7 tips voor de perfecte tapas avond

Tips voor een perfecte tapas avond

Geschatte leestijd: 5 minuten

7 goede tips om van jouw tapas-avond een écht succes te maken

Denk je even in: een tafel vol smakelijke tapas, lekkere drankjes, volop gezelligheid, Spaanse muziek en een tafel vol vrienden en familie. Hoe gezellig is dat? Een tapas-avond organiseren voor een groepje vrienden, familie of misschien zelfs collega’s is hartstikke gezellig.

Maar: naast het opzoeken van heerlijke tapas recepten, zijn er nog een aantal punten waar je op moet letten bij het voorbereiden van zo’n smaakvolle avond in Spaanse sferen. Hoe je dat doet? Simpel: met de handige tips en tricks in dit artikel, ik geef je zeven tips voor een perfecte tapas avond.

1. Heerlijke tapas recepten vol variatie

Eerlijk is eerlijk: het eten is natuurlijk het belangrijkst op een Spaanse tapas-avond. Begin daarom vroeg met de voorbereiding van de gerechtjes die je klaar wil maken. De basis van tapas bestaat uit veel kleine gerechtjes met ieder een eigen smaak. Dit kan echt van alles zijn, zoals vis, vlees én vega. Houd alle gerechtjes écht klein en zorg voor voldoende diversiteit. Kijk ook naar de eetgewoonten van de mensen die bij je komen eten. Zijn het voornamelijk vleeseters of eten de meeste mensen vegetarisch?

7 tips voor de perfecte tapas avond

2. Ga voor een paar goede basis tapas

Je kunt je met tapas natuurlijk lekker uitsloven in de keuken. Maar: het is belangrijk om ook een goede basis te hebben met een paar ‘standaard’ tapas die eigenlijk bijna iedereen wel lekker vindt. Hierbij moet je denken aan olijven, brood met aïoli dip, serrano ham, manchego kaas, tomaatjes in olie, meloen met ham, salade en een Spaanse tortilla. Daarmee scoor je sowieso altijd en dan heb je meer tijd voor het bereiden van de warme gerechtjes.

3. Opdienen van tapas in etappes

Het leuke van tapas is dat je er een avondvullend programma van kunt maken. Je hoeft namelijk niet alles tegelijk op tafel te zetten, omdat tapas meestal in verschillende etappes komen. Hierbij is het wel aan te raden om altijd te beginnen met koude tapas, zoals olijven en brood met dip. De warme tapas kun je vervolgens tegelijk maken of je kiest ervoor om vooraf wat tapas voor te bereiden die je op de avond zelf alleen even in de oven hoeft te doen. Op die manier kan de kok ook gewoon mee eten – wel zo gezellig.

4. Zorg voor bijpassende Spaanse drankjes

Wat zeker niet mag ontbreken bij tapas is een smakelijk Spaanse drankje. Hét ultieme drankje is natuurlijk sangria; lekkere rode wijn met verse vruchtjes. Ook andere wijnen kunnen heel goed bij Spaanse tapas zoals een lichte witte wijn of een soepele rode wijn. Sluit af met een spetterende cocktail zoals Tinto de Verano of Agua de Valencia. Liever aan de borrel? Kies dan voor Licor 43 – écht Spaans! Natuurlijk kun je ook kiezen voor alcoholvrije cocktails of alcoholvrije wijn.

Winterse Pastis siroop sangria

5. Kies een goede playlist met Spaanse muziek uit

Een avondje tapas eten nog net wat sfeervoller maken? Dat doe je natuurlijk met een goede playlist vol Spaanse hits! Op Spotify en YouTube vind je volop lijsten met fijne tunes die je bij zo’n avondje kunt afspelen. Neem bijvoorbeeld deze lijst op YouTube waarin je de beste ‘Spanish cafe relaxing music’ vindt. Ideaal als achtergrondmuziek tijdens het serveren van de koude tapas en de warme tapas. Aan het einde van het eten op zoek naar wat dansbaarders? Dan is deze ‘Fiesta Latina Mix” playlist een goede optie.

6. Benodigdheden om tapas te maken

Om je tapas-avond succesvol te maken, is het prettig om over een paar keukenapparaten en andere handige gear te beschikken. Een oven is onmisbaar; daar maak je de meest lekkere Spaanse gerechtjes in. Écht goede bakpannen of zelfs een frituur is eveneens van belang. Heb je een bakplaat a la plancha dan zit je helemaal goed. Voor tapas is het leuk om allerlei kleurrijke schaaltjes te hebben waar je de gerechten in kunt serveren. Basisproducten die hier altijd bij van pas komen zijn knoflook, pepers en olie.

7. Tapas-avond met een twist: samen koken

Het organiseren van een tapas-avond voor je vrienden is natuurlijk leuk, maar wat ook erg gezellig is, is om dit samen met je gezelschap te doen. Oftewel: om samen aan de slag te gaan met het voorbereiden van lekkere hapjes en drankjes! Dit kun je doen op de plek waar jullie gaan eten (bij jou/jullie) of je vraagt mensen om zelf thuis alvast iets voor te bereiden wat ze mee kunnen nemen. Zo verdeel je het werk een beetje en kun je samen genieten van heerlijke tapas recepten! Fijne tips voor een perfecte tapas avond toch?

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Tips voor een perfecte tapas avond

Start » Blog » Tips voor een perfecte tapas avond

1 gedachte over “Tips voor een perfecte tapas avond”

  1. Pingback: Tapas knoflook garnalen met verse peterselie - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *