Zachte boterkip uit de römertopf

Zachte boterkip uit de römertopf

Geschatte leestijd: 4 minuten

Laatst kreeg ik van Nora French zelf haar laatste Pioppi kookboek uitgereikt. Een prachtige lange en vooral slanke dame! En als je er dan zo prachtig uitziet dan moet je natuurlijk wel even checken wat voor recepten deze dame opgeschreven heeft. Eigenlijk ben ik niet een enorme kookboeken-kookster. Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik moet zeggen er staan echt een hoop leuke recepten in. Zo ook het recept voor boterkip uit de oven. Wel gewoon uit een ovenschaal in de oven en dat moest ik toch een beetje “Heerlijke Happen proof” maken. Ik ging aan de slag met haar recept en maakte er deze heerlijke zachte boterkip uit de römertopf mee. kip oven gerecht

Tijm is een kruid dat veel gebruikt wordt in de keuken voor het versterken van de smaak van gerechten. Het heeft kleine, fijne blaadjes en een subtiele, pittige smaak. Tijm groeit als een busk en is een lid van de lavendelfamilie. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere kruiden zoals rozemarijn en basilicum.

Zachte boterkip uit de römertopf
Letterlijk boterzacht deze kip.

En zo maak je de Zachte boterkip uit de römertopf:

-Neem eerst de römertopf erbij en zet deze in koud water. 10 minuten tot een half uurtje is genoeg.

-Pak de hele kip erbij en zorg dat hij op kamertemperatuur is. De oven verwarmen we NIET voor, de kip gaat koud de oven in.

-Maak de sjalotten schoon en snij ze door het midden. Leg deze op de bodem van de geweekte römertopfschaal. Leg hier ook 3 schoongemaakte tenen knoflook bij.

De kip bereiden

Pak de kip voor de boterkip uit de oven erbij en laat het elastiek eromheen zitten, deze kun je gewoon meebakken in de oven. Snij de citroen in kwarten en prop deze in de holte van de kip samen met de kruiden en de 3 andere tenen knoflook. Besmeer de bovenkant van de kip met de roomboter en bestrooi met peper en zout.

Zachte boterkip uit de römertopf kip oven gerecht
Smeer de boter over de hele kip.

Leg de kip in de römertopf en zet in de oven. Zet de temperatuur op 180 graden en laat de kip zo ruim ander half uur stoven. Daarna 10 minuutjes het deksel eraf halen en nog even laten bruinen in de oven.

Zachte boterkip uit de römertopf

Dan haal je de kip uit de oven en zul je merken dat hij echt boterzacht is! Snij de kip op een houten plank in stukken .

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Zachte boterkip uit de römertopf

Zachte boterkip uit de römertopf

Laatst kreeg ik van Nora French zelf haar laatste Pioppi kookboek uitgereikt. Een prachtige lange en vooral slanke dame!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 28 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: boterkip
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 435kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Römertopf

Ingrediënten:

 • 1 hele scharrelkip
 • 50 gram roomboter
 • 3 sjalotten
 • 1 citroen
 • zeezout
 • peper - versgemalen
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 takjes tijm
 • 6 tenen knoflook

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Neem eerst de römertopf erbij en zet deze in koud water. 10 minuten tot een half uurtje is genoeg.
 • Pak de hele kip erbij en zorg dat hij op kamertemperatuur is. De oven verwarmen we NIET voor, de kip gaat koud de oven in.
 • Maak de sjalotten schoon en snij ze door het midden. Leg deze op de bodem van de geweekte römertopfschaal. Leg hier ook 3 schoongemaakte tenen knoflook bij.

De kip bereiden

 • Pak de kip erbij en laat het elastiek eromheen zitten, deze kun je gewoon meebakken in de oven. Snij de citroen in kwarten en prop deze in de holte van de kip samen met de kruiden en de 3 andere tenen knoflook. Besmeer de bovenkant van de kip met de roomboter en bestrooi met peper en zout.
 • Smeer de boter over de hele kip.
 • Leg de kip in de römertopf en zet in de oven. Zet de temperatuur op 180 graden en laat de kip zo ruim ander half uur stoven. Daarna 10 minuutjes het deksel eraf halen en nog even laten bruinen in de oven.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Zachte boterkip uit de römertopf? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

kip oven gerecht

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Zachte boterkip uit de römertopf

2 gedachten over “Zachte boterkip uit de römertopf”

 1. Pingback: Super zachte shortribs uit de oven - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept