Chocolade brownie stoofperen taartje

Chocolade brownie stoofperen taartje

Een heerlijk seizoenstaartje met chocolade, stoofpeertjes en vijgencompote.
Chocolade brownie stoofperen taartje

Dit is een brownie recept wat je graag wilt gaan maken! Zeker als jij fan bent van stoofperen koken. Stiekem is dit chocolade brownie stoofperen taartje dus een samenvoeging van twee recepten. Het is wel een beetje een calorie-knaller want er gaat best wat suiker in. Maar zo nu en dan moet dat kunnen toch? Om het een beetje binnen de perken te houden heb ik alle buren blij gemaakt. Met mijn bakjes ben ik rond gegaan bij de naaste buren. En van iedereen kreeg ik terug dat het een erg lekker taartje was. Reden te meer om hem snel uit te schrijven.

brownie recept
Chocolade brownie stoofperen taartje

Chocolade brownie stoofperen taartje

Een heerlijk seizoenstaartje met chocolade, stoofpeertjes en vijgencompote.
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: gebak
Keuken: European
Trefwoord: brownie, chocolade, stoofpeer
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 6 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

handmixer
springvorm

Ingrediënten: 

  • 4 stoofpeertjes
  • 2 eierenop kamertemperatuur
  • 200 gram melkchocolade
  • 160 gram vijgencompote of vijgenjam
  • 120 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram rietsuiker
  • 8 gram bakpoeder½ zakje

En zo maak je het:

  • Bekleed je springvorm met bakpapier, verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Smelt de chocolade au bain marie.
  • Snijd de stoofpeertjes in kwarten en leg ze op de bodem van de springvorm.
  • Neem een kom erbij en doe hierin de eieren en de suikers. Klop het met de handmixer tot het flink schuimt.
  • Voeg dan de vijgencompote en de gesmolten chocolade toe en mix. Daarna de bloem en het bakpoeder en mix het nogmaals tot alles goed is opgenomen.
  • Spatel het beslag in de springvorm op de peertjes.
  • Bak het taartje in 40 tot 45 minuten in de oven. Laat daarna eerst afkoelen voordat je de springvorm openzet en er afhaalt.
  • Heerlijk Happen!
Het recept voor heerlijke kruidige stoofpeertjes vind je via deze link. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
stoofperen koken
De peertjes netjes op de bodem van je springvorm.

Chocolade brownie stoofperen taartje

Waar anders dan Amerika moet het brownie recept vandaan komen? Voor het eerst geserveerd tijdens een expositie in 1893. De eigenaresse van het Palmer House Hotel wilde graag een lekker toetje serveren. De chef ging ermee aan de slag. De eerste versie was gevuld met walnoten en een glazuur van abrikoos. De stoofpeer is dan weer typisch Nederlands. De Gieser Wildeman komt namelijk uit Gorinchem. Stoofperen koken is niet ingewikkeld, je hebt alleen wat tijd nodig omdat ze langzaam moeten stoven. Het taartje rees behoorlijk tijdens het bakken. Maar nadat hij afgekoeld was zakte hij redelijk terug naar beneden. Je zou ook de peertjes heel kunnen laten. Dan heb je wel een iets grotere springvorm nodig.

Variatie op dit chocolade brownie stoofperen taartje:

Bekleed de springvorm met bakpapier. Snijd het kontje van de peren af en zet ze op de bodem. Laat het steeltje eraan zitten. Vul het af met het brownie beslag en bak het op 180 graden voor 40 – 45 minuutjes.

Andere lekkere taartjes of zoetigheden maken? Probeer dit maar eens uit dan:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Chocolade brownie stoofperen taartje
Het lijkt een klein taartje te zijn, maar de stukjes vullen goed zat!

Andere inspiratie net als dit chocolade brownie stoofperen taartje:

1 gedachte over “Chocolade brownie stoofperen taartje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept