Gegrilde witte kool met kerriesaus

Gegrilde witte kool met kerriesaus

Grillen is een hele lekkere manier van je groente bereiden. Witte kool staat hier eigenlijk maar heel weinig op het menu. Zo nu en dan eens een lekkere koolsalade, maar verder eigenlijk niet echt. Tijd om daar eens wat verandering in te brengen want witte kool laat zich uitstekend roosteren in de oven. Natuurlijk maken we er zelf een lekker sausje bij anders is het een beetje een kale boel. En in dit geval maken we dus gegrilde witte kool met kerriesaus. Ja die saus zou je heel gemakkelijk uit een pakje kunnen maken, maar zoveel lekkerder is het om hem even zelf te maken. Daar schreef ik al eerder het recept voor uit op mijn blog, dus deze kunnen we hier mooi bij gebruiken. Wel voegen we nog wat extra rozijnen toe zodat het echt een lekkere zoete kerriesaus wordt.

Gegrilde witte kool met kerriesaus
De witte kool krijgt een mooi gegrild randje.

Gegrilde witte kool met kerriesaus

Witte kool maar dan heel anders! Gegrild uit de oven met een lekker kerriesausje erbij.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: European
Trefwoord: kerrie, kerriesaus, witte kool
Porties: 3 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • oven
  • sauspan

Ingrediënten

  • 1 witte kool
  • 100 gr rozijnen
  • 2 el persillade

Voor de saus heb je nodig:

  • 20 gr roomboter
  • 20 gr bloem
  • 300 ml halfvolle melk
  • 1 el kurkuma
  • 1 el kerriepoeder
  • ½ el persillade
  • ½ el uienpoeder

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Neem de kool erbij en snij hem door het midden. Laat het middelste gedeelte waar de blaadjes aan vast zitten in tact. Hierdoor vallen de blaadjes niet uit elkaar. Snij van beide helften 4 tot 5 parten af. Blancheer ze 5 minuten in kokend water en laat vervolgens voorzichtig uitlekken. ( daarom is het dus ook belangrijk dat je het midden waar de blaadjes vastzitten niet wegsnijdt).
  • Leg de partjes kool op een bakblik, met bakpapier bekleed. Druppel olijfolie over de blaadjes en bestrooi met de persillade. Zet in de oven voor 15 minuten en draai dan de stukken kool om. Vervolgens nog een keer 10 tot 15 minuten tot de randjes een bruin kleurtje krijgen.
  • Terwijl de kool in de oven staat maken we de saus. Neem het pannetje erbij en smelt hierin de boter. Voeg de bloem toe en alle kruiden en specerijen. Bak twee minuutjes en giet dan de melk al roerend erbij. Blijf net zolang roeren tot je een mooie gebonden saus hebt. Doe de rozijntjes erbij en zet het pannetje op een sudderplaatje tot gebruik.
  • Schep de witte kool parten op een schaal of serveerplank en schenk de saus er overheen.
  • Heerlijk Happen!
De rozijntjes geven een lekker zoete smaak aan het gerechtje.

Gegrilde witte kool met kerriesaus

Kerrie is afkomstig uit India. Ook de Indonesiërs gebruikten het graag en op deze manier is het in Nederland terecht gekomen. Het woord kerrie betekent trouwens eigenlijk saus. We hebben het aan de Engelsen te danken die het woord verkeerd hebben gebruikt en het tot “curry” doopten. Kerriepoeder is dus eigenlijk een mengsel van verschillende soorten kruiden en specerijen. Hier is geen specifiek recept voor want natuurlijk heeft iedereen zijn eigen versie van kerrie. Maar veelal tref je er zeker gember, kurkuma, komijn, koriander, kardemom, kruidnagel, en peper in aan. Ook bestaat er een rode kerrie, hierin zijn pepers verwerkt en hoe roder hoe heter de kerrie! Let op de Nederlandse versie van kerrie is echt láng niet zo pittig als de Indiase versie.

Nog meer recepten waarin ik kerrie heb verwerkt? Probeer eens een van deze recepten:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *