Zomerse toetjes met mascarpone slagroom

Zomerse toetjes met mascarpone slagroom

Estimated reading time: 6 minuten

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: aardbeien, bosbessen en frambozen! In mijn tuin zijn ze nog hard aan het groeien maar in de supermarkt liggen al die heerlijke dikke frambozen. En wat is nou lekkerder dan er heerlijke zomerse toetjes met mascarpone slagroom mee te maken? Zelfs Jools was enthousiast toen ze ze zag. Het leuke is dat deze aardbei toetjes in een glaasje ook zó op tafel staan, en je dus iedereen lekker kunt verwennen met deze toetjes.

aardbei toetje
Een heerlijk aardbei toetje, maar ook met frambozen en blauwe bessen.

Wist je trouwens dat die heerlijke Sweet Eve frambozen hun oorsprong vinden in Engeland? Daar wordt al meer dan 25 jaar hard gewerkt door meesterteler Peter Vinson om de perfecte aardbei te krijgen. Hij wilde óók graag een framboos en sinds 2015 liggen deze ook in de schappen.

Inmiddels hebben we ook een aantal Nederlandse telers die deze frambozen hier in Nederland telen. De framboos geeft vruchten van april tot november dus we kunnen er nog lekker lang van genieten! Ideaal dus voor deze zomerse aardbei toetjes met mascarpone slagroom.

mascarpone ingrediënten
Mascarpone ingrediënten? Room! Daarom is het ook zo zacht!

Zomerse toetjes met mascarpone slagroom

In dit recept gebruiken we mascarpone, dit wordt vaak gebruikt in toetjes. Mascarpone is eigenlijk een soort kaas die gemaakt wordt van room die wordt ingedikt met citroenzuur of azijn. Voor het eerst gemaakt in Lombardije ten zuidwesten van Milaan, wordt mascarpone al sinds de 16e eeuw gebruikt in de Italiaanse keuken. Mascarpone wordt gewaardeerd om zijn romige smaak en zachte textuur, en wordt vaak gebruikt als basis voor verschillende zoete recepten, zoals tiramisu, cheesecake, panna cotta en mousse.

Deze kaas is ook heerlijk om te combineren met fruit, honing, noten of chocolade. Mascarpone is rijk aan vet en calorieën, maar ook aan calcium en eiwitten. Je kunt mascarpone kopen in de supermarkt of zelf maken door room te verwarmen en er citroensap of azijn aan toe te voegen. Daarna laat je het uitlekken in een kaasdoek tot het de gewenste dikte heeft. Mascarpone kun je het beste bewaren in de koelkast en binnen een paar dagen opmaken.

Het heeft van nature geen sterke smaak, waardoor er vaak suiker aan toetjes wordt toegevoegd. Het wordt veel gebruikt in het wereldberoemde dessert Tiramisu, wat maakt dat ik het zelf graag inzet voor dit soort heerlijke nagerechten.

Zomerse toetjes met mascarpone slagroom

Natuurlijk zijn de mogelijkheden in dit soort toetjes eindeloos, de verschillende soorten koekjes, slagroom of door het fruit wat je kunt gebruiken. Het hele jaar rond kun je het fruit van het seizoen gebruiken. Denk aan aardbeien, perziken of kersen in de zomer, of appels, peren, mandarijnen of cranberry’s in de winter. Zo maak je elke keer weer een ander en heerlijk toetje!

Bijvoorbeeld, je kunt een klassieke trifle maken met lange vingers, vanillevla, slagroom en aardbeien. Ten eerste week je de lange vingers in sinaasappelsap en leg je ze op de bodem van een grote schaal. Vervolgens schep je een laag vanillevla over de koekjes. Daarna verdeel je de aardbeien over de vla. Ten slotte klop je de slagroom stijf en spuit je die over het fruit. Je kunt de trifle nog versieren met chocoladeschaafsel of amandelschaafsel.

Zomerse toetjes

Daarnaast kun je ook een tropisch toetje maken met kokoskoekjes, ananas, mango en kokosroom. Ten eerste breek je de kokoskoekjes in stukjes en leg je ze op de bodem van vier glazen. Vervolgens snijd je de ananas en mango in kleine blokjes en meng je ze door elkaar. Daarna schep je het fruit over de koekjes. Ten slotte klop je de kokosroom op en spuit je die over het fruit. Je kunt het toetje nog versieren met geraspte kokos of muntblaadjes.

Zo zie je dat je met een paar simpele ingrediënten een heerlijk en feestelijk toetje kunt maken. Je kunt natuurlijk ook andere soorten koekjes, fruit of room gebruiken, afhankelijk van je smaak en voorkeur. Experimenteer er maar op los en geniet van je zelfgemaakte toetje! toetje in een glaasje Mascarpone ingrediënten aardbei toetje

Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van zomerse toetjes met mascarpone slagroom. Heerlijke Happen!

Zomerse toetjes met mascarpone slagroom

Zomerse toetjes met mascarpone slagroom

Een heerlijk zomers toetje met vers fruit en mascarpone slagroom.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.8 van 416 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Nagerecht
Keuken: European
Trefwoord: aardbeien, boterkoekjes, frambozen, mascarpone, slagroom
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 1 bakje Sweet eve frambozen
  • 1 bakje aardbeien
  • 1 bakje blauwe bessen
  • 250 ml ongeslagen room
  • 150 ml mascarpone
  • 10 roomboterkoekjes
  • 1 zakje klopfix

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Neem je glaasjes erbij en zet ze klaar op je aanrecht. We snijden als eerste de aardbeien in plakjes. Snijd ze verticaal door zodat je de vorm van de hele aardbei ziet. Deze plak je voorzichtig tegen de rand van de glaasjes aan. Snijd een aantal aardbeien in blokjes om ze als vulling in de glaasjes te gebruiken.
  • In een grote kom klop je met een garde of een mixer de mascarpone zacht. Voeg hier de ongeslagen slagroom en het zakje klopfix aan toe en begin op een lage stand met mixen. Verhoog de snelheid en klop het geheel tot een lobbige substantie. Voeg eventueel nog 2 tot 3 eetlepels kristalsuiker toe om het wat zoeter te maken. Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Neem de koekjes erbij en verkruimel deze boven een kom. Omdat het roomboterkoekjes zijn zal je dat weinig moeite kosten.
  • Pak de slagroom erbij en vul de bodem van de glaasjes met wat slagroom. Vervolgens een laagje koekkruim. Daarna een laagje met aardbei-blokjes en wat blauwe bessen, net zolang tot je bovenaan het glaasje bent gekomen.
  • Als laaste plaatsen we de lekkere frambozen op het toetje.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Als je van toetjes met mascarpone houdt, dan heb ik goed nieuws voor je. Op mijn blog Heerlijke Happen vind je nog veel meer lekkere recepten met deze romige Italiaanse kaas. Je kunt er allerlei variaties mee maken, van fris en fruitig tot warm en chocolade. Je kunt er ook mee experimenteren en je eigen creaties bedenken. Ik deel graag mijn tips en trucs met je om de lekkerste toetjes met mascarpone te maken. Neem dus snel een kijkje op mijn blog Heerlijke Happen en laat je inspireren door mijn mascarpone toetjes!

Je zult zien dat je met mascarpone veel lekkere toetjes kunt maken die niet moeilijk zijn om te bereiden. Je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten gebruiken om je toetjes nog lekkerder te maken. Ik ben benieuwd wat jij allemaal voor lekkers maakt met mascarpone. Laat het me weten in de reacties hieronder of op mijn blog Heerlijke Happen. Ik hoop dat je genoten hebt van dit artikel en dat je snel weer terugkomt voor meer heerlijke recepten! toetje in een glaasje Mascarpone ingrediënten aardbei toetje

Nog meer leuke ideetjes voor zomerse toetjes met mascarpone slagroom in een glaasje ? Maak dan eens van de volgende toetjes:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Zomerse toetjes met mascarpone slagroom ingrediënten

Start » Recepten » Nagerechten » Zomerse toetjes met mascarpone slagroom

20 gedachten over “Zomerse toetjes met mascarpone slagroom”

    1. Hi, kort van te voren wel, uiteindelijk wordt de crumble natuurlijk zacht als je hem in de koelkast laat staan. Je zou anders dat als laatste moeten toevoegen maar dan alleen een top-laagje zodat je de crunch houdt. Gr Francine

  1. 4 sterren
    Hallo,
    Kan ik het mascarpone slagroom mengsel al van te voren maken zodat ik het dessert later alleen bij elkaar hoef te voegen?
    Groetjes en het recept lijkt me super
    Sterre

4.84 from 416 votes (402 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept