
We gaan short ribs sous vide bereiden. Na mijn “kraamvisite” bezoekje bij Leon op de boerderij kreeg ik een aantal stukken vlees van hem mee. Een aantal dingen die ik nog nooit bereid heb en dan is het leuk om ermee te experimenteren. Zo kreeg ik kalfszwezerik mee en shortribs. Shortribs zijn eigenlijk spareribs maar dan van de koe. De eerste test was om ze 48 uur sous vide te koken. En dat lukte goed. Ik had ze alleen niet zo zwaar gekruid. En daardoor miste ik toch wat smaak. Deze keer bakte ik ze in de oven en er kwamen er super zachte shortribs uit de oven. Over het sous vide koken komt nog een blog online maar daarvoor moet ik er nog wat meer mee testen.
Dit heb je nodig:
- shortribs ( ik had twee ribben )
Voor de rub om te marineren:
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 tl piri piri
- 1 tl zeezout
- 6 el olijfolie
- 1 el paprikapoeder
- 1 el knoflookpoeder
- 2 el Provençaalse kruiden
En zo maak je de shortribs uit de oven:
-We beginnen al de dag van te voren. Omdat ik ook sous-vide kook heb ik een vacuüm apparaat in huis. We gaan hem dus vacuüm trekken. (Heb je geen apparaat lees dan hier hoe je dat wel doet).

Maak eerst de rub, mix alles goed tot een gladde mix. Neem dan de shortribs erbij en verwijder de vliezen. Dit is best een taakje want deze zitten vrij goed vast aan de botten. Begin aan de kant waar de botten zitten en daarna de bolle kant. Ik nam een super scherp mesje en stak deze voorzichtig aan één kant eronder en sneed zo langzaam naar de andere kant.
-Besmeer de ribs helemaal met de rub en doe ze dan in een vacuüm zak. Trek het vacuüm, hierdoor gaan de poriën in het vlees openstaan en kunnen de smaken nog beter in het vlees trekken. Laat het een nachtje in de koelkast liggen.

De ribs garen in de oven
Haal de volgende dag de ribs ruim een uur van te voren uit de koelkast, ze moeten op kamertemperatuur komen. Verwarm je oven voor op 125 graden.
Haal het vlees uit de zak en je zult gelijk al een heerlijke geur ruiken! Wikkel de ribs in aluminiumfolie en leg ze dan in je oven op het rooster, leg er een ovenschaal of bakblik onder want er zal vocht uitgaan lekken. En dan kan het wachten beginnen want de ribs moeten ruim 6 uur gaan garen.

De glaze voor de ribs maken
Als de ribs in de oven staan maken we de glaze die je straks erop smeert voordat je ze op 180 graden nog even afbakt.
- 4 el ketchup
- 2 el sojasaus
- 2 el honing
- 1 tl zeezout
- 2 el stroop
- 1 el knoflookpoeder
Mix alle ingrediënten voor de glaze in een maatbeker en haal de ribs na 6 uur uit de oven. Besmeer ze aan alle kanten met de glaze en zet voor 10 minuutjes in de oven op 180 graden.

Super zachte shortribs uit de oven
En dan wordt het wachten eindelijk beloond! Heerlijke super zachte shortribs uit de oven! Heerlijk Happen. Ik serveerde ze met lekkere gegrilde paprika’s.

Super zachte shortribs uit de oven
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 2 shortribs – ik had twee ribben
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 tl piri piri
- 1 tl zeezout
- 6 el olijfolie
- 1 el paprikapoeder
- 1 el knoflookpoeder
- 2 el Provençaalse kruiden
En zo maak je het:
- We beginnen al de dag van te voren. Omdat ik ook sous-vide kook heb ik een vacuüm apparaat in huis. We gaan hem dus vacuüm trekken. (Heb je geen apparaat lees dan hier hoe je dat wel doet).
- short ribs sous vide
- De ribs in de vacuüm getrokken zak met de rub.
- Maak eerst de rub, mix alles goed tot een gladde mix. Neem dan de shortribs erbij en verwijder de vliezen. Dit is best een taakje want deze zitten vrij goed vast aan de botten. Begin aan de kant waar de botten zitten en daarna de bolle kant. Ik nam een super scherp mesje en stak deze voorzichtig aan één kant eronder en sneed zo langzaam naar de andere kant.
- Besmeer de ribs helemaal met de rub en doe ze dan in een vacuüm zak. Trek het vacuüm, hierdoor gaan de poriën in het vlees openstaan en kunnen de smaken nog beter in het vlees trekken. Laat het een nachtje in de koelkast liggen.
- Haal de volgende dag de ribs ruim een uur van te voren uit de koelkast, ze moeten op kamertemperatuur komen. Verwarm je oven voor op 125 graden.
- Haal het vlees uit de zak en je zult gelijk al een heerlijke geur ruiken! Wikkel de ribs in aluminiumfolie en leg ze dan in je oven op het rooster, leg er een ovenschaal of bakblik onder want er zal vocht uitgaan lekken. En dan kan het wachten beginnen want de ribs moeten ruim 6 uur gaan garen.
- Ingepakt in alufolie, en dan wachten maar! Geduld is een schone zaak.
- Als de ribs in de oven staan maken we de glaze die je straks erop smeert voordat je ze op 180 graden nog even afbakt.
- Mix alle ingrediënten voor de glaze in een maatbeker en haal de ribs na 6 uur uit de oven. Besmeer ze aan alle kanten met de glaze en zet voor 10 minuutjes in de oven op 180 graden.
- En dan wordt het wachten eindelijk beloond! Heerlijke super zachte shortribs uit de oven! Heerlijk Happen. Ik serveerde ze met lekkere gegrilde paprika’s.
Nog meer recepten uitproberen zoals deze short ribs sous vide? Kijk dan eens naar onderstaande recepten:
of Een boterzacht Hawaï hammetje
of Twee kleuren asperges plaattaart
Zo zijn shortribs het lekkerst!