjes rozemarijn erop, en dan het deksel erop.
  • Nu kan het stoven gaan beginnen. ( Op een laag pitje) Laat de pan een uur of vier tot vijf staan. Daarna is het vlees boterzacht.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
stifado recept
De geuren die uit de pan komen zijn onweerstaanbaar lekker!

Stifado een heerlijk Grieks eenpansgerecht

Dit stifado recept is mijn interpretatie van een Griekse stifado. Zoals dat met veel van dit soort recepten gaat, wordt het in het land van herkomst ook aangepast. Elke regio heeft net zijn eigen touch. Eigen ingrediënten of bereidingswijze. En dat is het mooie aan koken en uitwisselen van recepten. We kunnen er allemaal onze eigen draai aan geven. Ook maken? Zet eerst alles klaar zodat je gemakkelijk aan de slag kunt. Er zitten best veel kruiden en specerijen in deze stoof.

Andere lekkere stoofpotjes maken? Maak dan eens één van deze:

Stifado een heerlijk Grieks eenpansgerecht
Heerlijk wat rijst of een aardappeltje erbij serveren.

Andere inspiratie zoals deze stifado een heerlijk Grieks eenpansgerecht:

13 gedachten over “Stifado een heerlijk Grieks eenpansgerecht”

  1. Pingback: Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood - Heerlijke Happen

  2. 5 sterren
    Dit is zo lekker!! Gaat bij mij 8-10 uur in de slowcooker en ik voeg 400 gram krieltjes toe. De zilveruitjes vervang ik door Amsterdamse uien, goed afgespoeld met water, is prima te doen. Ik zeg: eet smakelijk!

  3. 5 sterren
    Overheerlijk! Ik heb graag groente in mijn stoofpotten, daarom ook heb ik aan de ingrediënten nog 2 dikke wortelen in julienne versneden en 2 aubergines in grove stukken eraan toegevoegd. Ik ben het zojuist gaan proeven, na 3u30 in de oven aan 130°C: fan-tas-tisch!! Ik laat het afkoelen en serveer de stifado morgen avond. Ik kijk er al naar uit, het wordt wat…

  4. 5 sterren
    heeeeerlijk gegeten hiervan.
    We waanden ons terug in Zakynthos!
    We hebben het extra lang laten sudderen, waardoor het vlees uit elkaar viel.
    Volop lekkere smaken en geuren in je huis.
    Aanrader dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept