Bloemkoolpuree uit de oven

Bloemkoolpuree uit de oven

Bloemkoolpuree uit de oven

Mijn dochter vindt bloemkool erg lekker, gewoon simpele gekookte bloemkool in de pan. Maar met bloemkool is nog zoveel anders leuks te doen. Deze bloemkoolpuree uit de oven kun je prima vervangen voor aardappelpuree. Veel minder koolhydraten maar super smaakvol. In dit recept gebruik ik karnemelk. Dat was vroeger een bijproduct van kleinschalige boterproductie. Het ontstaat door het karnen van verzuurde room. In Nederland vooral een drankje wat in de zomer wordt gedronken. Maar je kunt het dus ook gebruiken om een lekkere puree mee te maken.

Voor 2 ovenschaaltjes heb je nodig:

  • Bloemkoolpuree uit de oven1 bloemkool in roosjes
  • 80 ml karnemelk
  • aantal plakjes spek
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 plakken cheddar
  • 100 gram geraspte kaas
  • vers gehakte bieslook
  • zout/peper

En zo maak je het:

-Zet eerst een pan water op en doe hierin de bloemkoolroosjes en de drie schoongemaakte teentjes knoflook. Kook ze 20 minuten tot ze zacht zijn.

-Terwijl de bloemkool kookt pak je een koekenpan erbij en bak je hierin de spekreepjes. Bak ze tot ze helemaal mooi krokant zijn en laat ze dan uitlekken op een keukenpapiertje.

-Verwarm dan je oven voor op 200 graden.

-Wanneer de bloemkool gaar is giet je deze af in een vergiet en laat je het  vervolgens goed uitlekken. Doe de roosjes terug in de pan en voeg nu peper en zout toe. Ook voeg je de karnemelk toe en een handvol gehakte bieslook. Pak je staafmixer erbij en mix het geheel zacht tot een puree.

-Pak je ovenschalen erbij en schep de puree erin. Verkruimel de spek erboven en strooi er dan de in stukjes gesneden cheddar en geraspte kaas op en zet in de oven tot de kaas is gesmolten. Zet als laatste heel even je grill aan om de kaas mooi te kleuren.

Bloemkoolpuree uit de oven

Serveer de ovenschalen op een leuke houten plank. Wij aten er lekkere kipwostjes bij : Heerlijk Happen!

 

 

 

*Inspiratie via Pinterest*

 

2 gedachten over “Bloemkoolpuree uit de oven”

  1. Pingback: Bloemkoolsalade met framboos en nootjes - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Bloemkool crispy's met pesto orzo - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.