Gazpacho Spaanse koude soep

Gazpacho Spaanse koude soep

We maken een typisch Spaanse klassieker, zeker met warme temepraturen een goede keuze!
Gazpacho Spaanse koude soep

Ken je het spreekwoord ” de soep wordt nooit zo heet gegeten als zij wordt opgediend”? Dat is met gazpacho daadwerkelijk het geval! Dit is namelijk een koude Spaanse soep en ik ben fan. Als je alleen maar hete soep gewend bent is het best even gek dat je zomaar het glaasje aan je lippen kunt zetten en het kunt opdrinken. Zelf vind ik een hele kom een beetje teveel van het goede daarom serveer ik het in leuke glaasjes als bijvoorbeeld tapas, of als voorgerechtje voor de maaltijd. Als het buiten flink warm is dan is dit een lekker alternatief voor warme soep. Oh en wist jij trouwens dat het woord komt van het Latijnse woord “caspa”? Dat betekent restje. Nou je kunt hier prima je restjes tomaat, komkommer en paprika in verwerken. Een fijn gazpacho recept als deze kon dus niet ontbreken op mijn website.

gazpacho recept
Heerlijk zacht en tongstrelend lekker dit koude soepje.
Gazpacho Spaanse koude soep

Gazpacho Spaanse koude soep

We maken een typisch Spaanse klassieker, zeker met warme temepraturen een goede keuze!
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Soep
Keuken: spaanse
Trefwoord: geroosterde paprika, komkommer, tomaat
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

Ingrediënten: 

  • 500 gram rijpe tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 ui
  • 1 sneetje wit brood
  • 1 geroosterde paprika
  • 50 ml olijfolie extra vergine
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el rode wijnazijn
  • 3 takjes verse peterselie

uit de voorraadkast:

  • zout / peper

En zo maak je het:

  • Doe alle ingrediënten in je blender. Je kunt het beste alles even grof snijden zodat de blender het makkelijk aan kan. Draait tot je een mooie gladde soep hebt.
  • Wil je hem echt silky smooth hebben? Haal hem dan door een grove zeef heen.
  • Zet de soep weg in de koelkast en laat hem goed koud worden.
  • Serveer met wat extra stukjes komkommer en eventueel wat peterselie erbij.
  • Heerlijk Happen!
Wil je wat pit? Voeg dan een rood pepertje toe, en rooster eerst je paprika op de bbq! Haal wel het zwart geblakerde velletje van je paprika af. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Gazpacho Spaanse koude soep
Ook heerlijk om te serveren bij een bbq bijvoorbeeld als voorgerechtje.

Gazpacho Spaanse koude soep

Zoals met recepten die al eeuwen meegaan is de exacte herkomst niet helemaal meer vast te stellen. De Moren, de Romeinen, het gerecht kent zijn herkomst in ieder geval in de Mediterraanse regio. Overigens werden er pas na de 19e eeuw tomaten aan dit gerecht toegevoegd en is dit een gebruikelijk ingrediënt geworden in de gazpacho Spaanse koude soep. Zoals met zoveel recepten zal ik ook een andere versie maken. Want je hebt ook gele en groene paprika’s en tomaten. Ben nu al benieuwd naar de smaken van deze soepjes! Je krijgt met deze soep in ieder geval zeker je benodigde hoeveelheid groente per dag wel binnen, want ongemerkt drink je alle groenten.

Andere lekkere Spaanse gerechtjes? Of fijne soepjes als deze? Probeer dan eens deze:

Gebruik altijd kwaliteits producten, dit kom je smaak ten goede.

1 gedachte over “Gazpacho Spaanse koude soep”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept