Zachte boterkip uit de römertopf

Zachte boterkip uit de römertopf

Laatst kreeg ik van Nora French zelf haar laatste Pioppi kookboek uitgereikt. Een prachtige lange en vooral slanke dame! En als je er dan zo prachtig uitziet dan moet je natuurlijk wel even checken wat voor recepten deze dame opgeschreven heeft. Eigenlijk ben ik niet een enorme kookboeken-kookster. Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik moet zeggen er staan echt een hoop leuke recepten in. Zo ook het recept voor boterkip. Wel gewoon uit een ovenschaal in de oven en dat moest ik toch een beetje “Heerlijke Happen proof” maken. Ik ging aan de slag met haar recept en maakte er deze heerlijke zachte boterkip uit de römertopf mee.

 • 1 hele scharrelkip
 • blokje van 50 gram roomboter
 • 3 sjalotten
 • 1 citroen
 • zeezout en versgemalen peper
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 takjes tijm
 • 6 tenen knoflook
Zachte boterkip uit de römertopf
Letterlijk boterzacht deze kip.

En zo maak je de Ossobuco met gemolata:

-Neem eerst de römertopf erbij en zet deze in koud water. 10 minuten tot een half uurtje is genoeg.

-Pak de hele kip erbij en zorg dat hij op kamertemperatuur is. De oven verwarmen we NIET voor, de kip gaat koud de oven in.

-Maak de sjalotten schoon en snij ze door het midden. Leg deze op de bodem van de geweekte römertopfschaal. Leg hier ook 3 schoongemaakte tenen knoflook bij.

De kip bereiden

Pak de kip erbij en laat het elastiek eromheen zitten, deze kun je gewoon meebakken in de oven. Snij de citroen in kwarten en prop deze in de holte van de kip samen met de kruiden en de 3 andere tenen knoflook. Besmeer de bovenkant van de kip met de roomboter en bestrooi met peper en zout.

Zachte boterkip uit de römertopf
Smeer de boter over de hele kip.

Leg de kip in de römertopf en zet in de oven. Zet de temperatuur op 180 graden en laat de kip zo ruim ander half uur stoven. Daarna 10 minuutjes het deksel eraf halen en nog even laten bruinen in de oven.

Zachte boterkip uit de römertopf

Dan haal je de kip uit de oven en zul je merken dat hij echt boterzacht is! Snij de kip op een houten plank in stukken en daarna : Heerlijk Happen!

5 gedachten over “Zachte boterkip uit de römertopf”

 1. Pingback: Week 6 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Goed gevulde zoete kiptajine - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Bloedsinaasappel kip uit de römertopf - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Hele kip uit de aerofryer - Heerlijke Happen

 5. Pingback: Kip van het draaispit met aardappeltjes - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.